Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Яценюка залишається. Без підтримки коаліції?


Прем’єр-міністр України Арсенії Яценюк під час виступу у Верховній Раді. 16 лютого 2016 року
Прем’єр-міністр України Арсенії Яценюк під час виступу у Верховній Раді. 16 лютого 2016 року

Кабмін Яценюка уже має імунітет: розглянути відставку знову можна буде лише восени 2016-го. «Формальна перемога Яценюка такою не є по суті» – Луценко

Київ – Уряд Яценюка залишається працювати. Верховна Рада, заслухавши звіт Кабінету міністрів і визнавши його незадовільним, не відправила його у відставку – постанова набрала тільки 194 голоси з необхідних 226. Реакція у «Блоці Порошенка» була такою: уряд все одно не має підтримки парламентської більшості. «Формальна перемога Яценюка такою не є по суті», – відреагував на провал резолюції недовіри голова президентської фракції Юрій Луценко.


«Ще 5 хвилин – може, це мій останній виступ», – звернувся прем’єр-міністр до спікера, коли у нього збіг регламент виступу. Арсеній Яценюк протягом свого 20-хвилинного спічу демонстрував максимальний спокій і кілька разів повторював, що питання не в персоналіях, що він прийме будь-яке рішення Верховної Ради, і що головне – не припиняти реформи у разі зміни людей в кріслах.

Як депутати залишили працювати уряд Яценюка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00


В активі свого уряду Арсеній Яценюк ставить галочку напроти пункту «енергетика».

Ми та коаліція, яка вперше за всю історію незалежності не купила у Росії протягом зими жодного кубічного метра газу
Арсеній Яценюк

«Ми та коаліція, яка вперше за всю історію незалежності не купила у Росії протягом зими жодного кубічного метра газу», – зірвав оплески своїх прибічників у залі Яценюк. Економічно обґрунтовані тарифи, продовження програми співпраці з МВФ і вихід на європейські ринки сільгосппродукції на заміну закритим російським – головні досягнення Кабміну з погляду прем’єра.

Ми зробили фундамент нової країни. Давайте збудуємо разом нову українську хату
Арсеній Яценюк

У 2016 році уряд почне масштабну приватизацію держпідприємств, сказав Яценюк, а ще попередив: тарифи на енергоносії знову зростуть з 1 квітня, і незалежно від того, який уряд буде на той момент при владі.

«Вам сьогодні приймати рішення. Цей уряд зробив максимум, що міг зробити. Ми зробили фундамент нової країни. Давайте збудуємо разом нову українську хату», – підсумував він.

Наведіть курсор на обраного міністра і дізнайтесь, що він зробив

Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

До моменту, коли уряд почав звітувати, депутати усе ще збирали підписи за внесення постанови про його відставку. Один із тих, хто найемоційніше агітував сесійну залу за резолюцію недовіри, – керівник президентської фракції Юрій Луценко.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

«Саме цей парламент вас найняв, панове урядовці, на роботу. І це було не вчора, не позавчора, а рік тому, – Луценко говорив про неподолану корупцію, зокрема, на митниці, де держава втрачає за місяць мільйони гривень. – Скажіть мені, я можу визнати діяльність уряду задовільною?»

Олег Березюк
Олег Березюк

Звітом статистики і тарифів, а не звітом аналізу назвав доповідь Арсенія Яценюка лідер «Самопомочі» Олег Березюк. Бюджетний комітет згадав уряду невчасно поданий бюджет. Податковий – «провалену податкову реформу». Екологічний – відсутність екологічної політики і розкрадання надр.

«Де в цьому звіті хоч одна цифра, скільки створено робочих місць?» – питав Сергій Соболєв і «Батьківщини».

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Про позитиви в діяльності цього Кабінету говорили в контексті роботи Мін’юсту і Міністерства закордонних справ. Голова антикорупційного комітету парламенту від «Самопомочі» Єгор Соболєв відзначив відкриття реєстрів приватної власності та скасування монополії державних реєстраторів на угоди щодо бізнесу і нерухомості, яке зробило міністерство під керівництвом Павла Петренка.

«За 14 місяців це, мабуть, єдині добрі приклади взаємодії нашого комітету з урядом», – сказав Соболєв.

Про роботу ж МЗС голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко сказала, що вони працювали з Павлом Клімкіним, «як національна збірна».

Так Кабінет міністрів оцінює виконання своєї програми (інфографіка уряду)
Так Кабінет міністрів оцінює виконання своєї програми (інфографіка уряду)

Приймаючи звіт уряду, парламент обрав варіант «незадовільно»: за постанову з таким формулюванням проголосували 247 депутатів. Після чого Володимир Гройсман оголосив, що для внесення в зал резолюції недовіри – тобто відставки – назбирались необхідні підписи.

Постанову представляв Юрій Луценко і так само гаряче переконував звільнити уряд, кажучи про «кризу довіри і кризу результатів». Але в підсумку «за» проголосували тільки 194 парламентарі.

Більшістю складу її підтримали БПП, Радикальна партія, «Самопоміч» та «Батьківщина», проти був «Народний фронт». Поодинокі голоси «за» дав «Опозиційний блок».

«Формальна перемога Яценюка такою не є по суті. Уряд потребує підтримки більшості парламенту. Її немає. Це означає, що уряд у такому форматі не зможе проводити реформи», – сказав, вийшовши з зали після голосування, Юрій Луценко.

Проте, Кабмін Яценюка уже має імунітет: розглянути відставку знову можна буде лише на наступній сесії – восени 2016-го.

Виступ-звіт прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у парламенті і реакції на нього прокоментував у прямому ефірі «Свободи сьогодні» (о 20:00 за київським часом), відповідаючи на запитання нашої колеги Людмили Ваннек, політичний оглядач Євген Магда.

Євген Магда
Євген Магда

– Арсеній Яценюк поводив себе достатньо впевнено, в принципі у властивій собі манері, тому нічого дивного в тому, що він виступав дуже наполегливо, я б не шукав. Але те, що Верховна Рада після всіх тих критичних стріл, які були випущені на адресу уряду, так і не зуміла проголосувати за його відставку, це, звичайно, виглядає кумедно.

Знаєте, я ще напередодні голосування написав такий статус у «Фейсбуці», що політика – мистецтво можливого, а українська політика – це мистецтво того, що на голову не налазить. От мені просто цікаво, як наші парламентарії будуть дивитися в очі своїм виборцям.

– Дуже емоційні виступи були в Раді – зокрема ми чули керівника фракції «БПП» Юрія Луценка, а Олег Березюк із «Самопомочі» цитував Шевченка «Доленько моя, ходімо далі». Володимир Литвин – теж цитував Шевченка. «Одправити всіх у тюрму!» – закликав представник «Опоблоку» Вадим Рабинович. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко змальовував ситуацію словами «у повітрі гроза», Багато емоцій, чи могли вони вплинути на голосування?

– Напевно цитування Шевченка не вплинуло, а інші фактори. Не підтримали повністю голосування «Народний фронт» і група «Відродження», тобто можна сказати, що з’явилася тепер така група підтримки нова у Арсенія Яценюка з депутатської групи «Відродження», яку очолює Віталій Хомутинник. Звичайно, політика – це такий великий спорт і ще будуть нові спроби відправити уряд у відставку, тільки виникає питання, як далі уряд буде працювати, коли його робота у 2015 році парламентом визнана незадовільною, за що впевнено парламент проголосував.

– Раніше цього дня президент Порошенко публічно закликав генпрокурора Віктора Шокіна піти у відставку (і вже навіть є інформація, що таки пан Шокін написав заяву). Чому саме у день звіту уряду президент зробив таку заяву, адже тема відставки генпрокурора лунає вже доволі давно від різних політичних сил, чому ж саме зараз президент зробив такий крок?

– Я думаю, що президент намагався вплинути на ситуацію, скажімо, достатньо в цивілізований спосіб, щоб показати, що він готовий віддати Шокіна в даному випадку разом із відставкою Яценюка, тому, власне, він так і ув’язав це між собою. Але вияснилось, що Шокін (наскільки я теж читаю стрічку новин) – він зараз у відпустці, тому його у відставку відправити так швидко не зможуть. Але те, що і Яценюк не опинився у відставці, це вже, як на мене, виклик президентові, тому що все-таки позиція його була висловлена публічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG