Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Каська поглиблює найбільшу політичну кризу з часів Майдану (світова преса)


«Наростають заклики антикорупційних активістів та західних симпатиків України щодо заміни генпрокурора Шокіна на більш незалежного прокурора»

Світова преса активно коментує відставку заступника генпрокурора Віталія Каська, називаючи його антикорупційним реформатором, який намагався очистити вищі ешелони Генеральної прокуратури України. Також є публікації про заборону транзиту українською територією російським вантажівкам. І є статті про невдоволення представників різних церков в Україні – зокрема, Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви – деякими положення спільної декларації папи Франциска та патріарха Російської православної церкви Кирила, підписаної кілька днів тому в Гавані.

Газета The Financial Times під заголовком «Українська політична криза поглиблюється на тлі відставки ще одного реформатора» пише про відставку Віталія Каська з посади заступника генерального прокурора України.

Видання називає Каська антикорупційним лицарем, якого поважають, який пішов у відставку, звинувативши лояльного президентові генпрокурора в гальмуванні реформ та торпедуванні розслідування корупційних справ.

Газета зауважує, що подія сталася за день до того, як парламентарі можуть провести голосування щодо довіри урядові прем’єра Арсенія Яценюка, і відставка Каська поглиблює найбільшу політичну кризу в Україні після протестів на Майдані 2013-2014 років.

Рішення Каська, дії якого щодо очищення вищого ешелону Генпрокуратури України віталися активістами та західними партнерами, піти у відставку сталося менш ніж через два тижні після відставки Айвараса Абромавичуса з посади міністра економіки, який у свою чергу звинуватив праву руку президента Порошенка депутата Ігоря Кононенка в корупції.

«Відставка Каська сталася та тлі наростаючих закликів антикорупційних активістів всередині країни та західних симпатиків України щодо заміни генпрокурора Шокіна на більш незалежного та реформаторськи налаштованого прокурора», – зазначає видання.

«Наразі незрозуміло, як такий розвиток подій вплине на голосування у вівторок щодо уряду Яценюка, популярність якого впала в очах виборців на тлі складних заходів економії та, як кажуть критики, повільних темпів реформ», – зазначає The Financial Times.

Агентство Reuters пише про заборону Україною транзиту російських вантажівок у відповідь на аналогічний крок Москви.

«Дипломатичні та торговельні зв’язки між Росією та Україною були розірвані після анексії Росією українського Криму та конфлікту за участі проросійських сепаратистів у суперечці, яка нині торкнулася й вантажного транспорту», – пише агентство.

«Україна тимчасово припинила… видачу транзитних дозволів вантажним автомобілям з російською реєстрацією, доки не отримаємо пояснення і вирішення цієї суперечки», – цитує агентство заяву українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

У неділю російське міністерство транспорту заборонило з’їзд українським вантажівкам у відповідь на дії українських активістів, які раніше не допустили проїзд українською територією частини російських вантажівок.

Російський прем’єр Дмитро Медведєв сказав, що той факт, що деякі українські активісти не дають проїзду російським вантажівкам, погрожуючи зброєю, означає, що «на жаль, український уряд не здатен відновити порядок».

Агентство посилається на віце-прем’єра російського уряду Аркадія Дворковича, який сказав, що заборона не стосується українських вантажівок, які їдуть російською територією до Казахстану.

Провідний ірландський часопис The Irish Times пише про неоднозначне сприйняття в Україні результатів переговорів папи Римського Франциска та патріарха Московського Кирила на Кубі минулої п’ятниці.

«Київські церкви бачать кремлівський порядок денний у частинах декларації папи та патріарха» – пише ірландський часопис.

Декілька з 30 пунктів підписаної папою та патріархом декларації викликали здивування в Україні, в якій нашвидкуруч організовані гаванські переговори багатьма розглядаються як спроба Кремля покращити імідж Росії, зазначає видання.

Ірландський часопис цитує речника Київського патріархату єпископа Євстратія, який розкритикував положення декларації, в якому є заклик подолати існуючий розкол в українському православ’ї з допомогою «існуючих канонічних норм», що виглядає, як претензія Московського патріархату на роль одноосібного православного авторитету в Україні.

Євстратію не сподобалось що Ватикан та Російська православна церква вирішували справу православ’я в Україні за принципом «без нас про нас», тобто не питаючи думки представників різних гілок українського православ’я.

А глава Української греко-католицької церкви архієпископ Святослав Шевчук вважає, що декларація проігнорувала факт підтримки з боку Російської православної церкви розпалювання Кремлем конфлікту в Україні.

«Сьогодні широко відомо, що якби військовослужбовці та важкі озброєння не надійшли з Росії на українську землю, якби Російська православна церква не благословила б ідею «русского мира»…, тоді взагалі не сталося б анексії Криму та не було б цієї війни», – цитує Святослава Шевчука газета The Irish Times.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG