Доступність посилання

ТОП новини

Американську прибічницю Путіна назвали в Росії «агентом Держдепу»


Шерон Тенісон
Шерон Тенісон

Активістку Шерон Тенісон оштрафували за порушення візових законів та підозрюють в «антиросійській пропаганді»

Враховуючи, що Шерон Тенісон (Sharon Tennison) присвятила своє життя поліпшенню зв’язків між Москвою і Заходом, а також пристрасно засуджувала, як вона вважала, «демонізацію» президента Володимира Путіна західними медіа та політиками, – сприйняли її в Росії досить дивно. Американську активістку Тенісон, – яка «будувала мости» з Росією, починаючи з часів Холодної війни, – а також її колегу затримали цього тижня на півдні російського міста Волгограда за порушення умов туристичної візи. Їх обох оштрафовали на дві тисячі рублів, тобто приблизно на 26 доларів.

Волгоградський суд виніс 16 лютого рішення, згідно з яким Шерон Тенісон і її колега-активіст Теодор Макінтайр (Тheodore McIntire) поводились не як туристи, коли організували зустріч щодо запуску програм Центру громадських ініціатив. Мова йде про діяльність громадської організації, яку Тенісон започаткувала в 1983 році в Сан-Франциско, аби «формувати конструктивні відносини з Радянським Союзом».

Те, що до них виникли питання саме через візові аспекти не дуже дивує: за неофіційними даними, влада в різних регіонах Росії упродовж останніх років приділяє пильну увагу західним вченим та працівникам неприбуткових організацій, які проводять дослідження на території Росії, маючи туристичні чи бізнес-візи.

А дивує в цій ситуації інше: як Тенісон, затяту супротивницю чинної політики США щодо Росії, а також її організацію висвітлили у прокремлівських та державних медіа. Про них говорили та писали як про підступних агентів американського впливу.

Зокрема, заточений на сенсації ресурс LifeNews, який пов’язують зі спецслужбами Росії, повідомив, що Тенісон і Макінтайр «зустрілись із бізнесменами, проводили семінари, запрошували людей до США на стажування та усілякими шляхами нав’язували американські цінності».

Місцевий волгоградський портал V1.ru назвав активістів «агентами Держдепу США», а видання «Московський комсомолець» говорило про них, як про «пропагандистів зі США».

А урядова Російська газета, тим часом, зазначила, що в Макінтайрі було щось підозріле, адже «він, між іншим, у минулому був військовослужбовцем США». А на сайті власне організації Центр громадських ініціатив, яку представляє американець, колегу Тенісон описали як «відставного офіцера повітряних сил».

Захисниця Путіна

Видається, що автори цих характеристик зовсім незнайомі з публічними коментарями Тенісон, які ще і легко нагуглити, ­про сучасну Росію. Адже висловлювання американської активісти очевидно прихильні до Путіна та гостро критичні щодо підходу Вашингтона у російських питаннях. осіРо

Її позиція щодо Кремля поставила Тенісон в одну низку з іншими американськими проросійськими вченими та екс-чиновниками – істориком Стівеном Коеном (Stephen Cohen) та колишнім послом США в Москві Джеком Метлоком (Jack Matlock). Критики висувають їм підтримку активнішої співпраці Вашингтона з Москвою, усупереч українській кризі.

У колонці, яку опублікувала Тенісон раніше цього місяця, вона відлунням повторює лінію Кремля щодо загроз із боку НАТО, через які Росія змушена нарощувати свій військовий потенціал. «Кілька впливових людей з іншого боку Атлантичного океану вирішили посунути НАТО до російських кордонів», – написала вона.

Її позиція також співпадає з офіційною лінією Кремля щодо анексії Росією Криму в 2014 році та війни на сході України. Захід звинувачує Москву в озброєнні, фінансуванні та зміцнення сил сепаратистів, а Росія це спростовує, усупереч численним доказам.

«Мене вражає прогрес Росії за останні 14 років. Невідомий чоловік без досвіду став президентом Росії і прийняв країну, яка була спустошеною», – писала вона в 2014 році про Путіна. «Тож чому наші лідери і засоби масової інформації принижують та демонізують Путіна і Росію?» – запитувала Тенісон.

Патронаж Держдепу

Російські ЗМІ зображали Тенісон як загрозу з боку США на тлі посилення Кремлем контролю над неурядовими організаціями та політичними рухами, які фінансуються з-за кордону. Ситуація у цій ділянці посилювалась в Росії після повернення Путіна на посаду президента в 2012 році після його чотирирічного прем’єрства.

Російські ж медіа, пишучи про це затримання, звертали увагу на те, що Центр громадських ініціатив певний час фінансувався американським урядом. Зокрема, організація отримала грант від Держдепартаменту США та Агентства США з міжнародного розвитку в 1990 році. Як зазначено в документах, гроші мали витрачатись на програми з економічного розвитку в Росії.

Тож ресурс LifeNews, публікуючи документи судової справи та слідкуючи за затриманням американських активістів, описав їхню організацію як таку, що «діє під патронажем Держдепу», апелюючи таким чином до поширеного в Росії скорочення для Державного департаменту США.

Утім Тенісон завала цей матеріал LifeNews «фікцією» та прокоментувала Радіо Свобода, що не мала жодних справ із Держдепартаментом «вже 10 років».

«Я не отримувала грошей від жодної державної інституції», – відписала вона в імейлі. «І ніколи не займалась програмами з розбудови демократії. Я не проштовхую жодну позицію», – додала вона.

Державний департамент США не відреагував відразу на запит про коментар щодо цього.

Громадська дипломатія

Тенісон сказала, що за останній місяць вона займалась «довготерміновою оцінкою випускників Центру громадських ініціатив із Санкт-Петербурга, Москви та Волгограда, аби на власні очі перевірити, чи тренінги були ефективними усі ці роки». І відразу додала, що, виявилось, Центр був «дуже ефективним» для них.

За словами Тенісон, вона була впевнена, що має бізнес-візу, яку, ймовірно, в останній момент оформили як туристичну візу без її відома.

Вона започаткувала Центр громадських ініціатив у 1983 році з місією «допомоги громадській дипломатії поліпшити відносини між двома ядерними наддержавами», йдеться у відкритих даних організації.

Три роки потому, Центр фінансував поїздку більше ніж 30 членів «Анонімних алкоголіків» до Радянського Союзу, щоб популяризувати відмову від пиятики у період, коли реформістський лідер Михайло Горбачов робив антиалкогольну кампанію. За наступні два десятиліття Тенісон організувала низку економічних, соціальних, а також програм із захисту навколишнього середовища між американцями та росіянами. Вона також увійшла до ради директорів Російсько-американського підприємницького фонду, створеного екс-президентом США Біллом Клінтоном у 1993 році. Метою проекту було створити та розширити малі та середні підприємства в Росії, маючи фінансування в розмірі 340 мільйонів доларів.

«Несподівані» звіти медіа

У Центрі громадських ініціативі кажуть, що фінансування почало спадати в 2010 році на піку президентства Барака Обами та «перезавантаження» відносин із Росією. Але організація вирішила докласти зусиль для посилення зв’язків між Москвою і Заходом, відповідно до інформації веб-сайту.

«Ще раз прийшов час для громадської дипломатії з обох країн втрутитися і допомогти провести нас над прірвою, до якої ми приїхали», – йдеться на сайті.

Саме через цю поставлену собі місію Тенісон і Макінтайр опинились у такій халепі в Росії. Згідно з копією судового наказу, опублікованого LifeNews, вони порушили умови перебування за туристичною візою, «відновивши програми в Росії».

Суд скоротив їм дозволений час перебування в Росії, але вирішив обійтись без депортації, інформують російські медіа. А президент Ротарі-клубу «Волгоград» Павло Шабалков сказав, що його рознервувало те, що журналісти писали про американських активістів як про «пропагандистів».

«На засіданні нашого клубу ми дали їм можливість висловитися. Там не було ніяких лекцій, і, звичайно, не було семінарів або пропаганди», – процитував слова Шабалкова ресурс V1.ru. «Тенісон витратила багато часу, енергії та ресурсів, аби довести американцям, що росіяни – нормальні люди», – додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG