Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Луценко – генпрокурор? (Огляд преси)


Поки він залишається найбільш обговорюваною кандидатурою в очільники ГПУ

Газета «Україна молода» розповідає про те, до яких наслідків призведе ухвалення закону, що розширює права лідерів політичних партій. Суть його проста: будь-яка політична партія після оголошення результатів голосування набуває право змінити виборчий список. Лобісти цього закону стверджують, що з його допомогою вдасться покарати зрадників та перебіжчиків, проте, як переконує видання, жорстка прив’язка партійця до «милості» його лідера не так впровадить дисципліну, як посіє корупцію. За свої місця у списку кандидати в депутати боротимуться всіма законними й незаконними методами. Журналісти не сумніваються, що в хід підуть і грошові «аргументи», здатні схилити керівника партії до тих чи інших перетрубацій всередині списку. На цьому газета наголошує у статті «Кріпаки ХХІ століття».

В очікуванні кандидатури, яку запропонує президент на посаду генпрокурора, журналісти газети «Україна молода» роблять власні прогнози. Серед найімовірніших кандидатур – Юрій Луценко. Поки він залишається найбільш обговорюваною кандидатурою в очільники ГПУ, зазначає видання. Але в нього вже виникають «конкуренти». Про них газета розповідає в статті «Кличка та Бобула – в прокурори?»

Газета «День» пише, що Україна перетворилася на збройовий ринок – країна вперше почала переозброюватися і, як ніколи, має високу конкурентоспроможність зброї власного виробництва. Це істотно відрізняє Україну від країн Центральної й Східної Європи, що встигли вскочити в натовський поїзд. І ця відмінність – другий найважливіший аспект, не врахувати який не має права ні Брюссель, ні Київ, зазначає газета. Живучи виключно за рахунок експорту, оборонка зберегла низку збройових шкіл, а деякі (як розробки й виробництво легкої бронетехніки) створила з нуля. Однак, як наголошує видання, Україні необхідно зосередитися на тих проривних напрямках, що становитимуть майбутній щит стримування російської агресії.

Наприклад, ідею створення сучасної ракетної зброї варто максимально розвивати, але не розпорошуючись, наприклад, на сучасну стрілецьку зброю, яку Україна ніколи не створювала й не створить. Те саме стосується й бойової авіації. Більше з досягненнями і проблемами української оборонної промисловості «День» знайомить в матеріалі «Потрібен прорив, або Як реформувати оборону і безпеку?».

Уряд дозволив УПЦ Київського патріархату проводити богослужіння у Трапезній Національного заповідника «Софія Київська», але про нове навантаження на святиню досі не знає ЮНЕСКО. Чи не зашкодять ці богослужіння самій Трапезній, збудованій наприкінці XVIII століття? І чи не призведе до релігійного конфлікту? Про це розмірковує газета «День» у статті «Чи потрібна Софії паства?»

Якщо людина працювала на двох підприємствах і за рік отримала понад 146 тисяч 160 гривень, вона повинна до 1 травня подати податкову декларацію. Цей рік стане останнім, коли такі люди зобов'язані будуть зробити перерахунок своїх податкових зобов'язань. Про те – чому, розповідає газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG