Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив термін арешту Коцаби до 16 квітня


Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 17 лютого 2016 року
Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 17 лютого 2016 року

Івано-Франківський міський суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України, до 16 квітня.

Сьогодні сторона обвинувачення проводила допит підсудного, під час якого Коцаба кілька разів повторив, що події на Донбасі вважає «громадянською братовбивчою війною», а мобілізацію без оголошення війни – незаконною.

При цьому зазначив, що це його власна думка і висловив він її в соціальних мережах, які вважає «простором свободи».

Щодо запитань прокурорів про участь у телеефірах і підготовку репортажів, то Коцаба зазначив, що давав інтерв’ю десяткам журналістів. За його словами, наприклад, на участь у програмі «Специальный корреспондент» на каналі «Россия 1» отримав запрошення поряд з іншими учасниками, в тому числі й з української сторони, при цьому йому оплатили авіаквиток з Києва до Москви і назад та проживання в готелі.

Коцаба також заперечив звинувачення, що готував «замовні репортажі протестного характеру за гроші».

Наступне судове засідання відбудеться 9 березня.

Коцабі інкримінують державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем совістій закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG