Доступність посилання

ТОП новини

Кадиров був як мінімум організатором, можливо, замовником убивства Нємцова – Яшин


Ілля Яшин під час доповіді «Загроза національній безпеці»
Ілля Яшин під час доповіді «Загроза національній безпеці»

«Головний конструктор кадирівського режиму – Путін»

Презентація експертної доповіді Іллі Яшина «Загроза національній безпеці» про Рамзана Кадирова і сучасну Чечню відбулася в офісі Партії народної свободи (ПАРНАС). Зірвати прес-конференцію, на яку прийшла більш ніж сотня російських і іноземних журналістів, провокаторам не вдалося. Доповідь у студії Радіо Свобода обговорюють заступник голови опозиційної російської Партії народної свободи Ілля Яшин, голова громадської організації «Комітет для запобігання тортурам», російський правозахисник Ігор Каляпін і Хусейн Ісханов, координатор організації «Демократичне об'єднання чеченців в Австрії».


– Ви наприкінці Вашої презентації зажадали відставки Рамзана Кадирова. Як Ви собі це уявляєте – зміну влади в Чечні?

Чим довше Кадиров перебуває при владі, чим більше федеральна влада потурає Кадирову, його режиму, його оточенню, тим більш складною і заплутаною стає ситуація, тим складніше потім буде з нею розбиратися, виходити з цієї ситуації
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Я вважаю, що зараз є шанс змінити владу мирно, повернути Чечню в правове поле, ліквідувати фактично приватну особисту армію Кадирова, яка там склалася, переглянути принципи взаємодії між федеральним центром і Чечнею, домогтися того, щоб Чечня стала нормальним повноцінним російським регіоном, а не так, як зараз, коли вона перетворилася на відокремлену квазіісламську державу усередині російської держави, яка фактично не визнає російську конституцію, яка живе за своїми правилами, які мають дуже віддалене відношення до російських законів. Ось це неприпустимо. І чим довше Кадиров перебуває при владі, чим більше федеральна влада потурає Кадирову, його режиму, його оточенню, тим більш складною і заплутаною стає ситуація, тим складніше потім буде з нею розбиратися, виходити з цієї ситуації.

Чечня повинна жити за російськими законами. Чечня повинна підкорятися російській конституції. Чечня не повинна мати регіональну армію, яка підпорядкована регіональному керівникові.

– А може, це компроміс, «щоб не було війни»?

Накачування Кадирова нескінченно грошима, створення йому умов для формування особистої армії і повне потурання у тому, що Кадиров творить – це фактично бомба уповільненої дії, яка за будь-якої політичної кризи, за будь-якої політичної турбулентності може рвонути, спровокувати нову чеченську війну. Кадиров стає все менш керованим
Ілля Яшин

Ілля Яшин: На жаль, це шлях до третьої війни. Тому що накачування Кадирова нескінченно грошима, створення йому умов для формування особистої армії і повне потурання у тому, що Кадиров творить – це фактично бомба уповільненої дії, яка за будь-якої політичної кризи, за будь-якої політичної турбулентності може рвонути, спровокувати нову чеченську війну. Насправді все до цього йде. Кадиров стає все менш керованим, апетити Кадирова весь час зростають. В середньому, ми порахували, з 2004 року Чечня отримує близько 59 мільярдів рублів на рік. Кадиров стає все більш агресивним, погрози його звучать вже не тільки на адресу російських опозиціонерів, він же погрожував і силовикам, і співробітникам спецслужб, і слідчим. Згадайте, як він говорив, що якщо вони будуть приїжджати в його регіон і діяти там без його відома, то він наказує відкривати вогонь на ураження. Це – фактично декларація про незалежність.

Одна з ключових проблем Росії, не тільки проблема Чечні – у нас не працюють принципи федералізму
Ілля Яшин

Я вважаю, що Чечня повинна отримати право обирати владу. Я вважаю, що в Чечні необхідно розвивати місцеве самоврядування. Я вважаю, що жителі Чечні в повній мірі повинні отримати всі ті права і свободи, які закріплені в російській конституції. Взагалі це одна з ключових проблем Росії, не тільки проблема Чечні – у нас не працюють принципи федералізму.

У Кадирова відчуття розв'язаних рук, він вважає себе арабським шейхом, він вважає, що йому все дозволено, просто тому, що він уклав пакт з Путіним
Ілля Яшин

Є величезне соціальне розшарування, коли Кадиров і його оточення купаються в розкоші, а звичайні жителі Чечні змушені бідно існувати. Ось до чого веде цей дисбаланс, ось до чого веде відсутність контролю з боку федерального центру і потурання Кадирову впродовж усіх цих 10 років. У Кадирова відчуття розв'язаних рук, він вважає себе арабським шейхом, він вважає, що йому все дозволено, просто тому, що він уклав пакт з Путіним. Це несправедливо, це неправильно.

– Чи можна Чечню зробити звичайним нормальним російським регіоном?

Ігор Каляпін: Принаймні, до цього потрібно прагнути. Замість того, щоб будувати замки, музичні фонтани та інші понти цієї кадирівської влади, можна було в Чеченській республіці відновити сільське господарство, можна було побудувати якісь овочесховища, можна було побудувати овочепереробні заводи консервні, які були, до речі, колись в Чеченській республіці до початку війни. Можна було таким чином створити тисячі робочих місць. Можна було стимулювати зайнятість населення.

– Ілля, Ви в своїй доповіді пишете про участь чеченських формувань у війні на Донбасі, на території України. Може, мета Володимира Путіна дійсно в тому, щоб створити таку армію, яку можна використовувати, де завгодно. Сьогодні на Донбасі, а потім десь на арабському Сході, наприклад. Тобто люди, я перепрошую, зовсім відморожені, не ставитимуть жодних запитань: де наш контракт або чому нас туди посилають, за наказом чи без наказу?

Ілля Яшин: Тут є одна деталь, яку не варто забувати – це армія, яка підпорядкована не російській конституції, навіть не російському президенту, це армія, яка підпорядкована особисто Рамзану Кадирову. Формально вона перебуває у федеральному підпорядкуванні, формально ці бійці отримують зарплату з федерального бюджету, але це дійсно особиста армія Кадирова.

– Всі 30 тисяч?

5-7 тисяч – це дійсно особиста гвардія Кадирова, люди, орієнтовані на нього
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Не всі 30 тисяч, але кістяк, безсумнівно. З цих 30 тисяч значна частина – резервісти, є показуха, але реальний кістяк – 5-7 тисяч – це дійсно особиста гвардія Кадирова, люди, орієнтовані на нього.

Це – бойовики, які зобов'язані Кадирову своїм життям, тому що вони не загинули в горах, своєю безпекою, тому що вони легалізовані, і своїм нинішнім становищем, зарплатою і статусом
Ілля Яшин

Кістяк цих людей становлять колишні бойовики, колишні сепаратисти, які були амністовані за безпосередньої участі Кадирова або з ініціативи Кадирова. Це – бойовики, які зобов'язані Кадирову своїм життям, тому що вони не загинули в горах, своєю безпекою, тому що вони легалізовані, і своїм нинішнім становищем, зарплатою і статусом.

Крім батальйонів, які воюють на Донбасі, зараз в Сирії воюють якісь кадирівські підрозділи, там на дуже високому рівні поставлена підготовка та навчання цих бійців
Ілля Яшин

Що стосується Путіна, я думаю, для Путіна це вкрай некомфортна ситуація. Наявність дуже боєздатної озброєної групи, а я вважаю, що це найбільш боєздатне озброєне угрупування на всій території Росії, треба відзначити, що, крім батальйонів, які воюють на Донбасі, зараз в Сирії воюють якісь кадирівські підрозділи, там на дуже високому рівні поставлена підготовка та навчання цих бійців.

Кадирову вдалося завербувати офіцера Данила Мартинова. Це бойовий офіцер «Альфи», навчає кадирівський спецназ
Ілля Яшин

Кадирову вдалося завербувати свого часу в свою адміністрацію, в своє оточення такого офіцера Данила Мартинова, я пишу про нього в своїй доповіді. Це бойовий офіцер «Альфи», до якого зараз дуже критичне ставлення серед його колег, він поїхав у Чечню, отримує там дуже непогану зарплату, навчає кадирівський спецназ. Це дійсно дуже боєздатний підрозділ.

У 2015 році в Йорданії відбувалося змагання міжнародне серед кращих спецпідрозділів усього світу, кадирівський спецназ, натренований і підготований Мартиновим, виграв ці змагання.

– Ви боїтеся, що вони в Москву приїдуть розправлятися з демонстрантами, як обіцяв Кадиров?

Якщо кадирівські опричники приїдуть розганяти мирні демонстрації в Москві, це, швидше за все, настільки мобілізує місто і країну, що зумовить успіх опозиції, якщо буде якесь вуличне протистояння
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Це, до речі, не виключено, що вони можуть приїхати розправлятися з демонстрантами, але це, швидше, призведе до зворотного ефекту. Якщо кадирівські опричники приїдуть розганяти мирні демонстрації в Москві, це, швидше за все, настільки мобілізує місто і країну, що зумовить успіх опозиції, якщо буде якесь вуличне протистояння. Я думаю, що в Кремлі це теж розуміють. Тому Путіну ці силові структури, які не підконтрольні Путіну, але підконтрольні Кадирову, вони тільки проблеми створюють. То вони когось уб'ють, то вони за кимось стежать, то влаштують якийсь скандал, то Кадиров напише якусь відозву, яка викликає питання. Виявляється, чеченський спецназ воює в Сирії, хоча ніякої санкції Ради федерації, відповідно до конституції, не було. Путін перебуває в дуже незручному становищі, адміністрація, його прес-секретар змушені якось виправдовуватися і спростовувати слова Кадирова.

Кадирівський режим і все те свавілля, яке ми спостерігаємо, – це прямий результат політики Путіна на Північному Кавказі
Ілля Яшин

У мене до Кадирова в цьому випадку набагато менше питань, ніж до Путіна, тому що цю ситуацію створив особисто Володимир Путін. Кадирівський режим і все те свавілля, яке ми спостерігаємо, – це прямий результат політики Путіна на Північному Кавказі. Відповідальність за це несе Путін, і відповідати повинен врешті-решт сам Путін. У мене таке відчуття, що Путін, прекрасно розуміючи проблему, прекрасно розуміючи, що проблема дуже складна, дуже багатогранна, не розуміє, як її вирішувати і не хоче її вирішувати. Він пустив ситуацію на самоплив і будь, що буде.

– А Ви розумієте, як її вирішувати? Як роззброювати ці 30 тисяч осіб, я не дуже розумію.

Ілля Яшин: Треба міняти владу в Чечні, треба знаходити компроміс з тими людьми, які тримають в руках зброю, треба знаходити їм застосування в цивільному житті. Треба ліквідувати регіональну армію, неприпустимо формування регіональних армій на території Російської Федерації. Треба рухатися вперед, тому що інакше – це топтання на місці призведе до руху назад і дійсно може призвести до нової війни.

– Хусейне, як Ви оцінюєте сказане Іллею Яшиним про те, що можна тим або іншим способом змінити владу в Чечні і якось впоратися з тими ексцесами, які там є і щодо порушення прав людини, і щодо створення цих структур, непідконтрольних центру ?

Проблеми Чеченської республіки Ічкерія, як її раніше називали, не вирішено між чеченським народом і між російським народом
Хусейн Ісханов

Хусейн Ісханов: Питання дуже складне, на мій погляд. Проблема не може вирішитися сама собою, її не може вирішити Путін, тому що проблема не в самому Кадирові і не в самому Путіні. Проблема в тому, що проблеми Чеченської республіки Ічкерія, як її раніше називали, не вирішено між чеченським народом і між російським народом. У цьому лежить, на мій погляд, вся площина цієї проблеми. Просто треба людям зрозуміти і залишити в спокої цей народ, дати їм можливість самовизначитися і бути хорошими сусідами, налагодити відносини між Росією і Чечнею і все встане на свої місця. Таким чином, як сьогодні, питання не можуть бути вирішені.

У Чечні Яшин бачив, що відбувається, на власні очі – це чисто «потьомкінське село», де всі ходять озброєні, один одного бояться, 1930-ті, не менше. Якби змінили Кадирова, там знайдеться інший Кадиров, і третій, і четвертий. Там неможливо, наприклад, взяти і когось ззовні поставити з російським прізвищем, тому що дуже скоро він там буде просто убитий. Це породження того що сталося, тієї законною владою, яка була на цій території, Чеченська республіка Ічкерія на чолі з Ахмедом Закаєвим.

– Ігоре, як Ви оцінюєте масштаб порушення прав людини за сьогоднішнього кадирівського режиму?

Там права людини оголошені просто чужою ідеологією
Ігор Каляпін

Ігор Каляпін: Про права людини взагалі говорити, напевно, не потрібно, там права людини оголошені просто чужою ідеологією. Кадиров каже, що взагалі головний захисник прав людини в республіці – він, і саме він захищає права людини. Це він так вважає.

– А правозахисників вбивають.

Ігор Каляпін: Так, безумовно. Тому що Кадиров взагалі не сприймає критики щодо себе улюбленого ні від кого зовсім, крім єдиної людини – крім Володимира Володимировича Путіна. Так влаштована в Чечні влада. Там вся влада, всі повноваження замкнуті на одній єдиній людині.

– А можна змінити цю єдину людину, як нам пропонує Ілля Яшин?

Ігор Каляпін: Цю єдину людину необхідно спочатку просто позбавити цієї влади. Безумовно, можна. Я взагалі не бачу жодних проблем, жодної необхідності створювати в Чечні це ханство, яке там створено. Ба більше, в Чечні історично ніколи не було такого устрою влади, Чечня завжди керувалася зовсім інакше. Те, що там зараз існує – це абсолютно нав'язана федеральним центром модель управління, абсолютно не властива цьому народу, абсолютно не ефективна, неефективна ні з якої точки зору.

– Скажіть, а хто автори? Ілля каже про Суркова і Золотова. Ви теж дотримуєтеся такої точки зору, що це ті люди, які створили цей чеченський режим кадирівській?

Ігор Каляпін: Я не думаю, що у цього режиму є якісь конкретні автори. Я думаю, що він створювався методом спроб і помилок, що називається. Так, дійсно, Яшин сьогодні про це абсолютно правильно говорив, тобто спочатку там намагалися створити, як в інших регіонах, якусь систему противаг, але це не вдалося. В результаті Володимир Володимирович просто махнув рукою на це на все. Кадиров з самого початку сказав, що наді мною є Аллах всемогутній і Володимир Володимирович Путін, якого Аллах нам послав. Ви дайте всю владу в Чечні мені одному, а я буду вірним псом президента. І ось ця схема Путіна влаштувала, ця схема в Чечні почала працювати.

– Ілля, чому ця схема влаштовує зараз Путіна, хоча створює досить багато проблем? І чому Ви думаєте, що він може змінити цю схему? Візьме, прочитає Вашу доповідь і скаже: «Як недобре, скільки людей вбито, Ямадаєви, і Нємцов, і інші, давайте ми не будемо продовжувати повноваження Рамзана Кадирова, який, до речі, щойно сказав, що він і не збирається особливо боротися за пост голови Чечні».

Те, що відбувається в Чечні, для Путіна не є секретом і щодо корупції, і щодо політичних вбивств, і щодо переслідування чеченців
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Думаю, хто-хто, а Путін точно нічого нового в моїй доповіді не прочитає. Я впевнений, що систематично він отримує доповідні записки від керівників російських спецслужб, які описують все те, що в моїй доповіді, з набагато більшою кількістю документів, доказів, тверджень. І те, що відбувається в Чечні, для Путіна не є секретом і щодо корупції, і щодо політичних вбивств, і щодо переслідування чеченців тощо. Путін розцінює це як плату за мир. Це частина ідеології, те, що Путін і в неформальних бесідах говорить в тому числі російським силовикам, він говорить: ну, зате не стріляють. Хоча насправді це не зовсім так, систематично стріляють, існує збройне підпілля, іноді воно організовує досить зухвалі вилазки.

Путін просто не розуміє, як вирішувати цю проблему, вона вже настільки запущена, що вирішувати її не зовсім зрозуміло як
Ілля Яшин

Ми пам'ятаємо, як в грудні 2014 року був здійснений теракт, коли загинули люди, терористичний рейд, коли були захоплені будівлі, були вбиті співробітники поліції чеченської, все це відбувається насправді. Вербувальники активно працюють з «Ісламською державою», забороненою в Росії, працюють активно на території Чечні. Дійсно, багато бойовиків їде воювати до Сирії, інших близькосхідних країн. Офіційна позиція Путіна, що це – плата за мир. На практиці, я думаю, Путін просто не розуміє, як вирішувати цю проблему, вона вже настільки запущена, що вирішувати її не зовсім зрозуміло як.

Путін позиціонує себе як дуже сильний вольовий лідер, але на практиці – це голий король
Ілля Яшин

Для цього потрібна, як мінімум, політична воля, якої у Путіна, очевидно немає. Адже Путін позиціонує себе як дуже сильний вольовий лідер, але на практиці – це голий король. На практиці Путін, прекрасно розуміючи всі проблеми, пов'язані з кадирівським режимом, навіть не намагається їх вирішити. Кожен раз, коли виникають якісь претензії до Кадирова, коли виникає конфлікт Кадирова і силовиків, він завжди спускає Кадирову на гальмах абсолютно все. Саме тому у Кадирова виникло відчуття розв'язаних рук, відчуття повної вседозволеності, саме тому Кадиров так нахабно і зухвало поводиться раз у раз.

– А покривають його, як Ви вважаєте, генерал Золотов і Сурков, люди, близькі до Путіна.

Сурков вже не такий близький до Путіна, як раніше, зараз Кадиров, швидше, його покриває. Головний конструктор кадирівського режиму – це Володимир Путін
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Сурков вже не такий близький до Путіна, як раніше, зараз Кадиров, швидше, його покриває, але був час, коли Сурков відігравав найважливішу роль під час становлення кадирівського режиму, під час вибудовування його архітектури, під час зміцнення цього режиму. Генерал Золотов теж зіграв найважливішу роль в політичному зростанні Кадирова, забезпечував прямий доступ Кадирова до президента, за необхідності, покривав його в конфліктах з силовиками і так далі. Але головний конструктор кадирівського режиму – це Володимир Путін. Тому що саме Володимир Путін ухвалив рішення припинити всі ці ігри в систему стримувань і противаг, коли з одного боку був Алу Алханов, який отримав медаль за оборону Грозного від сепаратистів, з іншого боку був Кадиров, який воював в 1990-і роки на боці сепаратистів.

Кадиров лояльний доти, доки він отримує ешелони з грошима
Ілля Яшин

Кадиров лояльний доти, доки він отримує ешелони з грошима. Як тільки починаються якісь питання на федеральному рівні, як тільки починають його підозрювати в корупції, а до речі, в уряді періодично ці питання піднімають… У моїй доповіді є цитата міністра фінансів Силуанова, який дорікав чеченському керівництву в марнотратстві, який говорив, що автопарк Чеченської республіки становить половину всього автопарку чиновників всього Північного Кавказу. Як тільки виникають подібні теми або що, може, не треба стільки грошей в Чечню пересилати, розкрадаються гроші, Кадиров влаштовує істерики, врешті-решт Путін завжди ухвалює рішення саме на користь Кадирова, а не на користь його опонентів в уряді або в силових структурах.

– Чому вдалося Кадирову побудувати такий тоталітарний режим в Чечні? Був такий волелюбний народ, а тепер він їх, м'яко кажучи, в таке феодальне рабство загнав, якийсь перепис збирається проводити духовно-моральний, я бачив повідомлення.

З моменту, як російська армія звідти піде, ви побачите, який чеченський народ насправді, що там ніякого рабства немає
Хусейн Ісханов

Хусейн Ісханов: Я думаю, в рабство чеченський народ ніхто не загнав і ніколи не зажене. Якщо ви подивитеся історію XVIII, XIX століть, і на сьогодні, можу на чому завгодно побожитися, з моменту, як російська армія звідти піде, ви побачите, який чеченський народ насправді, що там ніякого рабства немає.

Сьогодні люди, щоб зберегти свої сім'ї від депресії, вбивств і так далі, змушені мовчати, змушені не виходити на вулицю.

В низці європейських країн існують дипломатичні представництва Чеченської республіки нарівні з посольствами Росії. Кадиров проводить окрему від МЗС зовнішню політику на Близькому Сході
Ілля Яшин

Ілля Яшин: В низці європейських країн існують дипломатичні представництва Чеченської республіки нарівні з посольствами Росії. Кадиров проводить окрему від МЗС зовнішню політику на Близькому Сході, єдиний з керівників зустрічається з високопоставленими чиновниками на Близькому Сході, вибудовує зовнішньополітичну лінію безпосередньо Чеченської республіки. Йдеться не про те, добре це чи погано, що він зустрічається, йдеться про те, що Кадиров забрав собі більше повноважень, ніж йому належить, відповідно до конституції, він, очевидно, зловживає цими повноваженнями.

– Ігоре, чи можна за наявності Кадирова при владі все-таки поставити його в якісь рамки, хоча б морально-етичні?

Ігор Каляпін: Ви знаєте, давайте, по-перше, не надавати такого великого значення якимось вивертів Кадирова. Я взагалі не розумію, чому потрібно говорити щодо одного з губернаторів Російської Федерації, чому ми повинні робити вигляд, що це якась особлива проблема, чому ми повинні говорити про якісь морально-етичні рамки. Йдеться про єдине застосування федеральних законів Російської Федерації в одному з суб'єктів Російської Федерації. Про що ми говоримо, про які умови?

Зараз населенню Чеченської республіки, чеченському народу дуже важливо показати, що закон Російської Федерації однаковий для всіх громадян Російської Федерації, що керівник будь-який, навіть губернатор, навіть керівник регіону, його влада обмежена законом. Він дуже багато що може, але є речі, в які він не має права втручатися.

– Я попросив сьогодні поговорити з москвичами, запитати їх: чи не побоюються вони, що звичаї Чечні, звичаї такої тоталітарної держави в складі Російської Федерації можуть прийти в Москву?

Чи може у решті Росії скластися такий самий режим, як у Кадирова в Чечні? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Кадиров – очевидно найслабша ланка у всій путінській конструкції. Тому що Кадиров – це точка розлому, яка протиставляє Путіна значній частині його еліт
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Факт залишається фактом. Ставлення до Кадирова вкрай насторожене в Москві, в Петербурзі, в інших містах. Ставлення до Кадирова, з великим побоюванням ставляться усередині Чечні. Фігура ця вкрай неоднозначна. Ба більше, Кадиров – очевидно найслабша ланка у всій путінській конструкції. Тому що Кадиров – це точка розлому, яка протиставляє Путіна значній частині його еліт.

– У чому? Вони його бояться, що їх розстріляють, як Бориса Нємцова?

Ілля Яшин: Некерованість Кадирова, його, вибачте на слові, позасистемність, його виняткові повноваження не викликають розуміння у тому числі у керівників російських силових структур. Наскільки я знаю, систематично це питання піднімається і керівником Слідчого комітету Росії, і керівником Федеральної служби безпеки про те, що з цим некерованим хлопцем, який з кожним роком стає все більш агресивним і все нахабнішим, треба щось робити. Але кожен раз Путін стримує силовиків.

– Це надійні джерела?

Те, що у Кадирова тривалий конфлікт з федеральними силовиками – це відомий факт
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Це не секрет, це досить надійні джерела і не в мене одного. Те, що у Кадирова тривалий конфлікт з федеральними силовиками – це відомий факт.

– Ілля, Ваша доповідь – певною мірою не помста, а відплата за вбивство Бориса Нємцова?

Вбивство Бориса Нємцова і очевидна причетність, з моєї точки зору, до цього кадирівців – це одна з важливих причин, чому я вирішив написати цю доповідь
Ілля Яшин

Ілля Яшин: Вбивство Бориса Нємцова і очевидна причетність, з моєї точки зору, до цього кадирівців – це одна з важливих причин, чому я вирішив написати цю доповідь. Я можу вам навіть точно сказати день, коли я вирішив її написати – це було 8 березня минулого року. Цього дня стало відомо про затримання кадирівських офіцерів, зокрема, Заура Дадаєва, який, судячи з усього, був кілером, розправився з Нємцовим.

Кадиров був як мінімум організатором, можливо, замовником цього вбивства
Ілля Яшин

У найближчі дні стало зрозуміло, що Кадиров, швидше за все, має стосунок до цього вбивства. Я не вірю в те, що всі ці кадирівські бойовики могли діяти без прямої вказівки Кадирова, дійсно, вважаю, що Кадиров був як мінімум організатором, можливо, замовником цього вбивства. Для мене, звичайно, це була важлива причина, саме тоді я вирішив почати цю роботу. Я радий, що я встиг її закінчити до річниці вбивства Бориса Нємцова, доповідь презентовано напередодні річниці вбивства. Але це лише одна з причин, є й інші причини. Я дійсно вважаю, що Кадиров небезпечний, я дійсно вважаю, що Кадиров становить загрозу моїй країні. Я дійсно вважаю, що це проблема, яку необхідно вирішувати зараз, тому що якщо ми не зможемо розв'язати цю проблему зараз, вона може просто стати незворотною.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

– Вам здаються переконливими матеріали слідства у справі про вбивство Бориса Нємцова?

Ілля Яшин: Мені здаються переконливими матеріали слідства, зібрані проти виконавців цього злочину, проти Заура Дадаєва, проти людей, які входили, судячи з усього, в групу, яка здійснювала зовнішнє спостереження за Борисом Нємцовим, які виконували технічні функції. Дійсно, судячи з усього, це те саме угруповання, якому було доручено розправитися з Борисом Нємцовим. Однак мене абсолютно не задовольняє те, що розслідування сьогодні фактично припинене в той час, як ні організатори, ні замовники цього злочину не понесли ніякого покарання, їм не висунуті обвинувачення, щодо цих людей вже не ведуться ніякі слідчі дії. Хоча слід, що веде безпосередньо до Кадирова, він дуже зрозумілий, прозорий і прямий.

– Хотів Вас запитати, навіщо треба було літати в Грозний, кажуть, Ви там були чи то 10 хвилин, то чи 40 хвилин?

Ілля Яшин: Дві хвилини я там був? Я в Грозному провів день, я приїхав з ранку в місто Назрань, доїхав на машині до Грозного, був в Грозному, поспілкувався з чеченцями. Потім я повернувся ввечері в місто Беслан, зустрівся з іншими чеченцями, де ми спілкувалися на різні теми. Я, власне, не приховував, що я там не ночував, я провів там добу. Спроба кадирівської пропаганди дискредитувати, скомпрометувати мою поїздку виглядає досить комічно. Наскільки я розумію, кадирівські чиновники і силовики отримали серйозний наганяй у зв'язку з тим, що вони мене проґавили.

– А якби не проґавили?

Ілля Яшин: Я не знаю, що було б, якби не проґавили, але проґавили, отримали серйозний прочухан, тепер намагаються махати кулаками після бійки. Знайшли цього таксиста, вже не знаю, лякали його, платили йому, зажадали від нього сказати, що я тільки фотографувався, селфі робив тощо. Звичайно, це не дуже серйозна розмова. Така дитяча реакція Кадирова на мою активність, звичайно, видає в ньому просто несолідного керівника.

– Навіщо Кадирову потрібно було публікувати Вашу доповідь до презентації, викрадену з іншого сайту, зі словами, типу, «нічого нового»?

Ілля Яшин: Це така бравада. Зрозуміло, що там нічого нового, ніби Кадиров не знає, що республіка загрузла в корупції, ніби Кадиров не знає, що його бойовики здійснюють політичні вбивства. Неначе Кадиров не знає, що з жителів республіки фактично збирається данина в фонд імені його батька.

– Скільки відсотків беруть з зарплати?

Ілля Яшин: По-різному, це залежить від вашого соціального статусу. Якщо у вас бізнес якийсь, можуть до 30 відсотків забирати, якщо ви в бюджетній галузі працюєте, вам можуть нараховувати премію, яку просто ви ніколи не побачите, вона автоматично у вигляді добровільного пожертвування буде йти в цей фонд.

Цінність доповіді полягає в тому, що вперше вся ця інформація систематизована, ретельно проаналізована, кожен з цих фактів підтверджений посиланням, документами, доказами
Ілля Яшин

Звичайно, для Кадирова там немає нічого сенсаційного, для будь-якої людини, яка стежить за російською політикою, немає нічого сенсаційного, дійсно все це загальновідомі факти. Але цінність доповіді полягає в тому, що вперше вся ця інформація систематизована, ретельно проаналізована, кожен з цих фактів підтверджений посиланням, документами, доказами – в цьому цінність доповіді. Навіщо Кадиров виклав її? Це така бравада, як мені здається, з одного боку. З іншого боку, я не виключаю, що Кадирову доповідь насправді сподобалася.

Доповідь малює лякаючий, загрозливий образ Кадирова. Цілком ймовірно, що Кадирову це подобається, цілком ймовірно, що саме так він себе сприймає, коли дивиться на себе в дзеркало.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG