Доступність посилання

ТОП новини

Війна на Донбасі та змагання між ЄС і Путіним (світова преса)


Російська економіка на межі банкрутства, а єдиний спосіб для Путіна уникнути колапсу – це довести до колапсу Європу раніше – Джордж Сорос

На тлі бомбардувань російською авіацією сирійського міста Алеппо світ забув, що в Європі Росія продовжує вести іншу війну – проти України. Нагадати про неї та про ту небезпеку, яку вона несе для Європи і світу, вважає за необхідне командувач збройними силами Естонії Ріго Террас на сторінках газети Times. Філантроп та фінансист Джордж Сорос також намагається пояснити західним читачам, що Росія не може бути союзником проти угруповання «Ісламська держава», бо її дії проти цивільного населення лише навертають ще більше людей до терористів. А газета New York Times намагається зрозуміти, куди ж ділися 10 тисяч неповнолітніх біженців, яких недорахувалися у Європолі.

Поки світ із жахом споглядає авіаудари Росії по Алеппо, одному з найбільших міст Сирії, в якому залишаються сотні тисяч мешканців, командувач збройними силами Естонії Ріго Террас нагадує про те, що попри домовленості, підписані рік тому, в конфлікті на території України не досягнуто навіть припинення вогню. На сторінках газети Times він нагадує сумну статистику втрат України вже після підписання Мінських угод: 380 військових вбито та майже 1700 поранено. «По одному українському солдату гине щодня. Це – війна. І війна, яку Україна не починала і не хотіла. Бо це Росія анексувала Крим і розв’язала війну на сході України», – пояснює естонський генерал.

Він стверджує, що сепаратисти перебувають під прямим військовим командуванням Південного військового округу Росії, тож фактично частина української території є під російською окупацією.

Естонський генерал звертає увагу на те, що Україна є в центрі Європи, безпосередньо межує з чотирма країнами-членами НАТО і нові ракетні установки, які Росія встановлює в Криму, націлені на Балтійські країни.

Ці дії, створення танкової армії на кордонах України, бомбардування Сирії, які відбуваються за чеченським сценарієм, на його думку, свідчать про те, що Росія переходить у наступ на західний світ і його цінності. Росія розбиває країни, а потім підбирає їх по частинах, вбиваючи при цьому тисячі цивільних людей. То як же країни-члени НАТО можуть спокійно за цим спостерігати? Риторично запитує генерал.

Напередодні безпекової конференції у Мюнхені, яка відбуватиметься за участі прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, американський фінансист і філантроп Джордж Сорос закликає західних лідерів реально подивитися на роль Росії у Сирії і не створювати собі ілюзій щодо того, що вона може бути союзником Заходу у розв’язанні кризи. Адже її бомбардування густонаселених міст лише збільшують потік біженців до Європи, що може її дестабілізувати.

«Важко зрозуміти, чому лідери США та ЄС вірять Путіну на слово, а не судять про нього з його дій. Єдине пояснення, яке мені спадає на думку, – це те, що демократичні політики намагаються підбадьорити своє населення тим, що змальовують йому рожевішу картинку, ніж в реальності. Але правда полягає у тому, що Росія та ЄС змагаються з часом: питання, хто з них розвалиться першим», – пише Сорос на сторінках Project Syndicate.

Російська економіка є на межі банкрутства, каже Сорос, і єдиний спосіб уникнути колапсу – це довести до колапсу Європу раніше. І це – цілком реальна перспектива, з огляду на фінансові ризики, пов’язані передусім із Грецією та кризу з мігрантами. На думку Сороса, Путін намацав «ахілесову п’яту» Заходу – страх перед смертю, і використовує його. Підживлюючи ісламофобію в Європі, Путін забезпечує нових рекрутів для ісламських терористичних організацій, переконуючи молодих людей, що для тероризму немає альтернативи. Загрозі путінського режиму важко протистояти, але неусвідомлення цієї загрози робить це завдання ще складнішим, підсумовує Джордж Сорос.

А тим часом газета New York Times запитує, куди могли дітися близько 10 тисяч дітей, які перетнули європейські кордони як біженці, але яких не може дорахуватися Європол. Європейська поліцейська організація побоюється, що ці діти, які потрапили до Європи протягом останніх двох років, могли опинитися у тенетах злочинних угрупувань, які і так непогано заробляють на перемитництві, а тепер ще мають можливість збільшити свої доходи сексуальною експлуатацією дітей.

Деякі з підлітків втекли з таборів біженців, інших батьки вислали з охоплених війною Афганістану та Сирії в надії приєднатися до них пізніше. Але, опинившись на вулиці, вони стають жертвами торговців наркотиками, сутенерів, та злодійських банд. Молодші діти та неповнолітні дівчата часто стають жертвами сексуальних зловживань та насильства.

За даними міжнародної організації Save the Children, багато дітей потрапляють в потік біженців без супроводу дорослих. За їхніми підрахунками, минулого року таких було 26 тисяч.

Британський уряд вирішив виділити на допомогу цим дітям 14 мільйонів доларів, але потрібні більші суми, які має виділити Європейський союз. Також, на думку авторів редакційного коментаря американської газети, європейці мають подбати про те, щоб знищити банди перемитників та покарати злочинців. Всі європейські країни підписали Конвенцію ООН з прав дитини, і те, що Європа не змогла захистити цю найвразливішу частину біженців, є незбагненним, вважають американські коментатори.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG