Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція: хто виграє від розвалу?


Депутати під час засідання Верховної Ради. 16 лютого 2016 року
Депутати під час засідання Верховної Ради. 16 лютого 2016 року

«Коаліції демократичних сил у цьому парламенті ніколи не існувало» – Тимошенко. Член коаліції «Батьківщина» ще восени вела виборчу кампанію з антиурядовими тезами – експерт

«Батьківщина» залишила парламентську коаліцію. Таке рішення політична сила Юлії Тимошенко ухвалила через провал голосування за відставку уряду, аргументувала лідер. Життєдіяльність коаліції тепер – у руках «Самопомочі». Обидві фракції не прийшли у середу на засідання парламенту, й обидві назвали провал відставки уряду форс-мажором: «Самопоміч» – «олігархічним переворотом», «Батьківщина» – «екстраординарною подією, коли все таємне стало явним».


Оголошуючи про вихід із коаліції, Юлія Тимошенко назвала це «єдино можливим кроком» для своєї партії. «Ми мусимо констатувати, що коаліції демократичних сил, проєвропейської коаліції в цьому парламенті ніколи не існувало», – заявила вона.

Коаліції демократичних сил в цьому парламенті ніколи не існувало
Юлія Тимошенко

Хоча у «Народному фронті» вважають, що не існувало там, у коаліції, якраз «Батьківщини». Де-факто – оскільки вона вже давно не голосувала за урядові проекти.

Максим Бурбак
Максим Бурбак

«Фактично, вони пішли в опозицію, коли було звільнено міністра екології Шевченка (призначеного за квотою «Батьківщини» – ред.)», – вважає лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Він переконаний, що «Батьківщина» вийшла, аби спровокувати позачергові вибори.

«Самопоміч», яка володіє тепер золотою акцією, судячи з усього, збирається остаточно визначитись із членством у коаліції в четвер – партія збереться на засідання, яке вона назвала «екстреним».

Якщо коаліція розпадеться

Разом із «Самопоміччю» в коаліції залишається 243 голоси. Плюс – можлива ситуативна підтримка від Радикальної партії. Олег Ляшко своєї участі в більшості не заперечує, хоча і такого формулювання як «вступ» уникає.

Ми не ввійдемо в коаліцію, ми створимо нову коаліцію, готові робити цю коаліцію з усіма демократичними силами, за винятком московської колони
Олег Ляшко

«Ми не ввійдемо в коаліцію, ми створимо нову коаліцію. Ми готові робити цю коаліцію з усіма демократичними силами, за винятком московської колони», – відповів він журналістам.

Обоє лідерів, які до цього часу залишили коаліцію – Ляшко і Тимошенко – незадовго до свого виходу запевняли у тому, що цього ніколи і ні за яких обставин не станеться, поки країна у війні.

Підписання коаліційної угоди, 21 листопада 2014 року
Підписання коаліційної угоди, 21 листопада 2014 року
Хоча кажуть про золоту акцію Ляшка, є й інші варіанти
Володимир Фесенко

«Хоча кажуть про золоту акцію Ляшка, – коментує Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко, – у нього насправді срібна акція, тому що є й інші варіанти. Думаю, будуть намагатися, щоб «Народний фронт» або повністю, або частково залишився в коаліції. І якщо обирати – образа на відставку Яценюка чи збереження нинішнього парламенту й уникнення політичної смерті на дострокових виборах – я думаю, що оберуть другий варіант».

Відставка уряду: Порошенко не зміг чи не захотів?

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Депутат від «Блоку Порошенка» Сергій Лещенко називає усю ситуацію з резолюцією недовіри Кабміну Яценюка розіграною виставою. Він переконаний, що президент не планував відправляти у відставку уряд, а лише демонстрував це, насправді будучи упевненим, що голосів для цього забракне. Лещенко аргументує свою думку тим, що відмовились голосувати за відставку не бунтарі БПП з традиційно окремішньою позицією, а люди, які є опорою президента в Раді.

Виграш Порошенка – тепер він може говорити з Яценюком на умовах старшого партнера
Сергій Лещенко

«Я думаю, це була подвійна гра. З одного боку, гра з громадською думкою – що президент за перезавантаження, за те, щоб пішов непопулярний прем’єр, щоб була відповідальність, і він не боїться цього – а парламент поганий, не зміг відправити у відставку. А виграш його (Порошенка – ред.) – що тепер він може говорити з Яценюком на умовах старшого партнера».

Порошенко не очікував, що не проголосують фракції, які не були зацікавлені у посиленні ролі президента
Антон Геращенко

«Це неправда. Петро Порошенко мріяв, щоб вчора була відставка уряду, –заперечує депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко. – Просто він не порахував усі голоси і не очікував, що не проголосують окремі фракції, які не були зацікавлені у відставці уряду і посиленні ролі президента».

Керівник політичних програм Центру Разумкова Юрій Якименко схиляється до думки, що у вівторок в Раді навряд чи реалізувалась цілісна схема президента зі збереження Яценюка на посаді. У депутатів, зауважує він, були й інші, цілком раціональні, підстави не голосувати – адже вихід великої фракції «Народного фронту» з коаліції означав її однозначний розвал і, з великою ймовірністю, вибори, які вигідні далеко не всім.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Якщо це вистава, то «це дуже складна комбінація», сказав Радіо Свобода Володимир Фесенко. Відбулось це саме так чи ні, але відставка уряду була не на часі – в першу чергу, через позицію західних партнерів, переконаний він. Однак, на думку аналітика, прем’єр у будь-якому разі залишився на посаді не тільки завдяки Порошенку.

«Думаю, головний чинник, який забезпечив, що Яценюк залишився, – це підтримка депутатів із кола Ахметова і Коломойського, – говорить Фесенко. – В «Опозиційному блоці» частина депутатів голосувала за відставку – це люди Льовочкіна, вони хочуть дострокових виборів. А люди Ахметова – ні. У Коломойського цікава ситуація: до останнього часу він був за дострокові вибори, проте зараз знову відновився союз Яценюка з Коломойським».

В «Опозиційному блоці» відставку уряду підтримали троє депутатів
В «Опозиційному блоці» відставку уряду підтримали троє депутатів

Кому з них потрібні вибори?

У парламенті зараз за дострокові вибори – меншість, переконаний Володимир Фесенко. Чітку позицію «за» займають тільки згадана частина «Опозиційного блоку» і «Батьківщина».

Юлія Тимошенко, яка всі два постмайданні роки присвятила поверненню собі впливового місця у політиці, обрала момент звіту уряду для ривка: на відміну від «Самопомочі», у якій переговори про вихід з більшості проходять довго і важко, її політсила одним махом вирішила все.

Для Тимошенко зараз гарний час для початку виборчої кампанії. Для «Самопомочі» набагато все складніше
Сергій Таран

«Для Тимошенко зараз гарний час для початку виборчої кампанії, – говорить політичний експерт Сергій Таран. – Для «Самопомочі» набагато все складніше, тому що шанси у них зараз важчі, зважаючи, що на їхньому електоральному полі – запит на оновлення, на нові сили – з’явились дуже багато гравців, той же Саакашвілі».

Ця робота почалась ще в період місцевої кампанії, «Батьківщина», член коаліції, вела ще тоді кампанію з антиурядовими тезами
Юрій Якименко

«Це не різка активізація, це досить послідовна робота на дострокові парламентські вибори, – вважає Юрій Якименко. – І ця робота почалась не вчора і не позавчора, і не в грудні, вона почалась ще в період місцевої кампанії, коли «Батьківщина» вела свою місцеву кампанію з антиурядовими гаслами проти зміни тарифів. Член коаліції вела ще тоді кампанію з антиурядовими тезами». І тепер з цими тезами, додає політолог, Тимошенко сподівається піти й на парламентську кампанію.

Якщо у четвер «Самопоміч» залишить коаліцію, потрібно буде або формувати нову більшість, або голосувати ситуативно. Дострокові вибори тут – лише право, а не обов’язок президента. Усе залежить від його рішення. Чи потрібні Порошенку вибори? Його публічна риторика – ні, не потрібні.

Експерти не прогнозують політичній силі президента таких результатів, як на минулих виборах. Плюс – загострення воєнної ситуації. Усе це не робить вибори корисними для Порошенка, вважає Юрій Якименко.

Тим паче, картина для президента виглядає наразі так: всю відповідальність за невдачі несе уряд, а непрямо – і парламент, який визнав його роботу незадовільною і, попри це, залишив цей уряд працювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG