Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті від поліомієліту вакциновано три чверті дітей


Статус України як держави вільної від поліомієліту є під загрозою – ВООЗ

На Закарпатті щеплення від поліомієліту отримали три чверті малюків, хоча минулого літа цей показник був найнижчим в Україні й сягав 14%. Саме із Закарпаття в Україні розпочали додаткову імунізацію дітей через виявлені у цьому регіоні два випадки паралічів, спричинених вірусом поліомієліту. Стежать за вакцинацією у регіоні як чиновники Міністерства охорони здоров’я, так і представники Всесвітньої організації охорони здоров’я і Дитячого фонду ООН.

На Закарпатті від поліомієліту вакциновано три чверті дітей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства охорони здоров’я України спеціально відвідали Закарпаття, щоб оцінити перебіг вакцинації. Наразі в області дещо вищий відсоток щеплених, ніж у середньому в Україні. Сергій Платов, заступник директора Департаменту громадського здоров’я МОЗ, розповів, що у цілому в Україні імунізовано 4 мільйони дітей.

Головна мета, щоб всі діти в Україні отримали вакцину і загроза поліомієліту була ліквідована
Сергій Платов

«Раунди практично закінчуються. У першому раунді вдалося охопити 65%, у другому 75%, зараз виходимо на рівень 75%, а може і більше, – каже Сергій Платов. – Головна мета, щоб всі діти в Україні отримали вакцину і загроза поліомієліту була ліквідована».

За твердженням Сергія Платова, не може бути сумнівів у тому, що дітей в Україні варто вакцинувати.

«Мутовані штами вакцинного поліомієліту прирівнюються до дикого. Немає контраверсійності у тому плані, це становить небезпеку для всіх дітей, які є в Україні. Дії, які ми вживали, цілком адекватні», – запевнив чиновник.

Статус України як держави вільної від поліомієліту опинився під загрозою
Деніс Кінг

Ситуацію з поліомієлітом в Україні важливо розглядати у контексті того, що відбувається у світі. В цьому переконує Деніс Кінг, координатор команди ВООЗ із реагування на спалах даної хвороби. За його словами, ще 1988 року ВООЗ визначила поліомієліт як недугу, що має бути подолана. Завдяки імунізації кількість інфікованих у світі скоротилася зі 350 тисяч (1988 рік) до 236 випадків у 2014 році.

«Мова може йти про те, що цю хворобу майже подолано у всьому світі. Зафіксовані два випадки в Україні й ВООЗ оголосила надзвичайний стан, який має хвилювати всю спільноту. Статус України як держави вільної від поліомієліту опинився під загрозою», – пояснив Деніс Кінг.

Дитина, в якої виявили симптоми вакциноасоційованого вірусу, отримала додаткове щеплення

На сьогодні на Закарпатті упродовж трьох турів імунізовано 75% дітей від цільової групи. Ужгородка Вікторія щеплення від поліомієліту своїй кількамісячній доньці робить вже вдруге. Першу вакцину дитина отримувала за графіком щеплень. Щодо правильності свого рішення жінка сумнівів не має.

«Ні, не боюсь. Знаю, що зі щепленням моя дитина буде захищена від цієї страшної хвороби. Ми проходили огляд, проконсультувалися. У нас буле комплексне щеплення і у нас все було добре», – коментує Вікторія.

Отримала вакцину також одна дитина з двох, в яких діагностували торік симптоми, спричинені вакциноасоційованим вірусом поліомієліту. Обоє дітей здорові, наголошує Володимир Маркович, директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

«Діти здорові і не становлять загрози ані для оточення, ані для членів своїх родин, – каже Володимир Маркович і вкотре наголошує: виявлений вакцинний мутований вірус в області – пряма загроза захворювання на поліомієліт.

Міжнародні нормативи ВООЗ трактують виявлення циркуляції вакциноспорідненого вірусу як спалах
Володимир Маркович

«Міжнародні нормативи ВООЗ трактують виявлення циркуляції вакциноспорідненого вірусу як спалах. Всі випадки гострих в’ялих паралічів, які мають подібні симптоми до поліомієліту, відправляємо для визначення причин», – пояснює директор департаменту.

До завершення третього туру імунізації на Закарпатті планують щепити до 95% дітей. Додаткову вакцину можна буде отримати також і після офіційного завершення кампанії. Водночас медики займаються забезпеченням регіону вакцинами, яких бракує, від інших небезпечних інфекцій. Торік Закарпаття отримало загалом лише 15% необхідних вакцин.

На цю ж тему:

26.02.2016
На Черкащині від поліомієліту щепили вже майже три чверті дітей

«Дитину свою хочеться вберегти від дитячих інфекцій. Як і будь-якому батьку хочеться, щоб дитина була здорова» далі

13.02.2016
На Львівщині від поліомієліту провакцинували 39% дітей – МОЗ

Вакцинація в Україні проходить згідно з рекомендаціями ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я далі

22.02.2016
«В Україні сотні дітей можуть мати поліомієліт» – колишній головний лікар США

«З усіх людей, які мають поліо, лише один із двохсот має параліч, інші 199 дітей можуть не мати симптомів або мати незначні» – Борис Лушняк далі

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG