Доступність посилання

ТОП новини

Для США звільнення Каська означатиме точку неповернення – Каленюк


Віталій Касько
Віталій Касько

Касько був поборником змін у Генпрокуратурі, його звільнення перерве процес реформ в Україні – посол США в Україні Джефрі Пайєтт

Київ – Заступник Генерального прокурора Віталій Касько подав рапорт на звільнення. Про це він повідомив вранці 15 лютого на брифінгу журналістам. Причиною такого свого кроку Касько назвав корупцію в ГПУ та обмеження власних повноважень, зокрема, у розслідуванні справ щодо «діамантових прокурорів». В експертному середовищі вважають, що ця відставка може стати сигналом для міжнародних організацій, зокрема МВФ, припинити фінансову підтримку Україні. Водночас, у ГПУ назвали заяву заступника генпрокурора піар-акцією.


Одному з фігурантів справи «діамантових прокурорів», колишньому заступникові прокурора Київської області Олександру Корнійцю днями оголосили про підозру у вчиненні вимагання, після чого слідче управління Генінспекції ліквідували, а прокурорів вивели за штат. Про це заявив заступник генпрокурора Віталій Касько. Це – одна із причин, якими він пояснює своє рішення про звільнення.

Причини того, чому у Генпрокуратурі більше неможливо і безглуздо працювати, є значно глибшими
Віталій Касько

«Останньою краплею став перерозподіл обов’язків у ГПУ. Шокін (Віктор Шокін, генеральний прокурор України – ред.) забрав у мене всі функції та інструменти вести та контролювати справи, над якими починала працювати наша команда, у тому числі – справу «діамантових прокурорів» так званих. Проте причини того, чому у Генпрокуратурі більше неможливо і безглуздо працювати, є значно глибшими», – розповів заступник генпрокурора.

За словами Каська, перед тим, як написати рапорт, він провів консультації з іноземними партнерами, і вони «дійшли спільного рішення, що іншого шляху немає».

Проект наказу про звільнення підготовлений, але не підписаний – Куценко

Наразі генеральний прокурор тільки ухвалює рішення, і, за трудовим законодавством, це має вирішитись упродовж двох тижнів, розповів у коментарі Радіо Свобода прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Владислав Куценко
Владислав Куценко

«Проект наказу про звільнення підготовлений, але ще генеральним прокурором не підписаний, – зазначив він. – Після того, як буде ухвалено рішення про звільнення або незвільнення Каська, буде ухвалюватися рішення, на кого із заступників генерального прокурора розподілити обов’язки щодо міжнародного співробітництва з іншими країнами та прокуратурами інших держав».

Раніше в ефірі телеканалу «112» Куценко назвав заяву колеги піаром, оскільки у Каська «в руках були всі механізми для того, щоб не просто робити заяви, а насправді продемонструвати всьому суспільству роботу».

«Серйозною втратою для команди» назвав рапорт на звільнення Віталія Каська його колега Давид Сакварелідзе, однак зазначив, що сам він продовжує сподіватись на зміни у системі і закликає «щоденно боротись за кожен позитивний крок».


Думки політиків, тим часом, з цього приводу розділились. Зокрема, депутат Мустафа Найєм вважає заяву про звільнення Віталія Каська сигналом до «обнулення системи».


А депутат Тетяна Чорновол у своєму блозі звинуватила у саботажі розслідувань корупції чиновників режиму Януковича самого Каська.

Супермаркет кримінальних проваджень

Звільнення Каська є фактично поверненням у минуле, коли Генеральна прокуратура була ручним органом для різних політичних цілей президента, вважає виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

Дар’я Каленюк
Дар’я Каленюк

«Фактично ми повертаємося до Генеральної прокуратури формату і стандарту Пшонки (Віктор Пшонка, генпрокурор за президентства Віктора Януковича – ред.), коли у нас – не правоохоронний орган, а супермаркет, в якому кримінальні провадження продаються: їх відкриття продається, їх закриття продається – питання тільки ціни», – зауважує вона.

Віталій Касько, за словами експерта, представляв прореформістську меншість у ГПУ, тож його відставка, як і відставка міністра економіки Айварса Абромавичуса із «команди реформаторів», є серйозним сигналом для міжнародних організацій, зокрема, МВФ.

«Сполучені Штати Америки ставили умовою подальшого фінансування саме реформу прокуратури, і для них відставка Віталія Каська означатиме, напевне, якусь таку точку неповернення. Якщо у нас буде за місяць долар по тридцять п’ять гривень, то це, фактично, результат політики президента», – наголошує Каленюк.

Джефрі Пайєтт
Джефрі Пайєтт

Касько був поборником змін у Генеральній прокуратурі, його звільнення перерве процес реформ в Україні, написав у Twitter посол США в Україні Джефрі Пайєтт. Водночас, зазначив він, Сполучені Штати надаватимуть допомогу тим працівникам прокуратури, хто прагне діяти в рамках нових правил.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG