Доступність посилання

ТОП новини

Дебати в ЄС породжують побоювання щодо поступок Росії


Комісар ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні
Комісар ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні

ЄС шукає шляхів, «як налагодити деяку співпрацю з Росією, не підриваючи позиції щодо санкцій» – джерело

Напередодні Мюнхенської безпекової конференції деякі оглядачі з побоюванням дивляться на ініціативи Європейського союзу щодо пошуку порозуміння з Росією. Представники країн, що хотіли б продовжувати тиск на Росію до виконання нею Мінських угод, побоюються, що внутрішні дебати, які розпочала комісар ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, готують ґрунт для поступок Росії, сподіваючись на її допомогу у вирішенні сирійської кризи та зупинення потоку біженців із Сирії до Європи.

​Як повідомляє брюсельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозв’як, посилаючись на свої джерела, що знайомі з перебігом зустрічей, ще у середині січня відбулися внутрішні дебати серед членів Європейської комісії про те, «як налагодити деяку співпрацю з Росією, не підриваючи нашої позиції щодо санкцій».

В той самий час, публічно керівник зовнішніх зв’язків ЄС Федеріка Моґеріні не допускала ані найменших сумнівів у міцності спільної позиції щодо Росії та чіткій прив’язці скасування санкцій до виконання Мінських угод.

«Ми завжди казали і продовжуємо казати, що Мінські угоди мають бути повністю виконані всіма сторонами, і як вам добре відомо, рішення Ради ЄС минулого грудня подовжити санкції щодо Росії ще на 6 місяців, було чітким знаком нашої відданості цій позиції», – заявила Маґеріні приблизно в той самий час, коли неформально розпочалися консультації щодо можливостей співпраці з Росією.

У чому може полягати така співпраця з Росією, поки що докладно невідомо, але джерело Радіо Свобода в ЄС повідомило, що Росію, на тлі її глибокої економічної кризи, найбільше цікавить відновлення економічних зв’язків. І виглядає так, що вона сподівається на пом’якшення позиції ще до її перегляду в липні.

Ці наміри непокоять Польщу та Швецію, які побоюються, що спільна позиція, яку ЄС зайняв після анексії Криму та розв’язання Росією війни на Донбасі, починає потроху розмиватися. Вони нагадують, що Моґеріні ініціювала дебати про зближення з Росією ще рік тому, коли на Донбасі повним ходом ішли бойові дії. З того часу про цю ініціативу більше не згадували. А на прохання Радіо Свобода прокоментувати нинішню ініціативу керівника зовнішньополітичного відомства ЄС, в її офісі поки що не відгукнулися.

Згадують переговори Нуланд із Сурковим

За словами джерел Радіо Свобода в Брюсселі, члени комісії були налаштовані досить скептично до пропозиції подати свої ідеї, як можна зближувати позиції з Росією. Але судячи з намірів представників Австрії та Італії, дебати пожвавляться навесні, коли 14 березня міністри закордонних справ країн ЄС зберуться на зустріч в Брюсселі.

Також, джерела в Брюсселі повідомляють про зустрічі з американськими дипломатами, які передали оптимістичні прогнози Вашингтона щодо співпраці з Росією. Згідно з ними, США очікують більшої співпраці з Кремлем після того, як це пообіцяв його посланець Владислав Сурков, з яким обговорювала ситуацію на Донбасі заступник Держсекретаря Вікторія Нуланд.

Згідно з джерелами Радіо Свобода, під час нещодавньої зустрічі в Калінінграді впродовж п’ятьох годин представниця американської адміністрації обговорювала з Сурковим організацію виборів у підконтрольних Росії районах Донецької та Луганської областей.

Очікується, що питання санкцій обговорюватиметься найгостріше наприкінці червня, коли керівники країн-членів ЄС зберуться на саміт у Брюсселі.

Прихильники продовження санкцій побоюються, що деякі країни, які втомилися від санкцій, а також від браку швидкого поступу реформ в Україні, представлять свої пропозиції щодо співпраці з Росією, і їх доведеться прийняти в обмін на продовження санкцій.

Матеріал підготувати Марія Щур та Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG