Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині від поліомієліту провакцинували 39% дітей – МОЗ


Вакцинація в Україні проходить згідно з рекомендаціями ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я

Львів – Міжнародні експерти з охорони здоров’я задоволені процесом вакцинації від поліомієліту у Львові. Нині завершується третій тур, який за рішенням Міністерства охорони здоров’я України подовжили на тиждень через спалах епідемії грипу. Наразі Міністерство має зобов’язання перед європейською спільнотою провести вакцинацію у 95% дітей.

До Львова прибули міжнародні експерти, які співпрацюють з Міністерством охорони здоров’я України. Зокрема представник дитячого фонду ЮНІСЕФ та Всесвітньої організації з охорони здоров’я (ВООЗ). Метою їхнього візиту стала перевірка проведення останнього з трьох турів вакцинації дітей України від поліомієліту.

У 2015 році в Україні була оголошена додаткова вакцинація дітей від 2 місяців до 10 років, яка мала відбутися у три тури. Вакцина, яку завезли до України, була гуманітарною допомогою від канадського уряду та Єврокомісії.

Координатор команди ВООЗ із реагування на спалах поліомієліту Денніс Кінг розповів, що з моменту оголошення урядом України про додаткову вакцинацію минулого року була сприйнята досить агресивно. І нині, вважає Кінг, час для того, щоб покращити ці показники.

«Вакцина, яку придбав ЮНІСЕФ, безпечна та ефективна та відповідає найвищим міжнародним стандартам. Її кількості достатньо для того, щоб провести щеплення для 4,7 мільйонів дітей у кожній області. Вона безкоштовна», – запевняє міжнародний експерт з поліо комунікації ЮНІСЕФ-Україна Насрід Халед.


Заступник міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко каже, що у Львівській області показники вакцинації від поліомієліту складають 39%. Та закликає батьків не дослухатись до неправдивої антивакцинаційної інформації в соціальних мережах та ЗМІ.

«Поліомієліт – це небезпечна заразна хвороба, від якої ліків не існує, саме тому єдиним виходом запобігання хворобі в світі є вакцинація», – наголошує Олександра Павленко.

Насрід Халед, в свою чергу, закликає батьків вакцинувати дітей навіть під час епідемії сезонного грипу. Адже вірус поліомієліту може паралізувати та вбити дитину впродовж декількох годин. І на відміну від грипу, є невиліковним захворюванням.

Мати двох дітей Ірина знає про те, що вакцинація – це єдиний захист від поліомієліту і вважає необхідним здійснити профілактичні дії своїй трирічній доньці та семимісячному сину.

«Ми дізнавались про поліомієліт і вирішили, що вакцинація – єдиний захист для моїх діточок, оскільки немає ліків. Ми робили всі вакцини старшій доньці та сподіваємось, що і меншенькому теж зроблять усе необхідне», – розповідає Ірина.

Утім, не всі батьки наважуються віддавати на вакцинацію своїх дітей. За словами медичних працівників, окрім епідемії грипу отримати бажаний відсоток провакцинованих дітей завадили й негативні відгуки у ЗМІ.

«Подивившись відповідні передачі, ток-шоу батьки діставали страх та просто боялись проводити вакцинацію. Бояться, напевно, того, що вакцина неякісна, то найбільший фактор. Та перед тим, як ми проводимо вакцинацію, мама може зазирнути до холодильника, подивитись терміни, індикатори якості, сертифікати на вакцини. Інформація повністю відкрита», – каже завідувач амбулаторії сімейної медицини №5 Олена Балавнєва.

За її словами, на сьогодні у Львівській амбулаторії №5 три тури вакцинації пройшли 64% дітей. Тут на день вакцинацію роблять в середньому близько 80-100 дітям.

Кількість провакцинованих дітей в Україні на завершення профілактичних дій від поліомієліту має скласти 95%. Такі вимоги європейської спільноти. В першому турі було провакциновано 65%, у другому 70%, а в третьому показники дещо знижені через епідемію грипу.

Профілактичні дії від поліомієліту – це додаткові заходи, які робляться окремо від графіку щеплень. Тому медичні працівники закликають батьків не нехтувати цією процедурою. Адже наразі ситуація зі спалахом епідемії поліо в Україні є загрозою для втрати двадцятирічного статусу «країни, вільної від поліомієліту».

У Міністерстві охорони здоров’я сподіваються, що за додатковий тиждень ситуація покращиться.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG