Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська міськрада: схрестили «Укроп» з «Опоблоком»


Будівля міськради Дніпропетровська
Будівля міськради Дніпропетровська

«Ширка» в Дніпропетровській міськраді: міськрада на порозі розпуску?

Дніпропетровськ – На понеділок у Дніпропетровську запланована сесія міськради. Влада запевняє: після кількох місяців «простою» в міськраді нарешті створили коаліційну більшість і депутатський корпус запрацює. До коаліції на підтримку мера, «укропівця» Бориса Філатова увійшли представники фракцій «Укроп», «Самопоміч» та частина «Опозиційного блоку». Чи стійкий такий союз й чого очікувати дніпропетровцям – запуску чи розпуску міськради?

Дніпропетровська міськрада: схрестили «Укроп» з «Опоблоком»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після виборів 2015 року в Дніпропетровській міськраді склалась унікальна ситуація: депутатський корпус із 64 осіб розділився навпіл, 32 на 32: з одного боку «Опоблок» і «Громадська сила», очолювана місцевим бізнесменом Загідом Красновим, з іншого – «Укроп», «Самопоміч» та «Блок Петра Порошенка». Стійкої більшості створити так і не вдалося.

Ця коаліція створена передусім на основі здорового глузду
Борис Філатов

Наразі, після кількох місяців «простою», депутати міської ради за зачиненими дверима в будівлі ОДА, не пустивши на засідання журналістів і громадськість, підписали коаліційну угоду. В раді створена більшість на підтримку мера-«укропівця» Бориса Філатова. Підписи в документі поставили 35 обранців: представники фракцій «Укроп», «Самопоміч» і восьмеро депутатів від «Опоблоку». Борис Філатов, який під час своєї виборчої кампанії демонстрував непримиренне ставлення до «опоблоківців», угоду з ними тепер схвалює. За його словами, домовленість допоможе конструктивній роботі влади.

«Ця коаліція, що сформувалась, створена передусім на основі здорового глузду. Безглуздя і вакханалія, яку намагались запровадити деякі політичні сили, мають бути припинені й на них має бути поставлена крапка», – зазначає Борис Філатов.

«Я готовий бути «тушкою»

Восьмеро депутатів-«опоблоківців», які увійшли до коаліції на підтримку мера, своє рішення пояснюють бажанням працювати «задля добробуту міста». Нагадують: в умовах поділу міськради «32 на 32» ухвалювати рішення було неможливо, відтак місто залишилось без бюджету на поточний рік.

Якщо ми ухвалимо зважений бюджет, відремонтуємо дороги і будемо ремонтувати будинки, каналізацію, освітлення – я готовий бути «тушкою»
Дмитро Безуглий

Депутати, що відділились від «Опоблоку», відверто називають себе «тушками», однак вкладають в це слово свій сенс.

«Я вже знаю, як нас будуть називати – «тушки». Якщо ми ухвалимо зважений бюджет, відремонтуємо дороги і будемо ремонтувати будинки, каналізацію, освітлення – я готовий бути «тушкою». Я знаю, що мене підтримають мої вісім колег з «Опозиційного блоку», – сказав на прес-конференції депутат від «Опоблоку», який увійшов до коаліції з «Укропом» Дмитро Безуглий.

«Плюшки» – посади?

У фракції «Опозиційного блоку» депутатів-«перебіжчиків» засудили. Зазначають: вони вже виключені з партії політрадою в Києві. Угоду частини «своїх» із промерськими політичними силами в «Опоблоці» називають «угодою про розпилювання бюджету й посад», сказав на прес-конференції депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Рублевський.

Цю позицію я не вважаю ані чесною, ані етичною
Вадим Рублевський

«Позиція хлопців мене абсолютно не влаштовує, на мій погляд, це саме позиція обміну за якісь «плюшки» – за право обслуговувати ліфти в двох районах міста, за посаду заступника мера, губернатора чи голови облради, ще за якісь речі, мені невідомі. Цю позицію я не вважаю ані чесною, ані етичною», – зауважив депутат-«опоблоківець», який не вийшов зі своєї фракції.

Зміцнення коаліції чи перезавантаження ради?

Чи увійдуть до нової, «промерської» коаліції нові члени? Міський голова Борис Філатов закликав до об’єднання депутатів пропрезидентської сили «Блок Петра Порошенка». Ті поки не відповіли.

Якщо одна третина депутатів складе свої депутатські мандати, це буде основою для розпуску міської ради
Катерина Збарська

Натомість в середовищі депутатів, які залишились за бортом нової більшості, вже зріє план складання мандатів, розпуску міської ради й нових виборів.

«Виходжу до керівників усіх фракцій з ініціативою про розпуск міської ради. Якщо одна третина депутатів складе свої депутатські мандати, це буде основою для розпуску міської ради», – заявила голова фракції «Громадської сили» у Дніпропетровській міськраді Катерина Збарська.

Коаліція «До корита!» – політолог

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов зауважує, що нова коаліція на підтримку мера в міськраді навряд чи буде тривкою: можливо, її вистачить на ухвалення бюджету й ще низку кадрових рішень. Також, вважає він, депутати, які залишили свою фракцію, по обидва боки будуть сприйматись як зрадники, коли ж набуде чинності імперативний мандат, на них чекає відкликання.

За цією метушнею нікому нема діла до реальних проблем міста та містян
Андрій Золотарьов

«Я б назвав цю коаліцію «До корита!». Мета цієї коаліції – швиденько ухвалити бюджет і вирішити кадрові питання. Сумнівні засоби видають сумнівну мету. Діяти за допомогою відвертих «тушок», людей з поганою кредитною історією – це сумнівний метод. За цією метушнею нікому нема діла до реальних проблем міста та містян. Я гадаю, що до коаліції, можливо, ще хтось долучиться. Але це питання часу: коли почне діяти імперативний мандат… Я не бачу перспектив у цієї коаліції як такої, що буде плідно й ефективно працювати», – стверджував у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

На сесії в понеділок новостворена більшість у міськраді планує обрати собі нового секретаря. За заявами мера, це буде представник «Самопомочі». Однак підготовка до сесії відбувається на тлі непорозуміння з пресою: журналістів вперше за багато років попросили акредитуватись для входу й отримати спеціальні пропуски.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG