Доступність посилання

ТОП новини

Американська компанія збудує на Одещині морський термінал


Ілюстраційне фото. Одеський морський порт, серпень 2015 року
Ілюстраційне фото. Одеський морський порт, серпень 2015 року

Будівництво Cargill власного терміналу сприятиме конкуренції серед зернових трейдерів – експерт

Американська компанія Cargill інвестує 100 мільйонів доларів у будівництво нового зернового терміналу в морському торговельному порту «Южний» на Одещині. Великий інвестиційний проект в українському уряді вже встигли охрестити «початком походу для залучення американських інвестицій в Україну». Українські експерти кажуть Радіо Свобода, що це позитивний крок для української економіки.


Компанія Cargill є одним із найбільших світових зернових трейдерів. Переговори щодо нового терміналу на Одещині почалися влітку 2015 року на інвестиційній конференції у Вашингтоні. 24 лютого на Одещині за участю прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і посла США в Україні Джеффрі Пайєтта підписали угоду про інвестиційний проект у порту «Южний». Згідно з документом, компанія Cargill придбає 51% перевантажувального терміналу, який компанія «МВ Карго» побудує в порту «Южний».

Зернові трейдери надають перевагу спеціалізованим терміналам, ніж звичайним, тому що вони зменшують витрати, а швидкість обробки вантажів вища. Це все зменшує вартість продукції. У порту «Южний» великі перспективи з точки зору великих вантажів, адже у нього найглибша серед українських портів гавань. Новий спеціалізований термінал стане кроком для зниження логістичних витрат, наголошує консультант «Центру транспортних стратегій» Андрій Ісаєв.

«Більшість портових потужностей дісталися нам від Радянського Союзу. Обладнання в портах поступово оновлюється, однак темпи і обсяги оновлень не достатні, аби нашу портову галузь можна було вважати конкурентоспроможною. Зараз зерновий сектор найбільш динамічно розвивається серед галузей портової індустрії. Однак в країні існує дефіцит зернових терміналів. Будівництво Cargill такого серйозного терміналу позитивно вплине на ситуацію», – зазначає Радіо Свобода експерт.

За словами Андрія Ісаєва, навіть без цього українські експортери здатні експортувати великі обсяги зерна, однак він розвантажується на неспеціалізованих терміналах, що впливає на якість і швидкість портових операцій.

Водночас потенціал України в аграрному секторі росте. За офіційною статистикою, кількість вирощених зернових у 2015 році становила майже 60 мільйонів тонн, що стало одним із найкращих показників за останні кілька років. За прогнозами на цей маркетинговий рік, експорт зернових може скласти понад 36 мільйонів тонн.

Президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охрименко вважає, що будівництво Cargill власного терміналу сприятиме підвищенню конкурентності серед зернових трейдерів.

Cargill – це монстр. Дійсно, коли в нього буде свій порт, із ним важко конкурувати, але можливо. Але я не вважаю, що це погано. Це нормально
Олександр Охрименко

«Cargill – це монстр. Дійсно, коли в нього буде свій порт, із ним важко конкурувати, але можливо. Але я не вважаю, що це погано. Це нормально. Якщо говорити про майбутнє України, бажано, щоб отакі інвестори приходили», – каже Радіо Свобода експерт.

На думку доктора економічних наук Сергія Якубовського, йдеться також про психологічний чинник.

«Враховуючи те, що зараз Україна – абсолютно непопулярна країна для іноземних інвестицій, той факт, що іноземний інвестор готовий вкладати гроші в Україну – вже є показовим, навіть, більш психологічним фактором», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.

Будівництво терміналу на Одещині триватиме два роки, повноцінний запуск заплановано на 2017 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG