Доступність посилання

ТОП новини

ОДА: Кривий Ріг ще не розпочав декомунізацію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кривий Ріг є єдиним містом Дніпропетровської області, яке не здійснило декомунізацію, у місті не змінили жодного топоніму, повідомили в Дніпропетровській облдержадміністрації.

За інформацією ОДА, тепер за перейменування вулиць і демонтаж пам’яток візьметься обласна влада.

«Тепер, згідно із законом, перейменуванням вулиць та демонтажем пам’яток комуністичного минулого займеться облдержадміністрація. Для цього створена робоча група. До неї увійшли історики, викладачі, культурні діячі. Вони розглянуть усі назви вулиць, проспектів, парків в області. Всі залишки радянського минулого будуть ліквідовані, у тому числі й у Кривому Розі», – цитує слова голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченка прес-служба ОДА.

За даними облдержадміністрації, процес декомунізації, зокрема в Кривому Розі, мають завершити за три місяці.

У Криворізькій міській раді зволікання зі втіленням у життя «законів про декомунізацію» не коментують. Водночас у міській раді поінформували, що вже оголосили громадські слухання щодо перейменування об’єктів топоніміки. Їх планують провести з 19 по 27 квітня 2016 року в усіх восьми районах міста. До того часу, до 14 квітня, виконкоми райрад та міської ради прийматимуть пропозиції від жителів.

За інформацією Криворізького педагогічного університету, у виші з ініціативи науковців і громадських активістів місяць тому створили робочу групу з обговорення перейменування вулиць. За підрахунками фахівців, зміні підлягає понад 230 об’єктів топоніміки Кривого Рогу.

Раніше у Кривому Розі було знесено кілька пам’ятників Леніну, однак відбувалось це силами активістів і не в рамках «законів про декомунізацію».

У Дніпропетровській області, за даними облдержадміністрації, під час декомунізації нові назви отримали 3,5 тисячі вулиць, проспектів, парків, скверів. Найбільше перейменувань – у Дніпропетровську, Дніпродзержинську і Нікополі. В області також позбулися 220 пам’ятників комуністичного минулого, залишилось демонтувати близько 60.

XS
SM
MD
LG