Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: сторони конфлікту на Донбасі скоюють воєнні злочини


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що сторони конфлікту на Донбасі скоюють воєнні злочини. Зокрема у своєму щорічному звіті про права людини у світі правозахисники заявляють про неконтрольовані обстріли цивільного населення в зоні конфлікту на сході України і катування полонених.

«Обидві сторони вчиняли воєнні злочини, зокрема катування й інше погане поводження з полоненими. Крім того, є підтверджені повідомлення про навмисне вбивство полонених сепаратистами», – йдеться в звіті.

У доповіді згадується один із захисників Донецького аеропорту Ігор Брановицький, який потрапив у полон з іншими військовими, де його вбили.

Крім того, у звіті є свідчення неназваної особи, яка розповідає, як кілька тижнів провела в полоні у підвалі на базі «Правого сектора».

«Представник «Правого сектора» підтвердив практику взяття під варту ймовірних сепаратистів членами організації, але відкинув всі звинувачення у жорстокому поводженні. Інше анонімне джерело ці звинувачення підтвердило», – заявляють правозахисники.

У звіті йдеться загалом про вчинення воєнних злочинів щонайменше у 18-ти країнах світу, а ще у близько сотні держав – застосування силовиками тортур.

Amnesty international констатує, що права людини, а також інститути, покликані їх захищати, нині перебувають під загрозою у всьому світі. Організація закликає уряди країн надати повну політичну підтримку і фінансування органам, які захищають міжнародне право і права громадян.

Автори звіту переконані, що тенденція до порушення громадянських прав викликана, серед іншого, загрозами безпеці, зокрема війною і тероризмом.

Amnesty International заявляє, що 2015-й став важким роком для прав людини по всій Європі і в країнах колишнього Радянського Союзу.

XS
SM
MD
LG