Доступність посилання

ТОП новини

«Стипендія за сина піде нам на ліки» – Ніна Жизневська


«Розмір довічної стипендії батькам Героя Небесної сотні складе 3250 гривень кожному»

АЯ

Батьки Героя Небесної сотні Михайла Жизневського тільки у четвер від журналістів дізналися, що Міністерство соціальної політики України затвердило постанову «Про довічну стипендію пам'яті Михайла Жизневського».

«На виконання Указу президента ми призначили довічну стипендію батькам Героя Небесної Сотні Михайла Жизневського, громадянина Республіки Білорусь, який віддав своє життя за майбутнє України», – цитує міністра соціальної політики Павла Розенка український інформаційний портал unian.net.

Михайло Жизневський
Михайло Жизневський

Міністр повідомив також, що «розмір довічної стипендії батькам Героя – Михайлу Петровичу і Ніні Василівні, що живуть у Білорусі, – складе 3250 гривень кожному».

У відомстві додають, що пересилати стипендію до Гомеля буде департамент соціального захисту населення Чернігівської обласної держадміністрації поштовим переказом через «Укрпошту» за місцем фактичного проживання батьків Жизневського. Витрати на виплату і доставку довічної стипендії повинні фінансуватись за рахунок держбюджету за програмою «Державні довічні стипендії».

Батьки Михайла Жизневського на могилі сина, 22 січня 2016 року
Батьки Михайла Жизневського на могилі сина, 22 січня 2016 року

Стипендія за сина піде нам на ліки. Сподіваємося, що незабаром з'явиться законодавча можливість присвоїти синові звання Героя України, як і всім іншим загиблим захисникам Майдану
Ніна Жизневська

«Спасибі, звичайно, українській владі за підтримку. Стипендія за сина піде нам на ліки, адже вони дуже дорого коштують. Ми і зараз хворіємо – у мене температура сьогодні майже 39 градусів. Сподіваємося, що незабаром з'явиться законодавча можливість присвоїти синові звання Героя України, як і всім іншим загиблим захисникам Майдану. Це найкраще допоможе захистити могилу Михайла від вандалів, які псували вже надгробний пам'ятник», – каже Ніна Жизневська.

Вона повідомила, що українська стипендія за сина приблизно така ж, як і її білоруська пенсія: «2 мільйони 390 тисяч (білоруських – ред.) рублів – такий розмір державної допомоги мені за 38 років трудового стажу». Жизневська свого часу сімнадцять років працювала робітницею на «Гомельскому заводі сантехзаготовок», а пізніше, коли народилися Мишко і Наталка, пішла працювати прибиральницею в житлово-комунальне господарство.

Михайло Петрович отримує за понад сорок років стажу 3 мільйони 5 тисяч білоруських рублів пенсії. Він тривалий час працював у Карелії, а коли повернувся до Гомеля, то понад двадцять років працював слюсарем-сантехніком на заводі «Кристал» і в міському центрі оздоровлення. На пенсію вийшов тільки минулого листопада.

«Пояснили, що пенсіонерів будуть скорочувати. Ну, я і подав заяву, тому що мені у вересні виповнилося сімдесят років», – розповів батько Героя Небесної сотні.

Михайло Жизневський-молодший загинув від кулі 22 січня 2014 року на вулиці Грушевського у Києві під час Революції гідності. До свого 26-річчя він не дожив чотири дні.

Повний текст матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG