Доступність посилання

ТОП новини

США надають Україні обладнання і технології для захисту кордону


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Наступним етапом проекту стане спільне виробництво цього та іншого військового обладнання – представники Конгресу США та «Укроборонпрому»

Київ – США надають Україні сучасні системи контролю за лінією кордону: перші зразки вже проходять митний огляд в Україні, запевняють представники конгресу США та компанії-виробника. В концерні «Укроборонпром», який є партнером проекту, говорять про готовність налагодити спільне зі Сполученими Штатами виробництво подібного обладнання в Україні. Прихильники військової допомоги Україні у Конгресі США не виключають кооперації з Україною у виробництві озброєнь, аж до крилатих ракет малої дальності. Частина ж українських експертів вважають рівень українсько-американської співпраці недостатнім через перешкоди та побоювання з обох боків, і очікують, що ситуація зміниться на краще тільки після президентських виборів у США.


Американські системи прикордонного контролю вже прибули на українську митницю та найближчим часом почнуть діяти на українському кордоні. Вони в автоматичному режимі дозволяють бачити будь-які пересування людей, транспортних засобів чи суден у прикордонній смузі та зводять до мінімуму людський фактор, пояснює одна з ініціаторів проекту, депутат Конгресу США Лоретта Санчес.

Українська прикордонна служба, маючи таке обладнання, ефективніше контролюватиме кордони, і отримає змогу формувати більш концентровані підрозділи для контролю за лінією кордону, розповів журналістам генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов. Він уточнив, що у прикордонній смузі вже навіть готові фундаменти для розгортання цих комплексів контролю, відтак вони почнуть діяти «максимально швидко». У концерні уточнюють, що перші американські системи прикордонного контролю почнуть діяти на морській ділянці українського кордону.

За словами Лоретти Санчес, у Вашингтоні високо оцінюють можливості українських спеціалістів швидко адаптувати американські технології та розробляти на їхній основі свої власні. Тому США будуть робити акцент на посиленні навчань та передачі досвіту і технологій Україні.

«У Конгресі дуже багато тих, хто постійно працює та спостерігає за подіями в Україні, щоб забезпечити посилення країни і подбати про те, щоб агресивна поведінка президента Росії Володимира Путіна проти сусідів не залишалася безкарною», – наголосила конгресмен.


Роман Романов, зі свого боку, наголосив, що співпраця зі США у цьому проекті передбачає не лише постачання готових систем, а й їхнє збирання в Україні на основі американських технологій. Виробничу складову забезпечують потужності «Укроборонпрому» у Хмельницькому, Тернополі та Києві.

Ігор Пастернак, засновник компанії AEROS (США), яка виготовляє системи контролю кордону, визнає, що вперше ділиться з іншими державами цією технологією.

Тут ми побачили не просто потенціал, ми побачили партнера. В Україні ми зустріли дійсно унікальний професійний рівень
Ігор Пастернак

«Ми раніше ніколи не передавали свої технології. Але тут ми побачили не просто потенціал, ми побачили партнера. Я працював у багатьох країнах із більш відпрацьованою системою та у мирний час. Але в Україні ми зустріли дійсно унікальний професійний рівень», – підсумував Пастернак.

Обладнання, яке надає США Україні, дійсно потрібне для збільшення її обороноздатності. Однак її масштаб не є достатнім, враховуючи ті загрози, які нині стоять перед Україною, заявив у коментарі Радіо Свобода військово-морський експерт консалтингової компанії Defense Express Володимир Заблоцький.

Представники Конгресу США і американські компанії пропонують спільне виробництво військової техніки
Володимир Заблоцький

«Це обладнання Україні дійсно потрібне. Але не забуваймо, що воно перебуває на кордоні, й коли його розмитнять – невідомо. Представники Конгресу США і американські компанії пропонують спільне виробництво військової техніки, але наразі Україна не має потрібного для цього законодавства. Автори проекту зробили відповідне звернення до парламенту ще у грудні, але його ще не розглянули навіть на профільному комітеті, – наголошує експерт. Тобто, про спільне виробництво оборонної продукції зі США, навіть якщо йдеться лише про збирання з американських комплектуючих, говорити зарано», – визнає аналітик.

На думку Володимира Заблоцького, влада Сполучених Штатів має змогу надати Україні більше військових технологій, а також – оборонне озброєння, але не робить цього «через відсутність політичної волі». Експерт припускає, що ситуація може змінитися після виборів президента у США.

Країни НАТО, від США до Литви – готові кооперуватися з Україною у виробництві озброєнь

Водночас депутат Конгресу США Лоретта Санчес у коментарі Радіо Свобода наголосила, що США готові до різних форм військово-технічної співпраці з Україною. Так, конгресмен не залишила поза увагою того, що Україна відновлює виробництво крилатих ракет малої дальності, і не виключила, що у цій сфері можливі кооперація та обмін технологіями.

Україна має значний потенціал у виробництві крилатих ракет малої дальності для потреб значної частини європейських держав
Лоретта Санчес

«Ми спостерігаємо за тим, як підвищують свої можливості країни-члени НАТО та європейські держави. Я додаю до цього переліку і Україну. І ми припускаємо що Україна має значний потенціал у виробництві крилатих ракет малої дальності для потреб значної частини європейських держав. І я бачу можливість для України співпрацювати зі США та виготовляти певні елементи озброєнь у цій сфері», – зауважила вона.

Упродовж останніх місяців активізувалася оборонно-технічна співпраця України з іншими членами НАТО. Так, на українську бронетехніку почали встановлювати двигуни німецького виробництва. Зокрема, точки перетину у сфері виробництва озброєнь і військового обладнання шукають Україна і Литва, заявив Радіо Свобода міністр оборони Литви Юозас Олекас.

«Ми шукаємо можливості для обміну технологіями. В нас є деякі продукти військового характеру. І ми знаємо, що Україна відроджує свою військову промисловість. Перші контакти між нашими представниками бізнесу і фахівцями вже почалися. Як вони розвиватимуться, залежатиме від стандартів виробництва та ціни конкретного військового обладнання», – наголосив міністр оборони Литви.

Він уточнив, що для його країни важливо, щоб елементи озброєнь, можливість спільного виробництва яких нині розглядається, були сумісними з озброєннями НАТО та відповідали стандартам альянсу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG