Доступність посилання

ТОП новини

Чи отримував Пивоварський зарплату в конвертах? Перевіряє НАБУ


Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський
Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський

Депутат Вадим Денисенко: доплата в міністерстві сягала до 10 тисяч доларів

Національне антикорупційне бюро розслідує справу за заявою народного депутата від «БПП» Вадима Денисенка про зарплати в конвертах чиновників та міністрів. У рамках розслідування вже допитали міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, однак він не є підозрюваним, кажуть в антикорупційному відомстві. Сам Пивоварський факт неофіційних доплат заперечує. Тим часом виходом із делікатної ситуації у Кабміні вбачають створення для держслужбовців спеціального міжнародного зарплатного фонду.

Артем Ситник
Артем Ситник

Питання «сірих зарплат» для урядовців знову виплило під час засідання комітету Верховної Ради з питань економічної політики в середу, 10 лютого. На ньому міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що стосовно нього порушено кримінальну справу за поданням «депутата Денисенка». Цей факт згодом підтвердив і очільник НАБУ Артем Ситник.

До нас звернувся депутат Денисенко із заявою, що цілий список чиновників та інші міністри отримують зарплати в конвертах і скоюють незаконне збагачення
Артем Ситник

«До нас звернувся ще минулого року народний депутат Денисенко із заявою про те, що не тільки Пивоварський, а цілий список чиновників та інші міністри отримують зарплати в конвертах і скоюють незаконне збагачення», – повідомив Ситник. За його словами, з цього приводу міністр Пивоварський був викликаний у грудні 2015 року й ще тоді заперечив ці факти.

Крім того, «питання Пивоварського» очільник антикорупційного відомства називає не більше ніж черговим прикладом зловживання депутатами правом звернення до НАБУ. За його словами, депутат, який написав це звернення, так і не з’явився, і усно сказав, що нічого не знає про факти, які зазначені у зверненні.

Політики починають використовувати провадження для своїх політичних розбірок. Є депутати-рекордсмени, кількість звернень яких перевищує сотні
Артем Ситник

«Політики починають використовувати ці провадження для своїх політичних розбірок. По 20 звернень народних депутатів ми отримуємо на день. Є депутати-рекордсмени, кількість звернень яких перевищує сотні. У мене виникає запитання: скільки законів було ними написано? Більше чи менше, ніж звернень?» – обурюється Ситник.

Доплата сягала 10 тисяч доларів?

Справа про неофіційні зарплати порушена не конкретно проти Пивоварського, а за фактом доплати, пояснив у коментарі Радіо Свобода депутат від «БПП» Вадим Денисенко. Він підтвердив, що звертався до НАБУ, спираючись на Facebook-допис одного з працівників Міністерства інфраструктури Максима Бурячка.

Вадим Денисенко
Вадим Денисенко

«Кілька місяців тому в пресі з’явився ряд публікацій про зарплату в конвертах, яку роздають у Міністерстві інфраструктури. На них можна було б не звертати уваги, але у себе на сторінці в Фейсбуку один із працівників міністерства Максим Бурячок заявив, що йде з міністерства через те, що не може миритися із зарплатами в конвертах (він називав цифру від 2 до 10 тисяч доларів США). Після цього я звернувся до НАБУ розглянути цю заяву цієї конкретної фізичної особи (скріншот додавався), – роз’яснював Денисенко.

Аби дізнатись, чи практикують доплату в конвертах в інших міністерствах, Радіо Свобода звернулось до декількох міністрів. У своїх відповідях всі вони категорично заперечили факт існування «сірих зарплат».

«У Міністерстві юстиції такої практики немає… і в НАБУ нас не запрошували», – впевнено переконував міністр юстиції Павло Петренко.

25 тисяч гривень для Яценюка, 19 – для Зубка

Тим часом, за даними ресурсу «Слово і діло», більшість українських урядовців у 2015 році працювали в середньому за 6 тисяч гривень. Але вже у січні 2016 року їхні зарплати суттєво зросли.

Так, із повідомлення Секретаріату Кабміну нещодавно стало відомо, що прем’єр-міністру Арсенію Яценюку за січень 2016 року нарахували 25 тисяч 715 гривень зарплати, з яких посадовий оклад становив – 8,3 тисячі гривень. У свою чергу, віце-прем’єр-міністру, міністру культури В’ячеславу Кириленку була нарахована зарплата в розмірі 22 тисячі гривень, віце-прем’єр-міністру, міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку – 19 тисяч гривень, а міністр Кабінету міністрів Ганна Онищенко отримала за січень 2016 року майже 13 тисяч гривень.

У той же час заробітна плата міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса за січень становить 10 тисяч гривень, міністра фінансів Наталії Яресько трохи більше від 11 тисяч, а міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі – трохи більше від 7 тисяч гривень.

Без міжнародних донорів нікуди

Вирішити проблему малих зарплат, на які, до слова, скаржився не лише Андрій Пивоварський, повинен новий закон про держслужбу, переконують його автори, адже саме у цьому документі закладена норма про поступове збільшення зарплати чиновникам.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«При ухваленні закону в цілому, прошу внести правку, що на перехідний період протягом 2016-2017 року в Україні формується фонд для збільшення зарплат для держслужбовців. Джерелами надходження цього фонду є кошти ЄС та інших міжнародних донорів. Фонд формується виключно на прозорій основі. І порядок окремих категорій держслужбовців, які будуть отримувати підвищені зарплати, буде визначатись урядом», – зазначав під час розгляду у парламенті Арсеній Яценюк.

У документі передбачено, що надбавки держслужбовцю можуть становити не більше ніж 30% від заробітної плати. 70% отримуваних грошей становитиме посадовий оклад. (На сьогодні все навпаки: чистий заробіток держслужбовця складає близько 30% від того, що він отримує насправді. Решта – це премії та надбавки).

Новий закон про держслужбу набуде чинності лише з 1 травня 2016 року. І до цього його ще чекає ще техніко-юридичне доопрацювання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG