Доступність посилання

ТОП новини

У сезон грипу для більшості дітей немає причин не робити щеплення від поліомієліту – колишній головний лікар США


©Shutterstock
©Shutterstock

«У США в 50-х роках карантин через поліомієліт вводили у цілих містах, навіть при хорошій якості води та високому санітарному рівні ми мали 50 тисяч випадків на рік»

Колишній головний лікар США, завідувач кафедри профілактичної медицини та біостатистики Медичної школи імені Едварда Ебера Борис Лушняк заявив, що навіть під час сезону грипу для переважної більшості дітей немає причини не робити щеплення від поліомієліту. Про це він заявив в коментарі «Голосу Америки».

«Навіть зараз, під час сезону грипу, для переважної більшості дітей немає причини не робити щеплення – медичні працівники повинні нагадувати батькам про те, що діти повинні отримати декілька доз і що на цьому етапі діти віком до 10 років повинні отримати дозу вакцини. Вакцина – безпечна. Півтора мільйона людей пройшли вакцинацію під час першого етапу і мільйон сімсот тисяч було вакциновано без жодних шкідливих побічних ефектів під час другого етапу», – сказав Борис Лушняк.

За словами американського лікаря українського походження, нині, щоб зупинити розповсюдження поліомієліту, Україна має використати оральну вакцину ОПВ (оральна поліовакцина – ред.).

«ОПВ використовується на початках спалаху, щоб швидко зупинити циркуляцію вірусу серед населення. Так роблять тому, що цей вид вакцини має унікальну здатність зупиняти передачі вірусу від людини до людини. Це та сама вакцина, за допомогою якої вдалося зупинити не тільки в Україні, але й у всьому світі, в тому числі в Західній Європі і США У США в 50-х роках карантин через поліомієліт вводили у цілих містах, навіть при хорошій якості води та високому санітарному рівні ми мали 50 тисяч випадків на рік. На щастя, тепер у нас є вакцина», – наголосив Лушняк.

Лікар переконаний, що вразливість українських дітей до поліомієліту викликана недостатньо активним процесом вакцинації за останні роки.

«Мені сумно бачити, що через 19 років поліомієліт знову повернувся в Україну. Я американець українського походження, і хоча живу та працюю в США, мене дуже хвилюють питання здоров’я українців. Менше половини українських дітей були щеплені від поліомієліту в останні роки, що зробило їх вразливими до цього захворювання і, на жаль, призвело до виникнення спалаху», – додав медик.

Борис Лушняк переконаний: українські медики мають взяти на себе місію інформування батьків про ризики від поліомієліту.

«Україна також має важливий актив – армію відданих медиків, які користуються довірою батьків українських дітей. Їх дуже важлива роль полягає в тому, щоб пояснювати батькам, що вакцинація – це можливість робити добру річ для здоров’я своїх дітей», – сказав колишній головний лікар США.

«Багаторічний досвід роботи в Україні і в усьому світі показує, що вакцина забезпечує ефективний захист проти поліомієліту. Якщо українці будуть єдині і цілеспрямовані у своєму прагненні захистити від хвороби кожну дитину, я розраховую на те, що показники охоплення вакцинації дітей на цьому етапі будуть вищими, що дозволить зупинити циркуляцію вірусу в Україні і оголосити про кінець спалаху», – резюмував Борис Лушняк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG