Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську домовилися про новий обмін полоненими


Ілюстраційне фото. Обмін полоненими, грудень 2014 року
Ілюстраційне фото. Обмін полоненими, грудень 2014 року

Після нинішніх переговорив представник ОБСЄ уперше за останній час заявив про позитивні зрушення

Мінськ – У столиці Білорусі 24 лютого відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому взяли участь офіційні представники України, Росії та ОБСЄ – Леонід Кучма, Борис Гризлов та Мартін Сайдік, відповідно. А також представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які нині контролюють частину території українського Донбасу.


Засідання проходило спокійно та динамічно, інформації про якісь можливі демарші цього разу не було. Підгрупи з питань економіки, безпеки та гуманітарної сфери провели спільне засідання. А політична підгрупа засідала окремо.

Після нинішніх переговорив посол ОБСЄ Мартін Сайдік уперше за останній час заявив про позитивні зрушення.

Зокрема він нагадав, що 20 лютого було звільнено з полону загалом 10 осіб, у тому числі 4 українців, яких утримували на окупованій частині Донбасу. А у п’ятницю, 26 лютого, буде звільнено ще 12 осіб – 8 сепаратистів звільнить українська сторона і 4 особи – угруповання «ЛНР», тобто співвідношення: один український полонений до двох бойовиків.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Посол Мартін Сайдік, який модерує переговори, крім цього зауважив: «Ми маємо надію, що невдовзі ми станемо свідками нових звільнень».

Крім цього, за його словами, українська сторона висловила готовність відкрити пункт перетину біля Золотого у Луганській області у першій декаді березня, якщо буде дотримана безпека. Очікується також, що на нейтральну територію будуть допущені фахівці Червоного Хреста, які мають відзначити на місцевості мінні полі, щоб на них далі не гинули люди.

В економічній підгрупі йшла розмова про підключення трьох ліній електропередач (ЛЕП), про прогрес в організації водопостачання у Луганський області, а також про організацію залізничного сполучення для постачання вугілля.

Без зупинення вогню не може бути прогресу ні в чому

Але без дотримання режиму тиші на лінії зіткнення на Донбасі усе це неможливо організувати, зазначили в українській делегації.

Ці питання обговорюються багато місяців поспіль і без особливого прогресу.

Цього разу підгрупа з питань безпеки засідала довше від усіх, обговорювала питання розмінування та врегулювання навчальної стрільби на лінії зіткнення.

«І звичайно ж, обговорювали порушення режиму тиші, яке, на жаль, зростає», – зауважив Мартін Сайдік. Нічого більше про це він сказати не зміг.

Політична підгрупа розглядала питання проведення виборів, їх адміністрування та можливу роль у них політичних партій, повідомив посол ОБСЄ за підсумками переговорів.

«Учасники робочої групи з політичних питань провели детальні дискусії по ключових питаннях модальності виборів в ОРДО і ОРЛО (окремих районах Донецької та Луганської областей) з огляду на призначену на 3 березня зустріч міністрів закордонних справ «норманського формату» в Парижі», – заявив Сайдік.

За словами Дарки Оліфер, речниці українського представника на переговорах у Мінську, позиція України залишається незмінною: «Проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе тільки після встановлення повного режиму тиші, виведення з території України іноземних військових підрозділів, передачі Україні контролю над українсько-російським кордоном».

Наступне засідання у Мінську має відбутися 2 березня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG