Доступність посилання

ТОП новини

Працівники КБ «Південне» вимагають звільнення керівника Державного космічного агентства


Близько півтори тисячі працівників державного конструкторського бюро «Південне» у вівторок пройшли ходою від підприємства до Дніпропетровської облдержадміністрації, де провели акцію протесту через звільнення генерального директора – генерального конструктора підприємства Олександра Дегтярьова.

Учасники акції називають звільнення директора «примусовим і необґрунтованим» й вимагають повернути Дегтярьова на посаду, а також позбавити посади керівника Державного космічного агентства України Любомира Сабадоша, який підписав наказ про звільнення Дегтярьова.

Як повідомили учасники акції протесту, ініціатива проведення мітингу належить спілці молодих спеціалістів КБ «Південне».

Під час мітингу працівники бюро ухвалили резолюцію, в якій вимагають від голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка негайно звернутися до президента України Петра Порошенка задля поновлення Дегтярьова на посаді. За їхніми словами, своїми виробничими успіхами й контрактами із закордонними партнерами конструкторське бюро завдячує своєму екс-керівникові.

Звернення працівників прийняли в облдержадміністрації й пообіцяли передати голові ОДА.

У Державному космічному агентстві України заявляють, що наступного тижня буде оголошено конкурс на заміщення вакантної посади генерального директора КБ, Олександру Дегтярьову запропонували залишитись на посаді тільки генерального конструктора.

Раніше в прес-службі Державного космічного агентства України Радіо Свобода пояснили, що для звільнення Олександра Дегтярьова було дві причини – виявлені фінансові порушення та реорганізація посад.

«Протягом минулого року проводились фінансові перевірки підприємств космічної галузі, зокрема, КБ «Південне», і там були виявлені фінансові порушення. Інша причина – згідно з новими вимогами законодавства та з метою посилення виробничих потужностей важливих підприємств, йде тактика розподілу посад. Не може людина бути і генеральним конструктором, і генеральним директором (бо це менеджерська посада), це практика часів Радянського Союзу», – повідомили Радіо Свобода в прес-службі агентства.

Олександр Дегтярьов очолював конструкторське бюро з 2010 року.

У серпні 2015 року повідомлялося про плани створення єдиного космічного центру в Україні. Голова Державного космічного агентства Олег Уруський тоді заявляв, що єдиний космічний центр «Південний» сформують шляхом реорганізації та об'єднання дніпропетровських підприємств – заводу «Південмаш» і конструкторського бюро «Південне».

Державне конструкторське бюро «Південне» – одне з провідних підприємств світу з розробки ракетних комплексів і ракетно-космічних систем. Створене в 1951 році.

XS
SM
MD
LG