Доступність посилання

ТОП новини

Я так і не зрозумів, Ходаковський боїться за своє життя чи за свій політичний проект – Мацука


Ватажок батальйону «Восток», що входить до складу угруповання «ДНР», розповів про можливий замах на себе і проблеми з «московськими політтехнологами»

Тимур Олевський, ​Дмитро Трещанін, Ростислав Хотин

Євросоюз квапить Україну погодитися на проведення виборів на території підконтрольній сепаратистам на сході України. Про це в Києві говорили міністри закордонних справ Франції і Німеччини, повідомив у середу «Комерсант».

За словами джерела газети, лідери дипломатії двох країн, що входять до складу «нормандської четвірки» вмовляли київську владу ухвалити спеціальний закон про вибори на Донбасі, щоб реанімувати Мінські угоди і виконати цей пункт. Про дотримання угод і вибори говорили на вихідних президенти США і Росії – Барак Обама і Володимир Путін.

США вимагають від Росії проведення виборів на Донбасі під наглядом і за стандартами ОБСЄ. На думку ватажка батальйону «Восток», що входить до складу угруповання «ДНР» Олександра Ходаковського, найближчим часом вибори не відбудуться.

Олександр Ходаковський дав інтерв'ю «Настоящему времени». Він розповів, як треба розуміти текст про можливий замах на нього, який він розмістив у своєму блозі. Минулої суботи «польовий командир» «ДНР» припустив у своєму «Живому журналі», що його може чекати доля інших «польових командирів» – Олексія Мозгового і Павла Дрьомова.

«Коли справа дійде до варіанту «Мозковий-Дремов» – не вдавайтеся, будь ласка, до методики, яка була застосована: я їжджу густонаселеними кварталами. Вдайтеся до більш витонченого способу. Я не вживаю засобів зайвої обережності, моя охорона надпильності не проявляє – буде нескладно», – писав Ходаковський.

Ватажок стахановських «казаків» Павло Дрьомов загинув 12 грудня 2015 року під час поїздки на власне весілля від вибуху бомби, яка була встановлена у машині. А Олексій Мозговий, ватажок незаконного збройного формування «Привид», загинув 23 травня 2015 року, коли його машину розстріляли на блокпосту. Разом з ним були вбиті його прес-секретар, двоє охоронців, водій і двоє мирних жителів.

В інтерв'ю «Настоящему времени» Ходаковський розповів про московських політтехнологів, які «допомагають» Донецьку і конфлікт з ватажком «ДНР» Олександром Захарченком.

Командир батальйону «Восток»: в разі мого вбивства сторонні постраждати не повинні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:02 0:00

– Ви прекрасно розумієте, що виборів у нас немає і в найближчій перспективі не передбачається.

– А чому Ви зараз почали говорити про корупцію в оточенні Олександра Захарченка?

– Про корупцію в його лавах заговорив після того, як про неї він заговорив сам особисто. Якщо ми йдемо в ізольований стан, значить нам доведеться всередині себе переварювати всі проблеми, які є. Хотілося б з ними справлятися якось.

– Тобто зараз йдеться про те, що ці території можуть повторити придністровський сценарій розвитку?

– Ну, це сукупність факторів. Я говорю про це дуже давно, мінімум чотири місяці про це говорю. Я мабуть перший, хто почав про це говорити, навіть не маючи конкретної інформації. Хочете, називайте це інтуїцією.

– А хто такий цей «московський політтехнолог», який, за Вашими словами, приїжджає до Донецька і курує тут роботу, і який Вами був незадоволений?

– «Московський політтехнолог» – це збірне поняття. Зрозуміло, що тут працює ціла команда помічників, ми звертаємося до цих хлопців, адже відчуваємо дефіцит таких вузьких фахівців. Тому саме цей колективний розум на це нічого не говорить, тому що він, я думаю, намагається відповідати тенденції, цьому тренду, в якому ми перебуваємо. Мінськ до кінця не визначений, не вивірений.

– Ну, знаєте, багатьом здалося, що Ви адресували свого листа особисто Владиславу Суркову або його довіреній особі Олексію Чеснакову.

– Я не став би звужувати. По-перше, Владислав Юрійович навряд чи читає мої опуси, це з одного боку. З іншого боку, це напевно, адресовано кожному, хто так чи інакше стоїть по той бік і спостерігає за цією проблемою як мій опонент.

– Пане Олександре, якщо Росія вас блокує, то може вас підштовхує до того, що ці території повинні повернуться під контроль України?

– Я вжив таке порівняння або аналогію, що ми стали досить пластичним матеріалом. Це дуже добре корелюється з тим, що ви говорите. Кудись підштовхувати, якось нас форматувати – це все робиться тільки з тим матеріалом, який досить м'який, пластичний тощо. Такі характеристики мене, принаймні, абсолютно не влаштовують. У нас є певна форма, вона складається з наших переконань поглядів, цілей, намірів. Нам хотілося б, щоб цю форму враховували, і згідно з цією формою шукали місце, де б нас могли застосувати.

Я кажу, що ми – антагоністи України, відповідно вже кому-кому, але не мені шукати якісь точки дотику з Україною і альтернативу Росії.

Ми з Росією пов'язані не тому, що шукаємо там преференції або тому що з точки зору конформізму нам зручніше це, і якщо з Росією щось не вдасться, ми одразу ж розвернемося і знову побіжимо до України. Ця позиція людей, які ставляться до ситуації як до політики. А ми стоїмо на якихось ідеологічних платформах – це наша слабка позиція, це наша досить уразливе становище, але це єдине, що у нас є.

– Ну, а якщо більшість населення захоче повернення цих територій під контроль української влади, народу?

– Ми моніторимо настрої населення. Відверто кажучи, воно єдине є для нас визначальним, тому що ми ловимо розмови з різних заангажованих позицій. Одні кажуть, що нібито населення втомилося і вже хоче назад в Україну, інші кажуть – навпаки. Ми керуємося тільки тими даними, які у нас є на руках, і вони постійно оновлюються. У нас є своє власне соціологічне «агентство», воно так і називається «Соціальна ініціатива». І ми, як годиться, робимо зрізи, моніторимо зміну ситуації і спираємося на ті дані, які ми отримуємо в свої руки.

Олексій Мацука
Олексій Мацука

Журналіст та ведучий телепрограми «Донбас.Реалії» Олексій Мацука прокоментував Радіо Свобода інтерв’ю з Ходаковським.

Він намагається зробити вигляд, що нібито він є опозицією до Захарченка. Але в умовах окупованих територій там ні про яку опозицію мови взагалі немає
Мацука

– Щодо цього інтерв’ю, то з самого початку, якщо дивитися відео, а не слухати його, то видно, що Ходаковський нібито показує задоволеність тим, що його думкою хтось цікавиться і він цікавий взагалі, як коментатор. Тому що у нього вже давно не було такого, щоб ЗМІ, великі ЗМІ, цікавились що ж там думає Ходаковський про ту чи іншу подію. Вся його активність до цього зводилась у його «Живому журналі», в блозі на платформі «Живий журнал», і там він давав свої поради або своє бачення про те, що робити далі і як виживати «республіці». Але зараз, як ми бачимо, Ходаковський вже коментує більш широкі питання щодо «повернення» в Україну, так би мовити «повернення» і щодо реакції на останні заяви з боку України. І він намагається зробити вигляд, що нібито він є опозицією до Захарченка. Але, ви ж розумієте, що в умовах окупованих територій там ні про яку опозицію мови взагалі немає.

Думати, що там відбувається якась певна політична боротьба між Захарченко і Ходаковським – це було б не зовсім правильно. Це все є ланками однієї і тієї самої маніпуляції

Я пам’ятаю чудово, що ми в Донецьку в 2014 році запитали в (одного з сепаратиських ватажків) Пургіна: «А чому ж немає опозиції в угрупованні «ДНР» або у ваших партій?» Він тоді сказав прямим текстом ще нам на камеру, що опозиція не передбачена в рамках їх політичного устрою! Тому, я думаю, абсолютно доцільно довіряти словам Пургіна в цьому випадку. І думати, що там відбувається якась певна політична боротьба між Захарченко і Ходаковським – це було б не зовсім правильно. Це все є ланками однієї і тієї самої маніпуляції, яка почалася рівно два роки тому, 1 березня, на площі Леніна, куди вийшло декілька тисяч людей. І сьогодні сподіватись, що внутрішня опозиція буде якимось чином тиснути на Захарченка з метою..., а з якою, власне, метою?

З інтерв’ю Ходаковського я так і не зрозумів, чи він боїться за своє життя, чи він боїться за свій політичний проект, чи просто йому хотілося десь висловитись

Ще один момент: з інтерв’ю Ходаковського я так і не зрозумів, чи він боїться за своє життя, чи він боїться за свій політичний проект, чи просто йому хотілося десь висловитись тощо. Тому треба спостерігати далі за їх кроками. Але мені чомусь здається як людині, яка спостерігає за кризою вже не один рік, що це така гра.

Повний текст матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG