Доступність посилання

ТОП новини

Держбюро розслідувань запрацює не раніше ніж восени – Добродомов


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Виникає таке враження, що ми все це робимо або для отримання кредиту від МВФ, або для отримання «одобрямса» від наших західних партнерів»

Київ – В Україні створено Державне бюро розслідувань, яке формально починає діяти вже з 1 березня. Щоправда, новостворене відомство ще не має ні керівника, ні навіть повністю сформованої конкурсної комісії з відбору претендентів на цю посаду. Напередодні уряд затвердив шістьох з дев’яти членів згаданої комісії. Чому ж Верховна Рада досі зволікає із поданням трьох своїх кандидатів до конкурсної комісії, Радіо Свобода запитало у секретаря парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції, позафракційного народного депутата Дмитра Добродомова.

Держбюро розслідувань запрацює не раніше осені – Добродомов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Дмитро Добродомов
Дмитро Добродомов
Ми займаємося якимись іншими законами, які ставлять на голосування безліч разів, зриваючи ці голосування і займаючи увесь робочий простір

– Прем’єр-міністр дотягнув до останнього дня, коли мало вже почати працювати Державне бюро розслідувань. Він подав усі кандидатури, говорить, ну все, мовляв, ми свою частину виконали, бюро розслідувань готове. А що там парламент? Насправді, це смішно, тому що це можна було зробити вже дуже давно. Більше того, ми вимагали це зробити. Ми займаємося якимись іншими законами, які ставлять на голосування безліч разів, зриваючи ці голосування і займаючи увесь робочий простір. Наприклад, закон про так звану «партійну диктатуру» № 3700 (йдеться про зміни до закону «Про вибори народних депутатів», який дає змогу партійним лідерам вилучати кандидатів у депутати з виборчих списків вже після виборів – ред.) ставився на голосування 28 разів і забрав кілька днів роботи парламенту. Але добре, що створили комісію, добре, що ми почали працювати, добре, що 15 числа запрацює Верховна Рада, щоб дати можливість прокуратурі ще допрацювати, поки не буде створено повноцінне, функціональне Державне бюро розслідування. Насправді, все це добре, попри те, що на це було достатньо часу.

Але тут є певна підміна понять. Виникає таке враження, що ми все це робимо або для отримання кредиту від МВФ, або для отримання «одобрямса» від наших західних партнерів. От дивіться: конкурсна комісія є – ура. І від того, що вона сьогодні збереться, фактичний результат навряд чи буде, ми ж це чудово розуміємо. Цього тільки не розуміють люди чи то на Грушевського, чи то на Банковій, які постійно роблять все ілюзорно. Наголошую: у нас було достатньо підстав, часу і всього решта для того, щоб вже давно запрацювала конкурсна комісія, для того, щоб ми давно обрали керівника, а так вийде, що до кінця цього року, можливо, Державне бюро розслідування тільки запрацює.

– До речі, які ваші прогнози, коли воно дійсно може запрацювати і який ефект можна чекати від діяльності нових правоохоронних структур – Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань?

– Задумка була такою, що ці реформи мали забрати невластиві для прокуратури функції, яка займалася геть усім, а насправді очолювала всі корупційні процеси в цій країні. Тобто передати це в незалежне Державне бюро розслідувань, де за конкурсом будуть обиратися працівники, які проводитимуть відповідні слідчі дії. На моє переконання, раніше від осені воно функціонально, результативно не запрацює, а перші результати, очевидно, слід очікувати вже на початку наступного року, на жаль. Тобто часу ми згаяли достатньо багато. Це підтверджує і Національне антикорупційне бюро, так само ми згаяли час і з ним, лише зараз воно нарешті почало працювати і показало дуже хороші перші результати.

– Так само згаяний час з тим, щоб внести зміни до закону про Держбюро розслідувань і не передавати йому з 1 березня від прокуратури функції слідства до повного формування нового органу. Все таки, після 15 березня буде внесена така зміна?

Все треба робити вчасно, а не лише на догоду нашим західним партнерам

– Ця зміна є необхідною навіть з огляду на те, що зараз проводяться розслідування резонансних справ, наприклад, тих самих «майданівських» справ, тому в цій зміні немає проблем. Я ще раз наголошую на тому, що все треба робити вчасно, а не лише на догоду нашим західним партнерам. І не підміняти ці поняття. Попри ці обставини, треба дивитися вперед. Позитив є в тому, що Державне бюро розслідування вкрай необхідне для результативної роботи, тому починаємо працювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG