Доступність посилання

ТОП новини

У Празі показують боротьбу українців із режимом Сталіна – виставка «Спротив геноциду» на фестивалі Mene Tekel


Відкриття фестивалю. Костел Панни Марії Сніжної
Відкриття фестивалю. Костел Панни Марії Сніжної

За десять років існування фестивалю український досвід тоталітаризму обговорюють вперше

Прага – 22 лютого у Празі відкрили ювілейний, десятий міжнародний фестиваль проти тоталітаризму Mene Tekel, у програмі якого цього року розгорнуто представлено українську історію. Першою пташкою української частини фестивалю стала виставка плакатів «Спротив геноциду», підготовлена у співпраці Українського інституту національної пам'яті, Державного архіву Cлужби безпеки України, Центру досліджень визвольного руху та Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років.

На плакатах зображені документальні докази, фотографії щодо боротьби українського населення, зокрема селянства, зі сталінським тотальним режимом у 1920-30-х роках.

Ідея показати виставку «Спротив геноциду» в Празі належить першому директору Чеського інституту дослідження тоталітарних режимів Павлу Жачеку та голові Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу.

Ян Ржержиха
Ян Ржержиха

Засновник фестивалю Ян Ржержиха у коментарі Радіо Свобода пояснив, що за 10 років існування фестивалю Mene Tekel Україну на ньому представлено вперше. Він називає таку можливість честю для фестивалю.

«На мою думку, історія України в багатьох аспектах подібна до нашої. Перед Другою світовою війною говорили, що в Мадриді йдеться і про Прагу. Я б це актуалізував. На мою думку, і в Києві зараз ідеться про Прагу. Україна належить до Європи, і є необхідність оберігати цілісність Європи», – переконаний Ржержиха.

Ігор Кулик
Ігор Кулик

Виставку «Спротив геноциду» в Празі відкрив представник Українського інституту національної пам’яті, начальник управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті Ігор Кулик.

«Ми хотіли розвінчати міф про те, що українці спокійно сприймали радянську владу. Насправді, до 1933 року українці мали понад 5 тисяч повстань. Ми хотіли змінити акцент Голодомору, коли у нас утверджувалась традиція, що Голодомор – це приклад навіть не жертовності, а жертв. У 2014 році було обрано тему спротив геноциду, аби показати героїзм українського селянства, героїзм конкретної людини», – зазначив Кулик.

Чехам також покажуть фільми Олеся Янчука

Міністр культури Чехії Даніел Герман на відкритті фестивалю наголосив на необхідності в часи свободи та демократії пам’ятати, що ці цінності були не завжди. «Не є безсумнівним, що ми сьогодні живемо у свободі. Зона нестабільності є занадто близько біля наших кордонів», – додав він.

Даніел Герман
Даніел Герман

Проект Mene Tekel виник у 2007 році як реакція на низьку зацікавленість чеського суспільства та системи освіти долею політичних в’язнів 50-х років. Фестиваль вже десятий рік відбувається наприкінці лютого, перетворившись за цей час на міжнародний проект.

Виставка «Спротив геноциду» вперше була представлена в листопаді 2014 року в Українському домі в Києві. Після цього виставка побувала у всіх обласних центрах України, зараз її показують в районних центрах. Чеська столиця стала першим європейським містом, яке прийняло виставку українських плакатів. Виставка пробуде у Празі 10 днів, після чого, вірогідно, її повезуть і до інших чеських міст.

Крім виставки плакатів, у цьогорічній програмі фестивалю Mene Tekel у середу, 24 лютого, запланований показ фільму українського кінорежисера Олеся Янчука «Голод-33». В Україні цей фільм зняли ще в 1991 році, але в Чехії це буде прем’єра. У четвер, 25 лютого, в Празі покажуть ще одну стрічку Янчука «Залізна сотня» – про бійців Української повстанської армії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG