Доступність посилання

ТОП новини

«Блок Петра Порошенка» відмовив Яценюку в підтримці


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

Соратники прем’єра лякають достроковими парламентськими і президентськими виборами

Київ – 16 лютого у парламенті мають заслухати звіт уряду. Великою є ймовірність того, що роботу уряду депутати визнають незадовільною, а відтак можуть розглянути питання про довіру Кабміну. В разі, якщо депутати висловлять недовіру урядові – це означатиме його відставку на чолі з прем’єром. Представники більшості фракцій заявляють, що голосуватимуть за відставку Кабміну, на підтримку якого беззастережно виступає лише пропрем’єрський «Народний фронт». Незадовільною роботу уряду визнали й у пропрезидентській фракції «Блоку Петра Порошенка».

«Блок Петра Порошенка» відмовив Яценюку в підтримці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вирішальною для подальшої долі уряду залишається позиція фракції «Блоку Петра Порошенка», а саме – чи наполягатиме вона на негайному розгляді питання про довіру урядові.

Тривалий час соратники президента утримувалися від визначеної позиції щодо подальшої долі уряду. До останнього дня вони закликали главу уряду до поступок, зазначаючи, що «він має наступити на горло власній пісні». І лише увечері 15 лютого фракція «Блоку Петра Порошенка» після зустрічі з президентом та прем’єром визнала роботу уряду під керівництвом Арсенія Яценюка незадовільною та вирішила збирати підписи за висловлення недовіри Кабінету міністрів.

Голоси за відставку є – Лещенко

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко упевнений, що 226 голосів за відставку уряду у парламенті є.

«Думаю, що «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальна партія, «Воля народу» і частина «Опозиційного блоку» – не орієнтована на Ахметова, який зараз є головною підтримкою Яценюка – будуть голосувати за відставку уряду», – упевнений народний обранець.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко наполягає, аби питання про довіру уряду розглянули одразу після того, як депутати заслухають звіт. Однак не виключено, що питання про довіру уряду не розглядатимуть цього ж дня.

Є різні засоби впливу на ситуацію
Олег Барна

Не можна виключати й несподіванок, як це сталося в грудні, коли народний депутат Олег Барна спробував винести Арсенія Яценюка з парламентської трибуни. Через це сталася сутичка, а відтак депутати не дали оцінки урядовому звіту. До речі, в розмові із Радіо Свобода Олег Барна, відповідаючи на запитання – чи не збирається він знову вчинити якийсь демарш? – зауважив, що «є різні засоби впливу на ситуацію».

Відставка уряду – це не вирішення ситуації, а стрибок у прірву – Бурбак

Прем’єр Арсеній Яценюк закликає до єднання на принципах нової та чесної політики та довкола визначених ним реформ, боротьби з бідністю і проти корупції. Натомість голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак на погоджувальній раді заявив, що відставка уряду матиме вкрай негативні наслідки.

Слідом за відставкою і достроковими парламентськими будуть і дострокові президентські вибори
Максим Бурбак

«Відставка уряду – це не вирішення ситуації, а стрибок у прірву гострої загальнодержавної кризи і суспільного неспокою. Пора відверто говорити, що це – відверто проросійський план. Москва тільки й чекає, коли тут все запалає. Не майте жодних ілюзій: слідом за відставкою і достроковими парламентськими будуть і дострокові президентські вибори. Бо в новий парламент пройдуть колишні регіонали і дикі популісти», – наголошує він.

Утім, подібна риторика не справила враження на фракції парламенту і не змінила їх наміру виказати урядові недовіру. Як зазначають експерти, висловлення недовіри урядові стримує насамперед те, що в політичних лідерів немає упевненості в спроможності Верховної Ради затвердити новий склад Кабміну. Серед потенційних претендентів на посаду прем’єра називають секретаря РНБО Олександра Турчинова, спікера Володимира Гройсмана, міністра фінансів Наталію Яресько, голову Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі, та голову президентської адміністрації Бориса Ложкіна. Щоправда, шанси двох останніх бути затвердженими оглядачі розцінюють як дуже незначні.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG