Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі заявляють про виявлення документів про співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами


Лех Валенса
Лех Валенса

Інститут національної пам’яті Польщі повідомляє про виявлення документів, які свідчать про те, що колишній президент цієї країни Лех Валенса був секретним агентом комуністичних спецслужб.

Голова інституту Лукаш Камінський 18 лютого повідомив, що документи були виявлені цього тижня в будинку покійного генерала Чеслава Кіщака – колишнього останнього міністра внутрішніх справ комуністичної Польщі.

«В особовій справі (Валенси – ред.) знайдений конверт, в якому – згода на співпрацю зі службою безпеки, підписана: «Лех Валенса», псевдонім «Болек». У справі також, серед іншого, підписані псевдонімом «Болек» квитанції, що підтверджують отримання грошей», – сказав Камінський.

За його словами, у справі виявлені також численні доноси таємного агента, який працював під псевдонімом «Болек», а також записки співробітників служби безпеки, складені після зустрічей з агентом.

Екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса, який зараз перебуває за кордоном, сьогодні ще не прокоментував цю інформацію. Однак учора, коли з’явилися повідомлення про знахідку, в одній з соцмереж він написав: «Не може бути жодних матеріалів, які б стосувалися мене. Якби вони були, то не було б потреби їх підробляти. У суді я це доведу».

72-річний Валенса раніше визнавав, що підписував згоду стати агентом, але наголошував, що ніколи не працював ним.

У 2000 році його виправдав суд, заявивши, що доказів співпраці Валенси з комуністичними спецслужбами не знайдено.

XS
SM
MD
LG