Доступність посилання

ТОП новини

Командувач НАТО назвав Росію «загрозою для існування» США і Європи


Філіп Брідлав. Архівне фото
Філіп Брідлав. Архівне фото

Росія становить «довгострокову загрозу для існування» США і Європи, заявив глава Європейського командування США і Верховного головнокомандування Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

Ситуація з безпекою в Європі в останні місяці «стала ще серйознішою і складнішою», зазначив Брідлав.

Виступаючи перед комітетом з питань збройних сил Палати представників із доповіддю про безпеку в Європі, Брідлав вказав на низку проблем – таких, як поведінка Росії, масовий наплив біженців і терористична загроза з боку «Ісламської держави».

Росія «вирішила бути противником і становить довгострокову загрозу для існування» Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів в Європі, сказав Брідлав законодавцям.

Росія хоче «переписати» встановлені правила світового порядку, додав він.

«Щоб протидіяти Росії, Європейське командування разом із союзниками і партнерами проводить заходи стримування і готується в разі необхідності боротися і перемогти», – сказав він.

Росія прагне поширити беззастережний вплив на сусідні країни, щоб створити буферну зону, заявив генерал, додавши: «Росія розширює свій вплив ще далі в спробі знову утвердитися в ролі лідера на світовій арені».

За словами Брідлава, Росія, незважаючи на її запевнення в протилежному, мало робить для боротьби з «Ісламською Державою» у Сирії. Замість цього вона активно підтримує режим Асада і його союзників.

Російське втручання в Сирії «сильно поглибило проблему», змінивши динаміку як у повітряному просторі, так і на землі. «Росія і режим Асада навмисне використовують міграцію з Сирії як зброю у спробі подолати європейські структури і зламати рішучість Європи», – сказав він.

Генерал наголосив, як важливо, щоб Конгрес продовжував підтримувати ініціативу щодо забезпечення безпеки в Європі European Reassurance Initiative, яка, за його словами, націлена на протидію російської агресії та іншим загрозам.

«Бюджетна заявка на цей рік відображає нашу тверду відданість інтересам безпеки наших союзників та партнерів і наш намір й надалі захищати їхню батьківщину», – пояснив він.

За словами Брідлава, бюджет ініціативи пропонується збільшити в 4 рази, до 3,4 мільярда доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG