Доступність посилання

ТОП новини

Жага заборони. Меджліс – один із головних подразників для Кремля


Будівля Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, архівне фото
Будівля Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, архівне фото

«Прагнення кримської окупаційної «влади» знищити Меджліс кримськотатарського народу має як суто кримську, так і загальноросійську логіку»

(Рубрика «Точка зору»)

Прагнення кримської окупаційної «влади» знищити Меджліс кримськотатарського народу, що останніми днями проявляється в діях місцевого окупаційного «прокурора» Поклонської, має як суто кримську, так і загальноросійську логіку. Саме збіг інтересів маріонеткового «керівництва» Криму і Кремля і призвело до такої лютої атаки.

Почнемо з того, що з часу анексії Криму на півострові немає легітимного керівництва. Україна – на відміну, наприклад, від Грузії, яка після втрати контролю над Абхазією і Південною Осетією формувала керівництво цих регіонів у вигнанні – тимчасової влади Криму на вільній від окупації території не сформувала. Виходить, що жодної влади в Криму немає взагалі. Аксьонов, Константинов, Поклонська – ніякі не керівники, а пересічні воєнні злочинці, які просто сидять у Сімферополі, зображують «владу» і не знають, що буде після краху Путіна – вивезуть їх до Москви для проїдання награбованого в Криму чи видадуть Україні для справедливого суду. Благо, питань до пройдисвітів накопичилось достатньо.​

І в цій ситуації виходить, що єдиний легітимний орган у Криму, за який дійсно голосували люди – ну ми ж не будемо вважати російські «вибори» виборами – це Меджліс. Причому не лише з точки зору кримських татар. Зрозуміло, що його потрібно знищити. Тільки після знищення Меджлісу Крим остаточно перетвориться на територію бандитського свавілля, територію, на якій ні словом, ні ділом не можна буде захистити громадян від окупантів і їхніх посібників.

Але в цьому є не лише логіка анексії – в цьому є і логіка російського державного будівництва в цілому. З кінця 80-х років минулого століття, коли знову ненадовго прокинулась громадянська свідомість росіян, Кремль вперто воює з національними організаціями, які дійсно користуються довірою народів Росії. І послідовно замінює їх на слухняні симулякри. Тому що в Москві так і не навчились діалогу – ні з громадянами, ні з тими народами, які складають населення Російської держави. І в цій ситуації Меджліс – це як червона ганчірка для авторитарного бика. Тому що це не просто організація – це виборна організація. Обрана народом. А коли Путін чи Аксьонов чують слова «чесні вибори», вони спускають з ланцюга «прокурора».

Саме тому в окупованому Росію Криму Меджліс – один із головних подразників для Кремля і його ставлеників. І вони зроблять усе можливе, щоб його не було.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG