Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори в Україні неминучі, якщо не оновиться уряд – Bloomberg


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Навіть оновлення уряду навряд чи буде достатньо, щоб цілком забути про ідею перевиборів до Верховної Ради – аналітик

«Україна підштовхується до оновлення уряду в той час, як ще один реформатор іде у відставку» – стаття із таким заголовком вийшла в американському виданні «Bloomberg Business».

Видання звертає увагу на дві серйозні новини з України: попередження Міжнародного валютного фонду припинити програму кредитування та відставка Віталія Каська, заступника генерального прокурора України.

Україну чекають дострокові вибори до парламенту, пише видання, якщо зусилля оновити уряд не будуть успішними.

Порошенко прийшов до влади з місією вивести Україну на європейський рівень, пишуть журналісти, але після двох років намагань вивести країну з рецесії та протистояти війні, і виборці, і західні партнери втомилися від гальмування боротьби з корупцією. Лише цього року гривня вже втратила 10,5%, наголошують автори.

Україна відкочується назад до старої політичної поведінки
Лутц Ремаєр

«Я не думаю, що перестановок в уряді буде достатньо, – коментує для агенції Bloomberg представник німецького банку Landesbank Berlin GmbH Лутц Ремаєр. – На жаль, дострокові вибори можливі. Закордонні інвестори вважали, що це був один і єдиний шанс реформувати країну, але зараз виглядає, що Україна відкочується назад до старої політичної поведінки».

Автори вказують, що за даними Transparency International, за минулий рік сприйняття корупції в Україні практично не змінилося. Відставка як міністра економіки Абромавічуса, так і заступника генпрокурора Каська відбулися через високий рівень корупції.

Навіть «американський посол в Україні назвав відставку Каська «ударом по реформах в Україні», – йдеться у статті.

Щоб послабити політичну кризу, президент Порошенко пропонує новий графік реформ з МВФ та підтримує так званих реформаторів у нинішньому уряді, зокрема Наталію Яресько. Він віддає перевагу цьому плану, вважають автори, позаяк рейтинг партій президента та прем’єра зараз впали. Підтримка «Народного фронту» Арсенія Яценюка» не перевищує 1%. Тоді як рейтинги малих партій у парламенті «Самопочі» та «Батьківщини» ростуть, – вказує Bloomberg Business.

У наступні кілька місяців вони повинні будуть подивитися на можливість потенційних змін в уряді, одночасно переформатовуючи коаліцію
Алекс Брідо

У маленьких партій є достатньо параментарів, щоб в разі виходу з коаліції призвести до перевиборів. То ж, на думку Алекса Брідо, аналітика із Eurasia Group, навіть оновлення уряду навряд чи буде достатньо, щоб цілком забути про ідею перевиборів до Верховної Ради.

«Зміни можуть трохи послабити напругу, але я не думаю, що це зніме її повністю. У наступні кілька місяців вони повинні будуть подивитися на можливість потенційних змін в уряді, одночасно переформатовуючи коаліцію. Це не означає, що обов’язково відбудуться дострокові вибори. Однак ризик їх проведення зріс», – розповів у коментарі Bloomberg аналітик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG