Доступність посилання

ТОП новини

Військові у школі перетворюють її на мішень для противника – Human Rights Watch


Одна зі зруйнованих в ході бойових дій шкіл Донбасу (фото з сайту Human Rights Watch)
Одна зі зруйнованих в ході бойових дій шкіл Донбасу (фото з сайту Human Rights Watch)

У Генштабі базування українських вояків у школах на Донбасі заперечують

Київ – У приміщеннях шкіл та поблизу них у зоні АТО базуються військові, що перетворює ці будівлі на мішень для супротивника. Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Human Rights Watch «Уроки під вогнем: атаки на школи, використання у воєнних цілях шкіл під час збройного конфлікту на Сході України». За даними спостерігачів, навчальні заклади як місце розташування бійців або складів боєприпасів використовують обидві сторони конфлікту. У Генштабі ЗСУ, натомість, заперечують перебування українських вояків у школах, хоча визнають, що це практикувалось раніше.

​«Бої тривали у самому центрі міста, наша школа переходила з рук в руки: одні війська заходили, потім інші, бійці ховались прямо в школі – стріляли з вікон», – це свідчення директора одного із навчальних закладів Вуглегірська на Донеччині, записані спостерігачами Human Rights Watch. Сьогодні вони оприлюднили доповідь «Навчання під вогнем. Обстріли шкіл, використання шкіл у військових цілях у перебігу збройного конфлікту в Східній Україні», для якої загалом провели 62 інтерв’ю з місцевими жителями по обидва боки лінії зіткнення.

За словами дослідниці Human Rights Watch Юлії Горбунової, під час моніторингу виявили сотні зруйнованих шкіл.

«Відбувались невибіркові обстріли шкіл із застосуванням крупнокаліберної артилерії, мінометів, у деяких випадках – реактивних систем залпового вогню. Такі обстріли заборонені міжнародним правом, і наші дослідники виявили, що обидві сторони конфлікту такі обстріли проводили», – розповіла вона.

Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch

Правозахисники звертають увагу й на те, що військові базувались або в самих будівлях навчальних закладів, або поблизу. У такому випадку, відповідно до норм гуманітарного права, школи перетворювались на мішень для протилежної сторони, пояснює Юлія Горбунова.

«У багатьох випадках, які ми зафіксували в доповіді, школи залишались небезпечними для учнів та вчителів вже після того, як військові пішли звідти, оскільки там лишалося або важке озброєння, або невикористані боєприпаси», – зазначає дослідниця.

Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch

Українські військові допомагали відбудовувати школи, де вони базувались – Волошин

Навесні і влітку 2014 року школи дійсно використовували для базування підрозділів як добровольчих батальйонів, так і Збройних сил, тому що тривали канікули і будівлі стояли порожні, погоджується громадський активіст, колишній командир штурмової групи батальйону «Донбас» Тарас Костенчук.

«Десь там з весни 2015 року прийшли вже і накази інші – про те, щоб не використовувати, не псувати, шукати місця для дислокації, щоб це були казарми якісь і так далі. У полях стали розташовуватись у наметах тимчасових. Наскільки мені відомо, зараз цього (базування у приміщеннях школи – ред.) не роблять», – наголошує Костенчук.

Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch
Фото з сайту Human Rights Watch

Заперечує нинішнє розташування українських військових у будівлях навчальних закладів і заступник начальника прес-служби Генштабу ЗСУ Владислав Волошин.

В Луганському школа була обстріляна, і будівля мала пошкодження, але діти пішли до школи, і відновити її допомагали українські військові
Владислав Волошин

«Восени цього року усі школи, де базувались колись українські військові, якщо вони були обстріляні, то ми навіть допомагали їх відбудовувати, як, наприклад, школу в Луганському (Донецька область – ред.). Там дійсно тиждень чи два базувались українські військові. Хоч ця школа була обстріляна, і будівля мала пошкодження, але діти пішли до школи, і відновити її допомагали українські військові», – розповів він у коментарі Радіо Свобода.

За інформацією представників організації «Схід-SOS», школи і дитячі садки використовувались раніше для базування військових у Луганському на Донеччині та Трьохізбенці на Луганщині. Зараз даних про наявність такої практики на підконтрольній Україні території в організації немає.

Відповідно до звіту «Становище цивільного населення в окремих районах Донецької та Луганської областей», підготовленого у вересні минулого року, у Трьохізбенці будівля школи, де базувався «Айдар», була обстріляна, однак свідчень, що всередині розташовувалась вогнева позиція, виявлено не було.

Омбудсман планує перевірити школи на Донбасі у березні – Філіпішина

Представники уповноваженого з прав людини Верховної Ради України планують провести свій моніторинг соціальних закладів на Донбасі найближчим часом, говорить представник омбудсмана Аксана Філіпішина.

«Починаючи з березня у нас буде понад 60 візитів в абсолютно всі навчальні заклади. Інтернати, школи, лікарні всі будуть проінспектовані на предмет того, щоб військові там не розташовувались», – обіцяє вона.

За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, від початку конфлікту на Донбасі там загинули понад 9 тисяч людей. Як зазначають у Human Rights Watch, у травні минулого року в Осло оприлюднили «Декларацію про безпеку шкіл», станом на червень до неї приєднались близько 40 країн світу. Україна наразі до переліку підписантів не увійшла.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG