Доступність посилання

ТОП новини

Попри протести підприємців у Дніпропетровську почали зносити МАФи


Протест підприємців біля Дніпропетровської міськради проти демонтажу МАФів
Протест підприємців біля Дніпропетровської міськради проти демонтажу МАФів

У місті 3,5 тисячі незаконних кіосків, підприємці обурені

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську почали демонтаж МАФів, власники яких, за висновками міської влади, мають проблеми з дозвільними документами. Попри протести підприємців під мерією відбувся демонтаж кіосків у центрі й спальних районах. Громадські активісти оприлюднили документи, які, на їхню думку, є доказами незаконності роботи торговельних об’єктів. Водночас самі власники яток і торгівці кажуть, що в місті не затверджені правила функціонування МАФів, відтак міська влада відповість у суді за псування майна.

Попри протести підприємців у Дніпропетровську почали зносити МАФи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомили в Дніпропетровській міській раді, у місті наразі налічується 4,5 тисячі МАФів, майже 3,5 тисячі з них – незаконні. У списку на нагальний демонтаж – понад півсотні кіосків-порушників, у них немає належних дозвільних документів, кажуть у міськраді. Чому вирішили знести саме ці об’єкти, у міськраді пояснюють так: щодо них надходило найбільше скарг від жителів. У деяких МАФів є частина документів – договори оренди, але немає детальних планів розміщення об’єктів, такі кіоски теж поки не чіпатимуть.

У п’ятницю демонтаж тривав на проспекті Кірова, неподалік облдержадміністрації, комунальні служби знесли й відвезли на штрафмайданчик чотири кіоски. Один із них був установлений з кричущими порушеннями – в арці будинку, прямо на в’їзді, повідомив в.о. начальника департаменту споживчого ринку міськради Дмитро Терентьєв.

Ми діємо виключно в рамках закону
Дмитро Погребов

«Демонтаж об’єкта ми можемо проводити тими силами і тією технікою, що у нас є. Якщо кіоск ставиться спеціально з метою того, щоб його не можна було демонтувати, він приварений, прикручений, руйнує елементи упорядковання, то ми маємо законне право демонтувати його так, як вважаємо за потрібне. Якщо цей кіоск якимось чином можна підняти краном, ми спробуємо», – каже посадовець.

«Ми діємо виключно в рамках закону. Якщо бажаєте, звертайтеся до суду», – запевнив в.о. першого заступника міського голови Дмитро Погребов, звертаючись до обурених підприємців.

«Інструкції» працівникам

За знесенням нелегальних кіосків у Дніпропетровську стежать поліцейські та представники муніципальної гвардії, у демонтаж вони не втручаються. Спостерігають за кампанією й громадські активісти. Вони заявляють, що в демонтованих МАФах виявили документи, які, на їхню думку, є беззаперечними доказами порушень – це аркуші-інструкції, в яких власники давали своїм працівникам поради, як діяти у випадку перевірки документів. Зокрема, там були вказівки ні в якому разі не показувати своїх документів, не називатись, зачиняти вікно ятки й телефонувати за певними номерами, каже громадська активістка Катерина Сорокіна.

Найбільш цікавий документ – інструкція, що робити при перевірці
Катерина Сорокіна

«Близько двох годин тривав «бій» за кіоск, демонстративний. Жінка забарикадувалася. Пізніше там знайшли цікаві папери. Це інструкції, як діяти в певних ситуаціях. Найбільш цікавий документ – інструкція, що робити при перевірці. Крім іншого, там написано: «одразу телефонуйте нам». Та кому «нам», на жаль, не вказано», – розповідає Катерина Сорокіна.

Власники кіосків обурені

Однак власники та працівники демонтованих кіосків зі звинуваченнями в нелегальності роботи категорично не згодні. Десятки підприємців пікетували будівлю міської ради із заявами про «неприпустимість знищення малого та середнього бізнесу». Вони зауважують: в місті поки не вироблені відповідні правила для встановлення й діяльності МАФів, відтак вони не вважають себе порушниками, а дозволи на ведення підприємницької діяльності у них, мовляв, є. Підприємці також вказують на вибірковість кампанії, а також на те, що під час демонтажу комунальники псують їхнє майно – у хід йдуть болгарки.

А чому недійсні наші документи, підписані комунальним господарством? І як нам далі жити?
Підприємець Наталія

«Ми всі стоїмо з документами, а нам приносять припис. А чому недійсні наші документи, підписані комунальним господарством? І як нам далі жити? Прийде рекет і скаже: товариші, платіть і стійте, ви нам сподобалися – ви будете стояти, а ви ні – хоч і є документи, та не будете», – каже підприємець Наталія.

«Якби зрізали всі кіоски, у яких немає документів, поголовно, то це було б зрозуміло – очищення міста, а так деякі зрізають, деякі – залишаються», – додає підприємець Олена.

Конфлікт чиновників із комунальниками: чи була «крадіжка»?

Наразі з’ясувалось, що разом із незаконними МАФами, які належать приватним підприємствам, комунальники демонтували кілька кіосків, які перебувають в комунальній власності. Це викликало конфлікт між чиновниками й комунальниками: вони сперечаються щодо законності цих споруд. Керівник КП «Транспортна інфраструктура», на балансі якого перебувають комунальні кіоски, Володимир Вороний зазначає: готує звернення до правоохоронців за «фактом крадіжки об’єктів».

Зафіксовано факт крадіжки. Ми будемо звертатися в прокуратуру і відповідні правоохоронні органи
Володимир Вороний

«Наразі кіоски демонтовано і вивезено в невідомому напрямку. Викликана оперативна група міліції, зафіксовано факт крадіжки. По-друге, ми будемо звертатися в прокуратуру і відповідні правоохоронні органи», – каже керівник комунального підприємства.

Тим часом Бабушкінський райсуд Дніпропетровська за зверненням профспілки підприємців заборонив міськраді, її виконавчим органам, комунальним підприємствам демонтаж МАФів. Однак міська влада заявляє про продовження кампанії проти незаконної торгівлі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG