Доступність посилання

ТОП новини

Затриманий «азовець» Краснов відмовився свідчити проти себе – адвокат


Станіслав Краснов у Чонгарі, на місці громадянської блокади Криму, фото 10 грудня 2015 року
Станіслав Краснов у Чонгарі, на місці громадянської блокади Криму, фото 10 грудня 2015 року

Затриманий Службою безпеки України голова громадської організації «Цивільний корпус «Азов – Крим», кримчанин Станіслав Краснов відмовився на допиті свідчити проти себе слідчому СБУ, повідомив у понеділок увечері проектові Радіо Свобода Крим.Реалії його адвокат Андрій Мамалига.

За словами Мамалиги, під час допиту Краснова був присутній призначений адвокат, імені якого він не знає, хоча ще пополудні 29 лютого він підписав в ізоляторі СБУ в Києві договір із Красновим про його захист.

За словами Мамалиги, ввечері в понеділок Краснова вивезли з ізолятора до шпиталю СБУ для надання медичної допомоги. Як стверджує адвокат, Краснов був побитий під час затримання 28 лютого, так, що Мамалига «був нажаханий», коли побачив його.

Як додав адвокат, Краснов наразі перебуває у процесуальному статусі затриманого, а дата суду для обрання запобіжного заходу ще не визначена. Мамалига також сказав, що ще не зміг ознайомитися з матеріалами справи.

Тим часом прес-центр полку «Азов» пише, що «за наполяганням адвоката Станіслав Краснов був доставлений у лікарню через побиття, заподіяні йому співробітниками Служби безпеки, проте вже через годину за клопотанням СБУ його було повернено назад до ізолятора». «Адвокати підозрюють у цьому спробу провести засідання суду вночі, аби співробітники СБУ уникнули громадського осуду своїх дій», – заявили в «Азові».

Раніше в понеділок прес-центр «Азову» оприлюднив і заяву самого Краснова, передану з СІЗО СБУ через адвоката, в якій той, серед іншого, стверджує, що після затримання в ніч із 28 на 29 лютого його затягнули до лісу, де його катували і знущалися з нього протягом семи годин. Як заявив Краснов, він вважає це результатом «репресій проти добровольців та майданівців, а також виконанням прямого замовлення» на його усунення з боку Росії, де, за його словами, на нього заведені чотири кримінальні провадження.

Раніше 29 лютого керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук заявив, що голова «Цивільного корпусу «Азов – Крим» Станіслав Краснов, якого напередодні затримали правоохоронці, передав російським спецслужбам списки військових полку «Азов».

«За підтвердженими оперативними даними, Краснов безпосередньо передав російській стороні списки полку «Азов», а також він із 10 по 13 лютого перебував останній раз у Білорусі, де зустрічався зі своїм російським куратором. На зв’язку з російською стороною Краснов перебуває з 2014 року. Під час цієї останньої зустрічі, в тому числі, обговорювалися питання, пов’язані з можливим використанням тієї вибухівки, що була вилучена в передмісті Києва», – заявив представник СБУ.

Він зауважив, що українським силовим відомствам відоме прізвище громадянина Росії, з яким на зв’язку перебуває Краснов.

«Це був не перший виїзд Краснова до Білорусі. У 2015 році він уже два рази там перебував із тією ж самою метою, що і в останній раз», – додав Ткачук.

«Із 2014 року ця особа (Краснов – ред.), за нашими оперативними даними, перебувала безпосередньо на зв’язку з російськими спецслужбами. Одним із його завдань була підготовка вбивства одного з активістів, які наразі перебувають у Херсонській області на адміністративному кордоні з Кримом. Російські спецслужби планували використати цю ситуацію для дестабілізації обстановки в цьому регіоні», – заявив представник СБУ.

Напередодні низка ЗМІ повідомила про затримання Краснова. 28 лютого в «Цивільному корпусі «Азов» заявили про можливе затримання Краснова співробітниками СБУ. Представники «Азову» провели пікет біля будівлі СБУ в Києві для з’ясування обставин.

Кримчанин Станіслав Краснов очолює «Цивільний корпус «Азов – Крим», який брав активну участь в акції блокади Криму, що стартувала 20 вересня 2015 року. Активісти вимагали припинення всіх поставок в окупований Росією Крим.

XS
SM
MD
LG