Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовився поновити справу про перешкоджання СБУ журналістський діяльності «Схем»


Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу
Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу

Печерський районний суд Києва відхилив скаргу щодо закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності, порушеного після нападу співробітників Служби безпеки України на знімальну групу «Схеми» 2 жовтня 2015 року.

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», подали скаргу після закриття справи за частиною 1 статті 171, про яке Військова прокуратура повідомила 6 січня. Згідно з постановою, підставою для закриття справи стала «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення».

Суддя Печерського суду після ознайомлення з матеріалами, заслухала адвокатів журналістів та слідчого Військової прокуратури Київського гарнізону і ухвалила залишити скаргу без задоволення.

Причини такого рішення стануть відомі в понеділок, 29 лютого, коли буде повністю представлене рішення суду.

Адвокат програми «Схеми» Людмила Лебідь зазначила, що цю ухвалу може бути оскаржено упродовж 5 днів після оголошення.

«Ми будемо оскаржувати ухвалу. Усі ті порушення, процесуальні під час досудового слідства, матеріальні – про те, що відсутній склад кримінального правопорушення, при наявності відеокамер і всіх інших прямих доказів, воно дає сподівання про те, що апеляція поставить все на свої місця», – зазначила вона.

Уранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники Служби безпеки України під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність стилю життя рівневі зарплат в СБУ «Секретний автопарк СБУ».

Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

19 січня Печерський райсуд визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті, і постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти. Зараз Бондарєв оскаржує це рішення в судах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG