Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: без гарантування безпеки врегулювання ситуації на Донбасі неможливе


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Представник України в контактній групі Леонід Кучма заявляє, що без забезпечення безпеки врегулювання ситуації на Донбасі неможливе.

«Ще раз наголошую: без реалізації положень про безпеку Мінська рухатися далі в напрямку врегулювання ситуації не є можливим. Яким чином ми повинні забезпечити проведення місцевих виборів на Донбасі, відновлення інфраструктури, поліпшення соціально-економічного становища жителів окупованих районів, коли постійно відбуваються обстріли, зіткнення і так далі?» – наголосив Кучма, слова якого цитує його речниця Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання контактної групи.

Оліфер також зазначила, що Україна залишається вірною взятим на себе зобов’язанням і готова рухатися в напрямку забезпечення виконання Мінських домовленостей в повному обсязі.

За її словами, українська сторона налаштована на напрацювання «модальностей місцевих виборів» на Донбасі відповідно до українського законодавства, стандартів ОБСЄ, але Київ не може забезпечити їх проведення «виключно власними зусиллями», для цього необхідна «політична поля і конструктивний підхід з боку Росії».

Речниця Кучми також зауважила, що викликає глибоку стурбованість систематичне порушення режиму припинення вогню з боку підтримуваних Росією сепаратистів – з кожним днем кількість обстрілів зростає, зокрема, вчора був 91 такий випадок.

Раніше представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма звернувся до спеціального представника голови ОБСЄ в групі Мартіна Сайдіка з пропозицією перенести засідання контактної групи через «продовженням недотримання режиму тиші» з боку сепаратистів.

Останніми днями українські військові повідомляють про збільшення кількості обстрілів з боку підтримуваних Росією сепаратистів на частині сходу України. Сепаратисти, які контролюють певні території у Донецькій та Луганській областях, вказують на те, що це ЗСУ порушують режим тиші.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG