Доступність посилання

ТОП новини

Найгіршим сценарієм для України є дочасні вибори – Парубій


Зліва направо: Андрій Парубій, Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман
Зліва направо: Андрій Парубій, Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман

Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій після офіційного візиту до Канади прибув у США

У необхідності зберегти і розширити міжнародні санкції проти Росії переконував перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій цими днями під час візиту до Канади та Сполучених Штатів.

В ефірі «Голосу Америки» він наголосив на важливості лідерських функцій Сполучених Штатів у цивілізованому світі зі стримування Путіна і агресії Росії.

Я закликаю наших американських партнерів максимально впливати на наших партнерів з Євросоюзу, щоб у червні було чергове рішення стосовно продовження санкцій
Андрій Парубій

«Роль Сполучених Штатів як глобального гравця, зрештою як гаранта безпеки нашої держави, полягає не тільки в тому, щоб Сполучені Штати самостійно могли продовжити санкції. Адже це питання незабаром, у червні, буде переглядатися. І я закликаю наших американських партнерів максимально впливати на наших партнерів з Європейського союзу, бо там справді є проблеми в багатьох державах, щоб у червні місяці було чергове консенсусне рішення стосовно продовження санкцій», – сказав Андрій Парубій.

Більшість санкцій проти Росії прив’язані до виконання мінських угод. Але ми не повинні забувати про Крим, наголошує український політик.

Це все територія України, загарбана російськими окупантами. І не може стояти питання часткового звільнення частини території і зняття санкцій
Андрій Парубій

«Власне, санкції були введені після анексії Криму. І не може бути мови, як говорять деякі європейські дипломати, про зняття санкцій за мінськими угодами. Це є комплексне питання, це все територія України, загарбана російськими окупантами. І не може стояти питання часткового звільнення частини території і зняття санкцій», – зазначає Андрій Парубій.

Він розповів, що під час зустрічі із заступником міністра оборони США Майклом Карпентером йшлося пор те, що цивілізований світ хоче бачити план виходу з кризи, що склалася довкола виконання мінських угод.

Ми вважаємо, що мають бути кордони України під контролем української армії. Що для проведення будь-яких виборів мають бути забезпечені всі свободи
Андрій Парубій

«Коли ми говоримо, наприклад, про пункт мінських угод щодо внесення змін до Конституції, я вважаю, що він дуже контроверсійний сьогодні і викликає великі протиріччя в суспільстві. Йдеться про те, щоб був чіткий, поетапний план, щоб Україна його сформулювала. Що ми вважаємо, а ми дійсно так вважаємо, що мають бути кордони України під контролем української армії. Що для проведення будь-яких виборів, а вибори – це просто інструмент демократії, це не політична акція, – мають бути забезпечені всі свободи, які передбачають таке явище, як демократія на тій території. Щоб Україна дуже чітко вималювала ці передумови, щоб вона їх демонструвала, і щоб ми спільно могли поетапно здійснювали ті кроки», – обґрунтував свою позицію перший заступник голови Верховної Ради.

Андрій Парубій погоджується, що зараз на Україну чиниться тиск навіть з боку європейських партнерів, для яких найголовніше – якомога швидше вирішити українську проблему.

США розуміють, що Путін – це є глобальна загроза для всіх
Андрій Парубій

«Справді, деякі європейські партнери, політики і дипломати, хотіли би питання України відсунути подалі і забути про нього. Щоб це не шкодило їхньому бізнесу, їхнім міжнародним відносинам. США має обов’язок відстоювати і загальноєвропейські цінності, і так само ту безпекову систему, на якій була побудована післявоєнна Європа. І США розуміють, що Путін – це є глобальна загроза для всіх. Тому вони розуміють і підтримують позицію України, і вони мають механізми впливу на наших європейських партнерів, щоб спільно виробляти жорстку позицію стосовно Путіна, стосовно Російської Федерації, щоб далі фактично очолювати й активізувати антипутінську коаліцію, до якої, до речі, я закликав ще тоді, коли був секретарем Ради національної безпеки і оборони України», – каже український політик.

Андрій Парубій також висловив своє бачення врегулювання проблем, що проявилися в українській владі, у парламентсько-урядовій коаліції.

Коли ми говоримо про дочасні вибори, то на моє глибоке переконання, це найгірший сценарій, який може бути сьогодні для України. Це зупинка країни, це зупинка реформ
Андрій Парубій

«По-перше, моя позиція така, що ця криза є трохи надуманою, награною. Вона переросла в реальну, коли дві фракції написали заяви про вихід із коаліції. Це питання надзвичайно хвилює наших партнерів тут, у Сполучених Штатах – чи зуміє Україна пройти через ці випробування, чи зможемо ми зберегти стабільність в Україні і проведення реформ. І коли ми говоримо про дочасні вибори, то на моє глибоке переконання, це найгірший сценарій, який може бути сьогодні для України. Це зупинка країни, це зупинка реформ», – вважає політик.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Він навів приклад сусідньої Молдови, в якій теж, як і в Україні, після довгих років боротьби між собою проросійських і проєвропейських сил перемогли останні.

«Після цього почалася криза, за місяць до того, як Молдова мала отримати транш МВФ. Пішов у відставку уряд, за рік змінилося три уряди, відбулися одні дочасні вибори. На вулицях величезні протести. Однак лідери двох із трьох політичних сил, які проводять ці протести, кожні два тижні звітують у Кремлі, офіційно, не приховуючись, – змальовує ситуацію український парламентар. – І соціологія демонструє: якщо будуть ще одні дочасні вибори, більшість будуть мати проросійські сили».

Андрій Парубій назвав це елементом гібридної війни і вважає подібний сценарій найгіршим для України.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

23.02.2016
Рибачук: відставка Яценюка – це солодка помста Тимошенко

«Для Тимошенко не так важливо самій стати прем’єром, як побачити голову прем’єра Яценюка на таці» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG