Доступність посилання

ТОП новини

Матіоса викликають у Раду прозвітувати про справу «рюкзаків Авакова» – «Схеми»


Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції викликав головного військового прокурора Анатолія Матіоса на наступне засідання комітету для звіту у справі закупівлі рюкзаків для МВС у лютому 2015 року. Про це програмі «Схеми» повідомив народний депутат, член цього клмітету Сергій Лещенко, коментуючи розслідування програми про відео, нібито зняте в кабінеті екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря, на якому обговорюють схему закупівлі рюкзаків для потреб МВС.

«Я поширив серед колег звернення на голову комітету і на членів, щоб ми запросили пана військового прокурора Матіоса на комітет, аби він розповів про проходження резонансних кримінальних проваджень, які стосуються оборудок, в які був залучений пан Сергій Чеботар», – зазначив Лещенко.

За інформацією депутата, провадження стосовно процедури закупівлі рюкзаків для МВС уже півроку лежить у військовій прокуратурі без особливого руху.

«На якій стадії провадження, чи немає тиску на нього політичного, чому провадження по рюкзаках не розслідується, або, навпаки, розслідується, а ми не володіємо всією інформацією? Одним словом, аби наш комітет звернув увагу, щоб така резонансна справа не загубилася в нетрях Генеральної прокуратури», – пояснив він.

«Там же є ще провадження по піску, засноване на відео, яке було зняте в ході негласних слідчих дій у кабінеті Чеботаря», – додав Лещенко.

Міністерство внутрішніх справ України заявляє, що процедура закупівлі тактичних рюкзаків для потреб антитерористичної операції була чесною і прозорою.

Крім того, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook заявив, що ні він, ані його дружина чи син «не мали стосунку до постачальників».

Напередодні програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», знайшла на Youtube відеозаписи, дуже схожі на раніше оприлюднені зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря. Відео нібито зняте прихованою камерою у кабінеті тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі.

На відео зафіксована розмова між чоловіками, які домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС – невеликої партії рюкзаків до 2014 року і значно більшої – одразу на початку 2015 року.

Діалог на відео датований груднем 2014 року, а вже у лютому 2015 року МВС дійсно закупило рюкзаки на 16,5 мільйона гривень. На тендері тоді перемогла фірма із ознаками фіктивності ТОВ «Дніпровенд», а також фізична особа-підприємець Плигачов В. М.

Приховані зйомки у кабінеті Чеботаря дійсно відбувалися – їх проводила Служба безпеки України у листопаді та грудні 2014 року на прохання військової прокуратури в рамках кримінального провадження про корупцію в МВС. Частина відео з цієї зйомки, де Чеботар нібито обговорював продаж за заниженою ціною піску, що перебував на зберіганні в МВС, потрапила в інтернет, була видалена на вимогу правоохоронців і долучена до матеріалів кримінального провадження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG