Доступність посилання

ТОП новини

В Оренбурзі зруйнували будинок Шевченка


Будинок Шевченка в Оренбурзі. (Фото: orenday.ru)
Будинок Шевченка в Оренбурзі. (Фото: orenday.ru)

Лише через півроку проти тих, хто зруйнував будинок Шевченка, порушили кримінальну справу

Максим Курніков

Оренбург – 24 лютого в Україні почали широко обговорювати те, що в російському Оренбурзі знесли будинок, у якому жив український письменник, громадський та політичний діяч Тарас Шевченко. На його місці організували парковку для клієнтів банку. Російська поліція порушила кримінальну справу, адже будинок, в якому Шевченко жив під час заслання, був у списку пам’яток історії і культури федерального значення. Прем’єр України Арсеній Яценюк заявив, що українська влада звернеться до ЮНЕСКО. Засудив це знесення і міністр культури України В’ячеслав Кириленко. «Дикість у стосунку до всього українського продовжує бути офіційною політикою Росії», – написав він у Твітері.


Будинок, де під час заслання в Оренбурзі жив Тарас Шевченко знесли ще в червні минулого року. На його місці була організована парковка для клієнтів банку «Русь», розташованого поруч. Керівником банку є лідер провладної фракції «Єдина Росія» в місцевому законодавчому зібранні Володимир Кидан.

У міністерстві культури Оренбурзької області тоді повідомляли, що спроби зняти з обліку цей пам’ятник культури робилися неодноразово, проте суд завжди залишав незмінним статус будівлі. Коли навколо цього будинку з’явився паркан, почали бити на сполох активні мешканці міста, і навіть міський депутат- комуніст намагався домогтися зупинки процесу руйнування пам’ятки, Проте, будинок зрівняли з землею. Досі невідомо, чи було в червні 2015 року рішення суду, що дозволило знести будівлю. Однак до лютого цього року пам’ятник значився у відповідному реєстрі, тобто вже після того, як його знесли.

Один із мешканців міста зумів зняти процес руйнування і звернувся в поліцію для порушення кримінальної справи. Там декілька разів відмовлялися це робити, але в прокуратурі визнали всі відмови незаконними і більше ніж через півроку справу все ж таки порушили. Саме ця інформація повернула інтерес до теми вже зруйнованого будинку, де жив Тарас Шевченко.

Прихильники знесення будівлі, яких, між іншим, не багато, вказують на те, що пам’ятник культурної спадщини перебував у поганому стані.

Слід відзначити, що іменем Тараса Шевченка в Оренбурзі названі вулиця і провулок, у місті існує його музей, а щороку в березні проходить так званий Шевченківський березень – серія наукових і культурних заходів, присвячених не тільки Тарасу Шевченку, а загалом українській культурі.

Державна телерадіокомпанія «Оренбург» одного разу спробувала засудити проведення цього заходу, але під тиском громадськості була змушена публічно просити вибачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG