Доступність посилання

ТОП новини

Кремль готує на Донбасі довготривалий сепаратистський проект (огляд преси)


Росія вкладає в інформаційну війну значні кошти, наприклад, у приглушення сигналів українських мовників

Генеральну прокуратуру створили в радянські часи як орган, який мав відстоювати інтереси Комуністичної партії. Від правосуддя вона завжди була дуже далека. Але настільки корумпованою – ніколи, переконує експерт «Газети по-українськи». Він наголошує, що за два роки після Майдану змінилися три генпрокурори. Однак сама система залишилася. Єдине, що вдалося – забрали в прокуратури функцію загального нагляду. І є сподівання, що повноваження слідства перейде до Державного бюро розслідувань, яке вчора створив Кабмін. Щодо нового генпрокурора, то він, як наголошує газета, повинен бути реформатором. І прийти туди з однією метою – ліквідувати прокуратуру як систему та передати її функції іншим органам.

Серйозна помилка – визнавати, що на непідконтрольній Україні частині Донбасу є громадська думка, яку необхідно враховувати. Окуповані території не мають власного голосу, переконує «Газета по-українськи». Видання пише, що заяви про ворожість більшості їхніх мешканців до України ставлять під сумнів сам факт окупації. Що ж до інформаційної політики України, то експерти газети оцінюють її як провальну. Українського інформпростору там не було й немає, переконує видання. Натомість Росія вкладає в інформаційну війну значні кошти, наприклад, у приглушення сигналів українських мовників. Створена низка місцевих телеканалів, газет, сайтів. На телеканалах є розмежування між російським і місцевим наповненням. Це – продумана політика. Москва розуміє, що не всі жителі підтримують тамтешні події. Тому набагато менше показують Росію чи Путіна. Більше – зусилля місцевий чиновників з налагодження життя. Показують, що будують довготривалий сепаратистський проект, констатує газета.

За майже два роки військових дій Донбас перетворився на заміновану «зону відчуження». Як інформує газета «Сегодня», регіон в тій його частині, де проходили бої між українською армією і бойовиками, нашпигований мінами і розтяжками. Для того, щоб позбутися від цієї напасті, Донбасу буде потрібно не менше 10-15 років і мільярди гривень, наголошує «Сегодня» у статті «Засіваючи город – молилися, щоб не було міни».

Міхеїл Саакашвілі своєю заявою-пропозицією, що Україні потрібне зовнішнє управління, відкрив дискусію в медіа. Чи справді Україна настільки безсуб’єктна, а українці не спроможні обирати гідних, що управляти державою потрібно ззовні? Про це розмірковує дописувач газети «День». Він наголошує, що зовнішнє управління і західний контроль – це різні речі. Дієвий контроль у поєднанні з дієвою підтримкою України на шляху реформ – ось формула, яка є взаємовигідною, і враховує інтереси як Заходу, так і незалежної України.

Українці через п'ять років будуть лікуватися за євростандартами, обіцяють у Міністерстві охорони здоров'я. Держава замість нинішньої стратегії загальної безкоштовної медицини визначить гарантований пакет безоплатних медпослуг, а за решту українцям доведеться платити самостійно або за допомогою свого страхового поліса. Як пише газета «Сегодня», незважаючи на велику кількість пунктів, частина з яких – затратні фінансово та програмно, в МОЗ налаштовані оптимістично і обіцяють впровадити програму до кінця 2020 року. Хоча й прогнозують, що зробити це буде не легко – може не вистачити ресурсів. Але, як наголошує видання, для початку потрібно перемогти корупцію.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG