Доступність посилання

ТОП новини

«Найшла коса на камінь»: якими будуть подальші відносини Британії та ЄС?


Переговори щодо умов перебування Британії в ЄС перейшли в критичну стадію

Брюссель – Другий день поспіль європейські лідери намагаються перешкодити перспективі виходу Великої Британії зі складу ЄС, але дискусії, як виглядає, тільки ускладнюються. Більшість держав співдружності вважає деякі вимоги Лондона категорично неприйнятними. скажімо, щодо можливості ветувати європейські закони, втручатися в справи єврозони чи скасовувати соціальні виплати іноземним працівникам. Втім, це останній шанс для досягнення компромісу перед референдумом, де британці дадуть відповідь на шекспірівське питання «бути чи не бути» їм в ЄС.


Спочатку в п’ятницю для лідерів держав та урядів Євросоюзу планували спільний «ланч по-англійськи». Після полудня його скасували, бо між державами ЄС було надто багато розбіжностей. З огляду на те, що не вдалося вмовити британського прем’єр-міністра Девіда Камерона не руйнувати своїми вимогами засадничих правил співдружності, але й не покидати європейського клубу, наступний круглий стіл назвали «англійська вечеря». Але чи там вдасться досягти порозуміння?

Девід Камерон
Девід Камерон

У прагненні реформувати ЄС, Британія вимагає не залучати її до створення тіснішого й міцнішого союзу, натомість мати право блокувати європейські закони, чи припинити виплати соціальної допомоги громадянам інших держав ЄС, які там працюють.

Я погоджуся тільки тоді, коли Британія отримає те, чого вимагає
Девід Камерон

Девід Камерон, після майже безсонної ночі, проведеної в будівлі Ради ЄС, рішуче заявляв: «Нам вдалося досягти певного прогресу, але угоди поки що немає. Повторюю, що я погоджуся тільки тоді, коли Британія отримає те, чого вимагає».

«Робитиму для цього, що буде в моїх силах», – додає голова британського уряду.

Країни-фундатори ЄС проти переходу «червоних ліній»

Натомість, держави ЄС, що стояли біля витоків співдружності та створювали правила, за якими вона нині функціонує, кажуть, що поступатися цими засадами не будуть.

Наприклад, прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель наголошує, що угода щодо відносин ЄС та британців, – «це наша головна мета, але є засадничі «червоні лінії», які переступати не можна… Наші європейські переконання слід поважати», – каже бельгієць.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

Хоча ЄС потребує Британії, а Британія має потребу в ЄС, ніхто не може ставити на перешкоді загальноєвропейським планам свої внутрішньополітичні питання, – додає зі свого боку прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

«В цьому випадку ми мусимо брати до уваги вимоги Великобританії, бо наслідки її можливого виходу зі складу Євросоюзу були б для спільноти жахливими. Водночас, така можливість значною мірою нашкодила б і самій Великобританії. Тому, ми з обох сторін зацікавлені досягти певного компромісу», – зазначив Фіцо.

Алексіс Ципрас
Алексіс Ципрас

Водночас, надзвичайною ситуацією, в якій опинилася європейська співдружність через ризик виходу Британії, вирішила скористатися Греція: прем’єр-міністр Алексіс Ципрас раптом висунув своїм партнерам ультиматум: або через навалу мігрантів ніхто не закриватиме своїх кордонів до 6 березня, коли має відбутися зустріч з лідерами Туреччини навколо цієї кризи, або ж Афіни не підтримають угоди з Девідом Камероном.

Перед міграцією, Сирією та Путіним нам слід бути єдиними й міцними Гармс

Об’єднаній Європі не час ділитися та послаблюватися, тим часом в кулуарах саміту закликає євродепутат від Німеччини Ребека Гармс.

Нам загрожує надзвичайно складна ситуація, пов’язана з Путіним та Кремлем… Все це свідчить, що нам слід бути сильними разом
Ребека Гармс

«Ми постали перед мігрантською кризою, перед війною у Сирії, нам загрожує надзвичайно складна ситуація, пов’язана з Путіним та Кремлем… Все це свідчить, що нам слід бути сильними разом, – заявила європарламентар. – Це вимагає збереження Британії в складі ЄС. З іншого боку, не допускати окремим країнам-членам використовувати Євросоюз, як меню: де беру те, що подобається»

Тим часом, як перемовини між одними лідерами ще тривають, інші вже почали покидати приміщення Ради ЄС. Вочевидь, всі готуються до пізніх зустрічей, а якщо лідерам таки не вдасться дійти спільної думки, можливо, саміт продовжиться ще й у суботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG