Доступність посилання

ТОП новини

«Ведмежа блокада» вантажівок країни-агресора


Або ми з Росією воюємо, або торгуємо – Москаль

Київ – Уряд відреагує на блокаду транзиту російських вантажівок через Україну. У кабміні також повідомили, що створено оперативний штаб і тривають консультації із країнами ЄС. Тим часом блокада охопила 11 областей станом на вечір 14 лютого, повідомили організатори акції. Активісти називають це «ведмежою блокадою» і наголошують на її мирному аспекті та безстроковості. А у Росії на офіційному рівні заявили про блокування українських вантажівок у відповідь.

Із 1 лютого Польща заборонила рух російських вантажівок своєю територією. Фури з Росії поїхали в об’їзд – через територію України. Це викликало обурення українських патріотичних організацій, адже раніше в січні російська влада обмежила рух українських вантажівок своєю територією. Одними з перших на блокування російських вантажівок вийшли активісти Закарпатської області на трасі Київ-Чоп в районі пункту пропуску «Нижні Ворота».

Ввічлива «ведмежа блокада»

Назву блокади – «ведмежа», обирали в соцмережах. Серед варіантів була ще «ввічлива блокада», проте активісти та користувачі соцмережі вирішили, що «ведмежа» звучить краще, про це Радіо Свобода розповів координатор акції у Закарпатті Тарас Деяк. До того ж, на гербі Закарпатської області зображений ведмідь.

Тарас Деяк зауважив, що об’єдналися такі патріотичні сили та добровольчі формування – «Карпатська Січ», бійці підрозділу «Донбас», які перебувають зараз вдома, Спілка учасників бойових дій, «Правий сектор», Цивільний корпус «Азов», волонтери батальйону «Айдар». Долучились й інші волонтери та місцеві жителі, які до того ж підвозять активістам гарячий чай, їжу, а іноді і забезпечують паливом.

За вихідні конфліктних ситуацій на пропускному пункті не було, із поліцією організатори акції також знайшли порозуміння. Навіть сідали за стіл переговорів із керівниками поліції, СБУ та обладміністрації Закарпаття.

Тарас Деяк, голова громадської організації «Карпатська Січ», розповів як вони зупиняють транспорт.

Ми розуміємо, що в них там «горять» контракти, зарплати, але зрозумійте нас – у нас війна з вашою країною
Тарас Деяк

«Ми до кожного підходимо, вітаємось «Слава Україні!», за кермом декількох вантажівок були білоруси, відповідали нам «Героям слава!», підтримували нашу акцію, розуміли нас, нормально розверталися, ніяких проблем з ними не було. Серед росіян хтось мав прапорці «новоросії» у фурі, але ніяких фізичних контактів ми з ними не заводили. Ми їм спокійно говорили, що до них як до перевізників претензій абсолютно ніяких не маємо. Ми розуміємо, що в них там «горять» контракти, зарплати, але зрозумійте нас – у нас війна з вашою країною і ми, по-перше, хочемо постукати у двері нашої влади, а по друге, просто передавайте інформацію своїм хлопцям у Росії – хай вони також виходять на демонстрації і кличуть свого президента на переговори і хай якось впливають на вирішення цього конфлікту», – наголосив координатор «ведмежої блокади» у Закарпатті.

В Житомирській області спостерігається зменшення фур з російськими номерами, охочих проїхати через пропускний пункт «Виступовичі», зауважує координатор на місці Валерій Арушанян. Разом із активістами вони розвертають російські вантажівки, які рухаються з Білорусі.

Не дочекавшись дій влади, громадськість взяла на себе таку відповідальність
Валерій Арушанян

«На даний момент тут залишилось близько 5 машин з російською реєстрацією, з якими ми контактуємо. Вони розуміють ситуацію і також розуміють, що це симетричні дії з нашого боку. Не дочекавшись дій влади, громадськість взяла на себе таку відповідальність. На тому боці білоруського кордону накопичується транспорт з російською реєстрацією, вчора за різними оцінками їх було від 50 до 100 фур. Іноді каравани розверталися, а є власники, які дають наказ водіям чекати на вирішення проблеми на білорусько-українському кордоні», – зазначив Валерій Арушанян.

Москаль: «Або ми з Росією воюємо, або торгуємо»

Організатори акції на Закарпатті поставили ультиматум до влади: прийняти рішення про заборону транзиту російського транспорту територією України, а обласну адміністрацію закликали звернутися із такою вимогою до уряду. Що активісти будуть робити у разі невиконання вимог – поки не вирішили. Кажуть, що рішення буде спільним від всіх учасників блокади у всіх областях, але наголошують, що акція є мирною та безстроковою.

В Закарпатській обладміністрації зазначають, що проїзд зараз вільний. Російські вантажівки зупиняють більше в інших областях, тому до їхнього пропускного пункту вони не доїжджають.

Якщо поляки не пускають російські фури через свою територію, якщо Росія не пускає до себе українські товари, то Україна має діяти адекватно
Геннадій Москаль

Вимоги активістів очільник Закарпатської області Геннадій Москаль підтримав. Він заявив, що готує звернення до Кабміну із вимогою заборонити транзит російських фур по території України і чекає на принципове рішення з цього приводу.

«Якщо поляки не пускають російські фури через свою територію, якщо Росія не пускає до себе українські товари, вводить обмеження щодо в’їзду наших громадян, а мені, як голові ОДА, взагалі заборонила в’їзд на свою територію, то Україна має діяти адекватно. Або ми з Росією воюємо, або торгуємо», – заявив Геннадій Москаль.

«Під тиском вулиці»

Коли такі рішення приймають на рівні активістів, а не країни, це підриває авторитет держави – так вважає керівник Інституту української політики Костянтин Бондаренко. На його думку, на міжнародному рівні держава буде виглядати не дуже привабливо вже в будь якому разі, бо не змогла забезпечити виконання міжнародних угод. Особливо негативно це може позначитись на результатах референдуму у Нідерландах, який пройде у квітні цього року і стосуватиметься набуття чинності угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Або держава повинна офіційно заявити що вона припиняє рух російського транспорту через територію України, або вона має забезпечити цей рух у повному обсязі
Костянтин Бондаренко

«Коли група громадян приймає рішення заблокувати дорогу, тоді до держави виникає питання з боку інших країн: якщо між нами існують міжнародні угоди, чому ви не застосовуєте силу для того, щоб ці угоди втілювалися в життя? Або держава повинна офіційно заявити що вона припиняє рух російського транспорту через територію України, або вона має забезпечити цей рух у повному обсязі. Якщо ж вона не забезпечує, тоді питання до «договороздатності» держави. Таким чином Україна перетворюється на Сомалі, де також ніхто не ніс ніякої відповідальності за ситуацію. Якщо вона прийме таке рішення під тиском, це буде означати слабкість держави. Якщо держава під тиском вулиці, невеликих груп громадян, приймає рішення на користь зупинки транспорту, то де гарантії, що завтра вона не прийме якісь інші рішення під тиском вулиці?» – зазначає політолог в коментарі Радіо Свобода.

В Росії зворотні заходи застосувало Міністерство транспорту, в Україні – поки лише активісти

На дії активістів в Україні офіційно відреагувала влада Росії. 14 лютого Міністерство транспорту Росії заявило, що повністю зупиняє рух українського вантажного транспорту на території своєї країни. У міністерстві транспорту Росії вважають, що це блокування порушує угоду між урядами України і Росії про міжнародне автомобільне сполучення, за якою сторони мають забезпечити можливість здійснення транзитних перевезень своїми територіями. При цьому Росія з початку січня 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією до Казахстану, що на практиці обернулося практично повним блокуванням українського транзиту через територію Росії. Тепер він можливий тільки через територію Білорусі, через певні визначені прикордонні пункти, за умови відстеження руху вантажів за допомогою російської системи супутникової навігації «Ґлонасс» тощо. Відповідність цих обмежень зазначеній угоді в Росії наразі не коментували.

За даними російського міністерства, нині в різних областях України залишаються заблокованими понад 100 російських вантажівок, понад 500 не можуть в’їхати на територію України з боку держав Європейського союзу.

В Кабінеті міністрів України заявили, що розглянуть питання руху російських вантажівок по території країни 15 лютого. Пропозицію для розгляду має розробити оперативний штаб, який моніторить ситуацію. Також проводяться технічні консультації з представниками Європейської Комісії та деякими державами-членами ЄС, йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Про «ведмежу блокаду» ​йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Або ми з Росією воюємо, або торгуємо – Москаль 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Або ми з Росією воюємо, або торгуємо – Москаль 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

12.02.2016
«Ведмежа блокада» російських перевізників

Експерти вважають цю акцію шансом торгуватись за транзит територією Росії в Середню Азію далі

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG