Доступність посилання

ТОП новини

Швидким поліцейським будуть допомогати інтерактивні карти


Церемонія складання присяги поліції у Харкові. 26 вересня 2015 року
Церемонія складання присяги поліції у Харкові. 26 вересня 2015 року

«Це нова модернова поліція – це не тільки нова форма, нові автомобілі, але й нові підходи»

Харків – Із 23 лютого на Харківщині розгортається мережа груп швидкого реагування патрульної поліції, яка охоплюватиме всі райони, міста і села. Цей проект впроваджує Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція разом з консультантами Європейського союзу. Цілодобово за громадським порядком, адміністративними правопорушеннями та за безпекою дорожнього руху в селах та райцентрах стежитимуть понад сто нарядів поліції. У кожній групі реагування – два співробітники, які оснащені планшетами з унікальними інтерактивними картами з докладною інформацією про злочинну ситуацію в конкретному районі, навіть вулиці чи в будинку. Харківська область стала третьою в Україні, де стартує новий поліцейський сервіс. Але експерти вже зараз прогнозують позитивні зміни в роботі людей в погонах і спираються на добрі результати пілотного проекту в Новій Водолазі, кажуть, у населення зросла довіра до поліцейських та поменшало крадіжок і більш серйозних злочинів.

Площа «Свободи». Понад триста співробітників новостворених груп швидкого реагування вишикувалися, щоб почути інструктаж, як працювати з людьми, щоб злочинності стало менше, а сам поліцейський міг стати ледь не товаришем. Про новації в службі та пріоритети їм піднесено розповідають прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Звідси оперативні поліцейські патрулі роз’їхалися новенькими авто у містечка та села області.

Харківська поліція обіцяє їхати на виклик у села не довше ніж 20 хвилин (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


На поліцейську службу оперативного реагування заступили переважно люди зі старої міліції, їх у квітні чекає переатестація, яка й визначить подальше перебування в правоохоронній системі. А тому люди в поліцейській формі намагаються уникати спілкування з журналістами, мовляв, старший усе розкаже.

«Машини будуть їздити цілодобово»

Замкнутий, із похмурим обличчям лейтенант Віталій Стажко п’ять років працював дільничним у Печенізькому районі Харківської області, нині – інспектор поліції і перебуває у групі швидкого реагування.

«Машини будуть їздити цілодобово. Більше буде допомагати населенню, спілкуватимемося з людьми, швидше реагуватимемо на їхні проблеми. Ми залишаємося в районах на тих самих місцях, тільки перейшли до нової швидкої групи реагування. Поки, до атестації, там буде видно», – розповів поліцейський Віталій Стажко.

Лейтенант каже, що хабарництво – не його «ремесло». На останок розмови пообіцяв Радіо Свобода більше усміхатися зустрічним, а «селфі – дивлячись, у яких ситуаціях», – серйозно сказав інспектор поліції.

Під час урочистого інструктажу особового складу харківської поліції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловлює переконання, що від сьогодні в області стартує нова система з новим форматом поліцейського.

Спеціальні групи оперативного реагування – це сервіс і комфорт для громадян
Арсен Аваков

«Спеціальні групи оперативного реагування – це сервіс і комфорт для громадян. Так, аби поліцейський опинявся поряд з подією, надавав допомогу і підтримку. Так, аби в найменшому селі людина розуміла: раптом що – поліцейський поруч», – заявив Арсен Аваков.

«Ми можемо з робочого місця керувати відеокамерами»

У мегаполісі спецгрупи мусять прибувати на виклики впродовж за 5-7 хвилин, а в районній місцевості, у селах – час очікування патрульної допомоги – до 20 хвилин. Для цього укомплектували 81 машину, починаючи від методичок про першу допомогу й до планшетів з картами місцевості, базами даних, зв’язком зі службою 102. Також, групам швидкого реагування стане в нагоді «Інтелектуальна інтерактивна система кримінального аналізу» в режимі реального часу, розроблена харківськими фахівцями інформаційних технологій поліції. Поліцейський, послуговуючись інтерактивною картою, будь-де може швидко з’ясувати наявну інформацію в поліції про людину з певного району, міста, села, вулиці, за конкретною адресою, щодо якої має завдання.

«На цій інтерактивній карті виводиться вся інформація про патрулі, які чергують в області. На цій карті є інформація з усіх відеокамер, розташованих в області. Ми можемо з робочого місця керувати цими відеокамерами. На карті показані точки осередків постійної злочинності і в цьому випадку можемо безпосередньо в режимі реального часу наближати наряди поліції», – розповів один із розробників унікальної інтерактивної системи, начальник управління інформаційного забезпечення головного управління Національної поліції Харківської області Дмитро Узлов.

Сильний новий поліцейський, підкріплений інформаційними технологіями… Це нова модернова поліція – це не тільки нова форма, нові автомобілі, але й нові підходи
Арсеній Яценюк

«Сильний новий поліцейський, підкріплений інформаційними технологіями… Це нова модернова поліція – це не тільки нова форма, нові автомобілі, але й нові підходи», – сказав про новації прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Якщо будуть нормальні умови, вони значно краще працюватимуть»

На думку голови експертної ради МВС, правозахисника Євгена Захарова, якраз сучасне забезпечення патрульної команди швидкого реагування і може допомогти людині в погонах зі старої міліції забути, що таке корупція і хабарі.

Євген Захаров
Євген Захаров
Більшість поліцейських, якщо їх поставити в нормальні умови, якщо у них буде достатньо пального, щоб вони не думали, де взяти, і не вдавалися задля цього до корупційних зв’язків, якщо вони від держави будуть отримувати те, що треба, а не купувати за власні кошти, і матимуть більшу зарплатню, яка їх влаштовуватиме, якщо будуть нормальні умови, вони значно краще працюватимуть
Євген Захаров

«Я давно певен, що поліції потрібно позбутися садистів та тих, хто працює, аби забезпечити себе нечесним способом. Думаю, що більшість поліцейських, якщо їх поставити в нормальні умови, якщо у них буде достатньо пального, щоб вони не думали, де взяти, і не вдавалися задля цього до корупційних зв’язків, якщо вони від держави будуть отримувати те, що треба, а не купувати за власні кошти, і матимуть більшу зарплатню, яка їх влаштовуватиме, якщо будуть нормальні умови, вони значно краще працюватимуть. Це доводить експеримент в десяти районах: п’ять районів у Львівській, два райони в Київській, по одному – в Харківській, Донецькій та Луганській областях», – коментує Радіо Свобода Євген Захаров.

Також, за словами правозахисника, пілотні проекти з груп особливого оперативного реагування довели, що там, де працюють патрульні за цією моделлю, стало значно безпечніше, вдалося розвантажити роботу дільничних поліцейських, що сприятиме ефективнішій комунікації безпосередньо з людьми в населених пунктах та попередженню злочинів. Також експеримент показав, що можна значно розвантажити оперативно-слідчі групи, бо тепер вони виїжджатимуть тільки на місця, де скоєні тяжкі злочини.

У Харківській поліції обіцяють перші результати роботи груп реагувань показати через місяць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG