Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовилися про повернення заблокованого автотранспорту і водіїв


Блокада російських вантажівок у Закарпатті, 11 лютого 2016 року
Блокада російських вантажівок у Закарпатті, 11 лютого 2016 року

Україна і Росія домовилися про повернення заблокованого в цих країнах вантажного автотранспорту протилежної сторони і його водіїв, повідомили Міністерство інфраструктури України і Міністерство транспорту Росії.

За повідомленням із Москви, сторони в перебігу технічних консультацій узгодили рішення продовжити до 25 лютого термін чинності дозволів на транзитні перевезення з тим, щоб це дозволило зупиненим на територіях обох країн транспортним засобам іншої сторони повернутися до цього часу додому.

У Києві цю домовленість назвали режимом «іду додому»: понад 600 українських вантажівок, уже заблокованих у Росії чи тих, які повертаються до України з країн Азії, зможуть за цей період безперешкодно дістатися до України, й так само близько 600 російських машин зможуть повернутися до Росії з країн Євросоюзу – супровід їхніх колон до кордону з Росією чи Білоруссю забезпечить українська сторона.

Заступник міністра інфраструктури України Оксана Рейтер у зв’язку з цим закликала громадських активістів протягом цих найближчих десяти днів не заважати рухові російських автомобілів додому. За її словами, це запорука того, що й українські водії зможуть повернутися до України без перешкод.

За даними Мінінфраструктури, за останній тиждень у Росії були зупинені понад 350 вантажівок із України, ще понад 300 перебувають у країнах Азії, чекаючи на можливість повернутися додому; так само на території України активісти зупинили близько 60 російських «фур», іще понад 500 зібралися на західному кордоні України, чекаючи на повернення з країн ЄС до Росії транзитом через Україну.

Дещо раніше у вівторок Мінтранс Росії заявив, що в цій країні транзит зареєстрованих в Україні вантажних транспортних засобів припиняється повністю. В Москві послалися на те, що попереднього дня, 15 лютого збіг термін тимчасового продовження дозволів на такий транзит.

Того ж дня, 15 лютого Кабінет міністрів України вирішив тимчасово припинити транзитні пересування вантажних автомобілів із Росії українською територією у відповідь на блокування в Росії українського вантажного автотранспорту, яке Київ назвав неправочинними. Як заявили в уряді, це припинення діятиме, доки Росія не пояснить свої дії і не піде на вирішення суперечки.

Попереднього дня, 14 лютого Міністерство транспорту Росії повідомило, що зупинило на території цієї країни пересування вантажного автотранспорту, зареєстрованого в Україні. У російському відомстві заявили, що це захід у відповідь на «неправочинне блокування російського автотранспорту на території України», і чинність цієї заборони триватиме, доки українська сторона не врегулює ситуацію з цим блокуванням.

Із 11 лютого активісти в Україні активісти почали блокувати транзит російських товарів через українську територію. Активісти закликали владу України офіційно заборонити такий транзит у відповідь на запроваджені Росією обмеження на транзит українського автотранспорту.

Росія з початку січня 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією.

XS
SM
MD
LG