Доступність посилання

ТОП новини

У контрнаступ в Україні пішли олігархи, але добре, що не дійшло до нових виборів – європейські експерти


Нові вибори можуть повернути до влади «стару політичну гвардію», яка остаточно дестабілізує Україну – Штефан Майстер

Брюссель – Реакції Заходу на події в українському політикумі розділилися на погані та ще гірші. Олігархічна еліта намагається взяти реванш, бо влада в Києві ослабла і не підтримує реформаторів, кажуть одні європейські експерти. Для боротьби з корупцією, що отруює імідж держави, робиться далеко не достатньо, але добре хоч, що не буде виборів, адже це могло б дати владу «старій політичній гвардії», яка остаточно дестабілізувала б Україну, – кажуть інші аналітики.

Андрей Пленкович
Андрей Пленкович

Політична культура України розвивається і все більше нагадує те, як працюють парламенти західних країн. Такий висновок, з огляду на вівторковий звіт уряду та рішення Верховної Ради, робить хорватський євродепутат, голова Комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС Андрей Пленкович. Водночас, він висловлює «занепокоєння розвитком подій всередині проєвропейської коаліції». Адже, нагадує євродепутат, ця парламентська коаліція – результат Революції гідності. До того ж, їй доводиться працювати в нелегких умовах російської агресії.

Ми готові допомогти Україні мирно повернути свої території, по-європейськи реформуватися, та подолати корупцію
Андрей Пленкович

«Ми готові допомогти Україні мирно повернути свої території, по-європейськи реформуватися і подолати корупцію настільки, щоб цей феномен не заважав нормальному розвиткові держави, – каже європарламентар. – Водночас, будь-які розколи всередині проєвропейської коаліції, безумовно, нас тривожать».

Тим часом, Пленкович звертає увагу на те, що досі не було офіційних підтверджень подання у відставку генпрокурора Віктора Шокіна, тому й відмовляється від жодних коментарів щодо цього.

Олігархи хочуть скористатись моментом – Штефан Майстер

Штефан Майстер
Штефан Майстер

У Німеччині та ЄС зростає негативне ставлення до нинішнього уряду України та його здатності проводити реформи, сказав Радіо Свобода керівник програм Східної Європи та Росії при Німецькій раді із зовнішньої політики Штефан Майстер.

Те, що з’явився «аромат» нових виборів, може повернути до влади «стару політичну гвардію», яка остаточно дестабілізує Україну
Штефан Майстер

Вівторкові перипетії у Верховній Раді – ще одне свідчення глибокої кризи й неспроможності влади на перетворення, каже експерт. «Те, що з’явився «аромат» нових виборів, може повернути до влади «стару політичну гвардію», яка остаточно дестабілізує Україну. Думка Штефана Майстра перегукується з твердженням народного депутата Сергія Лещенка щодо змови представників влади та українських олігархічних еліт.

Олігархи йдуть у контрнаступ. Ключові міністри – фінансів, економіки, з боротьби з корупцією – кинули виклик владній позиції олігархів
Штефан Майстер

«Гадаю, олігархи йдуть у контрнаступ. Ключові міністри – фінансів, економіки, з боротьби з корупцією – кинули виклик владній позиції олігархів. Те, що уряд послаблений і разом із президентом недостатньо підтримують міністрів-реформаторів, дало олігархам можливість реваншу. Для них момент настав, і вони хочуть ним скористатися. У цьому й полягає змова», – заявляє аналітик із Німецької ради із зовнішньої політики.

Корупція отрута для України та іміджу в ЄС

«Отрутою для України та її іміджу в ЄС» називає корупцію та зговори в Києві політичний директор брюссельського Центру Вілфріда Мартенса Роланд Фройденштайн. Для подолання цих проблем та припинення влади олігархічних груп потрібні значно більші зусилля й відповідні лідери. Але чи є таким лідером прем’єр Арсеній Яценюк, який зберіг свою посаду, незважаючи на негативні настрої в парламенті та суспільстві?

Проведення нових виборів погано сприйняли б і очільники ЄС, і національні уряди країн-членів. Тому результати,які ми бачили у вівторок, можна вважати позитивними: вони додали трішечки стабільності
Роланд Фройденштайн

«Все це дуже сумно. Однак проведення нових виборів у нинішній ситуації погано сприйняли б і очільники ЄС, і національні уряди країн-членів. Тому, зрештою, результати, що ми бачили у вівторок, можна вважати позитивними: вони додали трішечки стабільності. Влада України для подолання корупції й реформи судової системи має робити значно більше», – зазначив брюссельський експерт.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зауважує, що для європейських колег «дуже важливо, щоб Україна послідовно крокувала шляхом реформ. Важливо, щоб для цього були внутрішньополітичні передумови, оскільки нестабільність грає тільки на Росію і ні на кого іншого. Вони чудово це розуміють…і, звичайно, вітають звернення президента, оскільки має бути шлях до виходу на трек політичної стабільності», – зазначив голова зовнішньополітичного відомства України.


На цю ж тему:

17.02.2016
«Перезавантаження» уряду: криза довіри без «недовіри»

Зміни у міністерських кріслах не будуть всеохопними: прем’єр збереже посаду, але з’являться і люди Порошенка – експерти далі

16.02.2016
Уряд Яценюка залишається. Без підтримки коаліції?

Кабмін Яценюка уже має імунітет: розглянути відставку знову можна буде лише восени 2016-го. «Формальна перемога Яценюка такою не є по суті» – Луценко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG