Доступність посилання

ТОП новини

«Шпагат» Порошенка (огляд преси)


Президент балансує між реформаторством і олігархократією

Нинішня політично нестабільна ситуація в Україні, як і 10 років тому, зумовлена чотирма чинниками: непокарані злочинці, збережені корупційні стандарти, чвари у владі та осмілілі регіонали. Як зауважує тижневик «Країна», українці мали б зробити висновки із недавнього минулого і не повторювати помилок сьогодні – щоб не потрапити у ще гіршу пастку. Адже держава опинилася між двома нестабільними велетнями, яких лихоманить – демократичним європейським і авторитарним азійським. Шторм по обидва боки українських кордонів змушує зробити кілька висновків. По-перше, невизначений час Україні доведеться перебувати в умовах постійної загрози збройної агресії з боку Росії. По-друге, годі покладатися на конструктивне політичне вирішення проблеми окупації Криму й частини Донбасу. Російська збройна агресія стала продовженням тривалого і наполегливого руйнування України як незалежної держави. Тим часом, доки Київ не має змоги звільнити свої території, – хай окупований і зруйнований Донбас зачекає. Час працює проти Росії та її маріонеток. Таке рішення України – не капітуляція, а менше зло. Генерал де Голль відпустив колонії, але врятував повоєнну Францію, нагадує тижневик «Країна».

Верховна Рада вирішила, що уряд працював незадовільно, проте у відставку його не відправила. Як констатує газета «День», Арсеній Яценюк і його команда залишаються щонайменше до вересня 2016 року. Чи послабило таке рішення парламенту політичну кризу в Україні? Ні, тільки посилило її, переконує видання. По-перше, вельми сумнівною відтепер є легітимність «недовідставленого» уряду. По-друге, голосування засвідчило фактичний розпад парламентської коаліції. Цікаво, що долю уряду вирішила фракція «БПП», що віддала за відставку лише 97 голосів із наявних 136. І тут криється велика проблема президента. Він – у постійному «шпагаті», у конфлікті із самим собою, переконує видання. Балансуючи між реформаторством і олігархократією, остерігаючись енергії Майдану, покладаючись на «любих друзів», концентруючи у своїх руках усе більше й більше влади, Порошенко дуже ризикує. Чим саме – газета «День» пояснює в статті «Шпагат» Порошенка», або Чому фракція «Блоку Петра Порошенка» врятувала уряд Яценюка?».

В Україні потрібно припинити ситуацію, коли уряд постійно лихоманить, переконує експерт газети «Сегодня». Інакше це буде базарний Кабмін, групи впливу всередині якого під кожне окреме рішення будуть шукати голоси в Раді. Розвал коаліції і плутанина у провладній команді в цілому, на думку експертів, призведе до штучного розгойдування країни, нагнітанню агресивних настроїв в суспільстві, і може погіршити і без того складну економічну ситуацію. Газета нагадує, що програма МВФ, яка зараз перебуває в замороженому стані, може взагалі найближчим часом не запрацювати. У разі дострокових виборів програма МВФ буде продовжувати перебувати в замороженому стані, і Міжнародний валютний фонд чекатиме коригування уряду і влади в цілому. Про інші наслідки дострокових виборів «Сегодня» розповідає в статті «Рада хвилюється раз...»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG