Доступність посилання

ТОП новини

Велике переселення СІЗО


Всередині Лук'янівського СІЗО (Фото з Фейсбуку Ігоря Луценка)
Всередині Лук'янівського СІЗО (Фото з Фейсбуку Ігоря Луценка)

Уряд хоче продати будівлі слідчих ізоляторів у великих містах, а заарештованих перевести у передмістя – Мін’юст

Київ – На будівлю легендарної Лук’янівської тюрми у Києві наразі претендує п’ять імовірних інвесторів, кажуть у Мін’юсті. Під час реформи пенітенціарної служби вирішили перенести СІЗО з центру столиці, виставивши його на продаж. Натомість покупець зобов’язується звести новий ізолятор за межами міста. Така ж доля чекатиме СІЗО і в деяких інших містах. Водночас, за словами представників омбудсмена, не у всіх згаданих установах насправді погані умови для заарештованих.

Із Лук’янівського СІЗО Мін’юст розпочинає проект державно-приватного партнерства: тільки після того, як нову будівлю передадуть державі, інвестор зможе щось будувати на місці колишнього ізолятора. Про це Радіо Свобода розповіла перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. Наразі, за її словами, триває стадія консультацій із ймовірними інвесторами.

«Є вже близько п’яти зацікавлених юридичних осіб: деякі – з України, деякі – з-за кордону», – сказала вона.

Вся процедура займе досить тривалий проміжок часу, говорити про конкретні терміни «переселення» ще рано, зауважує Севостьянова. За її словами, уряд вирішив перенести слідчі ізолятори за межі великих міст. Йдеться, зокрема, про Львів та Одесу.

У Чернівцях хочуть закрити СІЗО з належними умовами утримання – активісти

Закрити СІЗО у центральній частині міста через начебто аварійний стан будівлі хочуть і в Чернівцях. Про це Радіо Свобода розповіли в офісі уповноваженого з прав людини Верховної Ради. Наприкінці минулого року туди приїжджали з перевіркою монітори Національного превентивного механізму проти катувань – але не виявили значних порушень утримання людей, зауважив один зі спостерігачів у Чернівецькій області Віктор Третяков із Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ.

«Якщо у камері є унітаз і навіть душова кабінка, дуже добре годують, і ті люди, що туди потрапляють, проходять діагностику медичну – я вважаю, це дуже хороший рівень», – говорить активіст.

Фото з Чернівецького СІЗО (надано офісом уповноваженого)
Фото з Чернівецького СІЗО (надано офісом уповноваженого)

У багатьох українських містах слідчі ізолятори розташовані у дуже старих будівлях, де провести ремонт недостатньо – потрібно будувати нові приміщення, каже речник омбудсмена Михайло Чаплига.

«Подібна схема, я так розумію, обговорюється у Києві, і ми теж вітаємо (такий крок – ред.), – зазначає він. – Про Чернівці я так скажу: там не найгірші умови. От в Одесі ще дійсно було б варто вирішити цю проблему».

Деякі будівлі ізоляторів можуть бути законсервовані – Севостьянова

Зараз у Міністерстві юстиції працює проектний офіс, який проводить аудит пенітенціарної системи, аби отримати чітку картину ефективності використання бюджетних коштів, зазначає Наталія Севостьянова.

«За останні десять років у нас кількість засуджених удвічі зменшилася. Вона була десь 140-150 тисяч засуджених або тих, які перебували в установах. Сьогодні ця цифра – 70 тисяч. Після ухвалення «закону Савченко» вона ще знизиться. Тому, звичайно, ми тут робимо фокус на те, щоб сьогодні зробити аудит системи, бо є установи, в яких сидить 50, а працює 150 людей. Звичайно, ми будемо розглядати можливості консервації якихось установ».

Водночас, наголосила заступниця міністра, жодних конкретних рішень з цього приводу до завершення згаданої перевірки не ухвалювалось.

Перенесення СІЗО – це частина реформи української пенітенціарної системи, і Мін’юст днями презентував відповідний проект.


Експерт із реформування правоохоронної системи РПР Андрій Галай зазначив у коментарі Радіо Свобода, що ідеї міністерства загалом підтримує. Але, вважає він, досі незрозумілими є плани реалізації реформи, зокрема, запланованої переатестації працівників пенітенціарних установ, оскільки через закритість системи інформація про порушення прав людини у місцях несвободи не завжди виходить за стіни в’язниць.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG