Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпродзержинську демонтували пам’ятник Дзержинському


Пам’ятник Феліксові Дзержинському (ілюстраційне фото)
Пам’ятник Феліксові Дзержинському (ілюстраційне фото)

У Дніпродзержинську комунальники демонтували пам’ятник одному з засновників ВЧК Феліксу Дзержинському. За інформацією з міської ради, рішення про демонтаж цього й інших пам’ятників радянської доби у місті ухвалили на виконання «законів про декомунізацію».

На площі Дзержинського, де стояв пам’ятник, комунальники працювали із застосуванням важкої техніки близько чотирьох годин, місце демонтажу охороняли десятки поліцейських. Після цього пам’ятник помістили на вантажівку і відвезли на зберігання на територію одного з комунальних підприємств.

За даними міськради, відповідно до закону про декомунізацію, у Дніпродзержинську підлягають знесенню ще 22 пам’ятники і пам’ятних знаки.

Пам’ятник Дзержинському – знаковий для Дніпродзержинська, на честь «Залізного Фелікса» свого часу було перейменоване місто (історична назва – Кам’янське). 2015 року його збиралися реконструювати за бюджетні кошти.

Раніше у Дніпродзержинську поліція затримала двох чоловіків, які написали фарбою слово «Кат» на постаменті пам’ятника Феліксу Дзержинському. Їм загрожував штраф.

Напередодні у Дніпропетровську з будівлі обласної ради комунальники демонтували меморіальну дошку Володимирові Щербицькому. Меморіальний знак підпав під дію законів про «декомунізацію».

29 січня 2016 року в Дніпропетровську активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, один з найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

XS
SM
MD
LG