Доступність посилання

ТОП новини

Краснов був затриманий фактично на місці скоєння злочину – керівник апарату голови СБУ


Справа Краснова – викриття російського шпигуна чи репресії проти добровольців?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:51 0:00

Давайте почнемо з того, що адвокат побачив Краснова вперше тільки 29 лютого – голова Цивільного корпусу «Азову»

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олександр Ткачук, керівник апарату голови СБУ, та Назар Кравченко, голова організації «Цивільний корпус «Азов» (телефоном).

Олександр Лащенко: Саме у ці хвилини (15:40 за Києвом, 1 березня) суд обирає запобіжний захід затриманому Службою безпеки України керівникові організації «Цивільний корпус «Азов-Крим» Станіславу Краснову.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00


За даними СБУ, Краснова затримали після закладки до схованки вибухівки. Також, за повідомленням правоохоронців, Краснов передав російським спецслужбам списки військових полку «Азов». Також СБУ підозрює Краснова в підготовці замаху.

Водночас в громадській організації «Азов-Крим» усі звинувачення щодо Краснова спростовують і вважають сфальсифікованими.

За даними ж преси, на суді Краснов стверджував про тортури правоохоронців після його затримання. У суді та надворі зібралося чимало представників «Азову». Вони вимагають справедливого суду. У полку назвали це затримання «роботою СБУ проти добровольчого руху в Україні».

Отже, справа «азовця» Краснова – викриття російського шпигуна чи репресії проти добровольців?

Насамперед я наведу цитату представника уповноваженого Верховної Ради Валерії Лутковської. Йдеться про огляд Станіслава Краснова. Так от, прокуратура проводитиме розслідування щодо факту його побиття. Про це повідомив сьогодні в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода представник омбудсмена з питань зв’язків з громадськістю Михайло Чаплига.

Пане Ткачук, справді, проти Краснова застосовували тортури під час затримання?

Олександр Ткачук
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: Про це ми вже говорили вчора під час нашого брифінгу. Дійсно, коли затримувався пан Краснов, в ніч з 27 на 28 лютого, а це було між першою та другою годиною ночі, ближче до другої… Просто собі змоделюйте цю ситуацію.

Глуха ніч. Ліс на трасі Київ-Харків. В лісі якась особа здійснює маніпуляції у землі. Нам відомо, звичайні, слідчі, оперативники знають, що відбувається. Відбувається перезаховання схрону з вибухівкою. Пан Краснов також відомий як особа, в якої була знайдена зброя, в домівці. Також він відомий як особа, яка безпосередньо передавала співробітнику Головного розвідувального управління Російської Федерації зброю для вчинення провокацій, підготовки фактично до вбивства активістів у Миколаївській області. Про це я можу трошки пізніше більш детально розповісти.

Тому, звичайно, у той момент, коли правоохоронці вимагали від нього здатися і висували законні вимоги щодо його арешту, він почав втікати через ліс до траси. В цей момент достовірно не було відомо, чи він озброєний, ти встиг він витягнути зі схрону ті гранати, які там знаходилися.

– То, за Вашим твердженням, пан Краснов чинив спротив?

Олександр Ткачук: За нашим твердженням, так, він дійсно чинив спротив.

– А під час затримання співробітники СБУ, власне, представилися, з ким він має справу?

Олександр Ткачук: Звичайно, це відбувалося, як я вже сказав, у лісі. Звичайно, звучала команда, що це співробітники СБУ, були увімкнуті ліхтарі. Тобто, скажемо так, це невеличкий сюжет з детективного фільму десь в певній мірі. Можна це собі в уяві так намалювати.

– До речі, пан Краснов був один чи ні? Там називають прізвище і його дівчини Оксани Шелест?

Олександр Ткачук: З ним дійсно була його дівчина, пані Шелест. І вони були фактично затримані разом.

У зв’язку з тим, що він чинив спротив, звичайно, його було заарештовано з застосуванням сили. І це дійсно одне з питань, яке наразі стоїть і для нас, і для всієї громадськості.

Фактично можна говорити про три питання. Перше – це те, чи є пан Краснов злочинцем, як про це стверджує СБУ? Друге питання – це те, чи застосовувалася до нього надмірна сила? І третє питання – це все ті політичні інсинуації, які зараз відбуваються навколо цієї справи.

Лідер громадської організації «Цивільний корпус Азов-Крим» Станіслав Краснов під час засідання Шевченківського районного суду. Київ, 1 березня 2016 року
Лідер громадської організації «Цивільний корпус Азов-Крим» Станіслав Краснов під час засідання Шевченківського районного суду. Київ, 1 березня 2016 року

– До речі, захист пана Краснова стверджує, що нібито інкримінують затриманому лише незаконне зберігання зброї. Це правда?

Олександр Ткачук: Це правда. На сьогоднішній день ті матеріали, які наші слідчі передали до суду для обрання запобіжного заходу, базуються на звинуваченнях, пов’язаних зі ст. 263 частиною першою Кримінального кодексу України. Це незаконне зберігання зброї.

– Але замах – це ж серйозні злочини. І те, що Ви казали, нібито пан Краснов до таких намірів причетний.

Олександр Ткачук: Ми до цих звинувачень підходимо дуже серйозно і комплексно. Тому ми не хочемо робити голослівних звинувачень. Наші слідчі базують свої звинувачення, підозри на тих фактичних і беззаперечних матеріалах, які вже долучені конкретно до цієї кримінальної справи. Але в нас є і інші матеріали.

– Тобто будуть висунуті проти пана Краснова ще звинувачення, так я розумію?

Олександр Ткачук: Це питання, звичайно, до слідчих. Але ті оперативні матеріали, які в нас є, то зараз відбувається процес їх оцінки і їх долучення до матеріалів кримінальної справи стосовно пана Краснова.

– Ви напередодні давали великий брифінг. Деякі оперативні матеріали, зокрема на сторінці СБУ, в YouTube оприлюднені. Сьогодні, 1 березня, чергові матеріали оприлюднені. Так? Що там? Можете прокоментувати?

Олександр Ткачук: Щойно на нашому сайті, на нашому каналі в YouTube ми виклали розсекречені переговори пана Краснова зі своїм куратором у Російській Федерації, особою, яка нами обґрунтовано підозрюється у причетності до російських спецслужб.

– Переговори велися телефоном чи як?

Олександр Ткачук: Телефоном. З використанням мобільного телефону. І вони датуються 2014 роком. Ми цим хочемо показати, що діяльність пана Краснова на шкоду інтересам нашої держави не розпочалася у 2015 році, коли він був затриманий з великою партією зброї у себе вдома. На той час він виступав фактично інформатором і пособником Головного розвідувального управління Російської Федерації. Це було у квітні 2014 року.

Диверсантка Марія Коледа, зброю їй передав Краснов
Олександр Ткачук

Якщо Ви пам’ятаєте, була така розвідниця російська, диверсантка Марія Коледа, яка була 9 квітня затримана СБУ в Херсонській області. Так от, напередодні ця особа намагалася вчинити провокації, у тому числі з застосуванням летальної зброї під час масових демонстрацій у Миколаєві. Вона намагалася через фактично пособників ліквідувати, вбити учасників протестних акцій і цим спровокувати масові безпорядки. Так от, зброю їй передав, за нашими оперативними даними, саме пан Краснов.

– Пане Кравченко, може прокоментувати ситуацію.

Краснова викрали, дві доби катували, куча віртуальних звинувачень. Псевдовідео, псевдозаписи – дуже цікаво. Але в суді тільки звинувачення за нелегальне зберігання зброї!
Назар Кравченко

Назар Кравченко: Я от уважно слухав, якщо все так от виглядає, то чому ж тоді Краснова звинувачують тільки за статтею 263?

Чемодан з вибухівкою, який поруч лежав, немає ні відбитків, нічого. Катування змушене тим, що не хотів підписувати, що це його
Назар Кравченко

Але якби хто там що не говорив, але по факту Краснова викрали, дві доби катували, куча якихось віртуальних звинувачень, а в суді тільки по ст. 263 – за нелегальне зберігання зброї. Оці всі псевдовідео, псевдозаписи – це все, звісно, дуже цікаво. Але в суді тільки звинувачення за нелегальне зберігання зброї!

За чемодан з вибухівкою, який поруч лежав, то на ньому немає ні відбитків, нічого. Він лежав поруч. Я думаю, що саме катування було змушене тим, що він не хотів підписувати, що це його чемодан.

– Пане Ткачук, маєте змогу прокоментувати.

Олександр Ткачук: Пане Назаре, я Вам дякую за Ваші коментарі. Але вони не відповідають дійсності.

Почали палити фаєри, до будівлі був запрошений Білецький, родичі затриманих, голова СБУ провів розмову
Олександр Ткачук

Я хотів би Ваші попередні заяви також прокоментувати. Коли Ви казали про те, що СБУ ніяким чином не реагувала на пікетувальників, які з’явилися у неділю вночі біля будівлі СБУ. Я не думаю, що хтось опівночі мав виходити до тих осіб, які зібралися перед центральною будівлею. В цей час на роботі перебувала тільки чергова служба в будівлі СБУ. Але згодом, коли почали палити фаєри, коли почали здійснювати хуліганські дії, до будівлі був запрошений один з керівників полку «Азов», депутат Білецький, а також були запрошені родичі затриманих, а з ними голова СБУ провів особисто розмову, де пояснив суть тих звинувачень, які висуваються затриманим особам.

Марш «Азову» на підтримку затриманого голови громадської організації «Цивільний корпус «Азов – Крим», кримчанина Станіслава Краснова. Київ, 1 березня 2016 року
Марш «Азову» на підтримку затриманого голови громадської організації «Цивільний корпус «Азов – Крим», кримчанина Станіслава Краснова. Київ, 1 березня 2016 року

Мова про те, що вони були затримані, що вони були викрадені, не може йти, тому що всі події правоохоронців були оформлені, відповідно до чинного законодавство, КПК. Краснов був затриманий фактично на місці скоєння злочину.

Адвокат побачив Краснова вперше тільки вчора. Через 15 годин як представник СБУ спілкувався з Білецьким. Краснов втрачає свідомість у суді, весь побитий, потребує медичної допомоги. Факти говорять за себе
Назар Кравченко

Назар Кравченко: Давайте почнемо з того, що адвокат побачив Краснова вперше тільки вчора. Це через 15 годин після того, як представник СБУ спілкувався з Білецьким. Медичний огляд в клініці до сих пір не був проведений. Краснов втрачає свідомість у суді, він весь побитий, він потребує медичної допомоги. Тому, вибачте, факти говорять за себе.

Я зараз знаходжуся в суді, я можу зараз говорити про те, що зараз коїться. Дякую за увагу!

Суд оголосив перерву у справі Краснова через його стан здоров’я (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


– Пане Ткачук, а чи не є таємницею дані, от багато добровольчих батальйонів боронили Україну з того ж з 2014 року. Цей інцидент з паном Красновим – це ж не перший. Були ще затримані добровольці за можливий зв’язок з російськими спецслужбами?

Олександр Ткачук: Мабуть, не гоже коментувати слова пана Назара у його відсутність.

– Так-так.

Олександр Ткачук: Але я знову ж таки це зроблю. Тому що він знову ж таки вводить громадськість в оману.

Адвокат був наданий безпосередньо після затримання. Пану Краснову були надані послуги адвоката. Тому це просто відверта брехня, те, про що каже пан Назар.

– Ми зараз з ним спробуємо зв’язатися.

Але взагалі? Загальна картина? Краснов – не єдиний затриманий за можливий зв'язок із російськими спецслужбами?

У 2014 було затримано одного з працівників полку «Азов» щодо можливого зв’язку з російськими спецслужбами
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: Це не єдиний. У тому числі разом з полком «Азов» ми проводили затримання, у тому числі «активістів» так званих полку «Азов». У 2014 році зокрема нашим було затримано одного з працівників полку «Азов» (щодо можливого зв’язку з російськими спецслужбами – ред.). І це здійснювалося у взаємодію з цим підрозділом. Тому така реакція на цю конкретну ситуацію дещо викликає подив.

– А кількість можна назвати, скільки, за даними СБУ, таких «російських шпигунів» були в добровольчих батальйонах України?

Ні у кого немає імунітету від проникнення російських спецслужб. І СБУ затримані співробітники в 2014, 2015, звинувачуються у роботі на російські спецслужби
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: У мене немає статистики саме по добровольчих батальйонах. Але ні у кого немає імунітету від проникнення російських спецслужб. Це, на жаль, і СБУ. В нас також затримані співробітники вже і в 2014 році, і в 2015 році, тобто після Революції гідності, які звинувачуються у роботі саме на російські спецслужби.

– А кількість саме співробітників СБУ, звинувачених у цьому?

Із липня 2015 більше 35 співробітників служби заарештовані за хабарництво та за роботу на російські спецслужби. З часу Революції гідності було чотири кримінальні справи
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: Всього, я можу сказати, з призначення головою СБУ Грицака з липня 2015 року більше 35 співробітників служби заарештовані за хабарництво та за роботу на російські спецслужби. До цього 1,5 роки, до цього часу з часу Революції гідності було чотири кримінальні справи.

– До речі, теж був такий інцидент дуже суттєвий. Прямо в ефірі сидів Ваш колега по СБУ, Юрій Тандіт. Йшлося про визволення українських бранців. Але саме у ці хвилини теж була Ваша Свобода. Це було 10 грудня минулого року. Спецпризначенці «Альфи» провели масштабну операцію проти диверсантів у Києві, на Оболоні. На жаль, загинув один із «альфівців». Водночас загинула людина, як потім з’ясувалося, «Лісник» – Олег Мужчиль.

Як ця справа розслідується? Там було кілька затриманих.

Олександр Ткачук: Це, по-перше, «псевдо Лісник». Тому що є людина, чиї заслуги собі фактично приписував пан Мужчиль. І користувався такою певною не конкретністю, скажемо так, щоб бути героєм в очах багатьох волонтерів, багатьох активістів.

Насправді, якщо взяти просто сухі факти, не казати про іншу діяльність Мужчиля, то у квартирі, де він перебував, був знайдений такий арсенал зброї, що можна було півкварталу Оболоні рознести просто в друзки.

– А він був бійцем добровольчих батальйонів? Чи ні все ж таки?

Олександр Ткачук: Мабуть, краще розпитувати у цих батальйонів. Але, наскільки я пам’ятаю, то вони казали про те, зокрема «Правий сектор» робив заяву про те, що вони відхрещуються від його участі у «Правом секторі». Він дуже нетривалий час, за нашими даними, дійсно перебував в зоні АТО. Але є дуже багато питань і серед добровольців щодо того, чим він там саме займався.

– А ті люди, які затримані тоді були на Оболоні, зараз під вартою? Слідство проти них триває?

Олександр Ткачук: Слідство проти них триває. Вони перебувають під слідством. Мабуть, треба дочекатися результатів цього розслідування для того, щоб вже виходити відкрито і розказувати про конкретну роль кожної з осіб.

– Відомо коли буде судове засідання у цій справі?

Олександр Ткачук: Я Вам зараз не можу назвати точну дату, але слідство триває. Проводиться низка і експертиз, які пов’язані з тією зброєю, яка була вилучена. Звичайно ж, слідство має розставити всі крапки над «і» щодо ролі кожного з фігурантів.

– Події, які були на другу річницю Небесної сотні, так званий «третій майдан», так звані якісь «революційні праві сили» захопили чи не захопили готель «Козацький». Якась така неоднозначна, м’яко кажучи, історія. Цей «майдан» вже «успішно» закінчився. Людей було там обмаль.

Але все ж таки ці спроби – чимало людей припускають, що Москва через ось таких псевдопатріотів намагатиметься збурювати ситуацію в центрі Києва, щоб потім створити відповідну картинку на російських ЗМІ. Такі спроби з боку російських спецслужб, за даними СБУ, є?

Олександр Ткачук: Ми не про все можемо відкрито говорити в ефірі. Але коли щось відбувається незрозуміле, то завжди треба дивитися, кому це вигідно.

У даному випадку ті заходи і ті провокації, які фактично відбувалися, створили дуже гарну, дуже красиву картинку для російських ЗМІ.

– Порушено справу у зв’язку з цими подіями, кримінальне провадження?

Олександр Ткачук: Кримінальне провадження здійснюється силами Нацполіції, тому що це відноситься до їх компетенції. Це в першу чергу йде мова про хуліганство та інші, пов’язані з цим, правопорушення.

– Коли СБУ очолював Валентин Наливайченко, він зробив доволі резонансну заяву, що дуже відома в Росії людина, наближена до Путіна Владислав Сурков нібито приїздив до Києва вже у 2014 році при новій українській владі.

Потім на днях буквально Сергій Горбатюк, людина, яка в ГПУ розслідує злочини проти Небесної сотні, заявив, що літак помічника президента РФ Владислава Суркова приземлився в Києві 20 лютого 2014 року вже після розстрілу учасників Євромайдану.

Щодо Суркова СБУ проводить розслідування і взагалі російського впливу?

Олександр Ткачук: Що стосується справ Майдану, то СБУ дуже активно співпрацює з управлінням спеціальних розслідувань ГПУ. Ми виконуємо низку доручень. І саме з призначенням Горбатюка керувати цим підрозділом ця співпраця ще більше активізувалася. Всі матеріали, які в нас є, ми передаємо, відповідно до КПК, до управління спеціальних розслідувань. Я не можу коментувати ці матеріали, тому що вони знаходяться у слідчих ГПУ. Це було би з мого боку некоректно.

– Та й взагалі говорять, не таємниця, що при Януковичі, коли він був президентом, і охорона його була з російських громадян, і Якименко тоді очолював СБУ. Фактично були групи впливу. Наскільки вдалося очистити СБУ після Майдану? Адже, зрозуміло, нед оцінювати професіоналізм ФСБ не варто.

Олександр Ткачук: Згадайте ще про міністра оборони Лебедєва.

– Так. Лебедєв, який допомагав Януковичу тікати через Крим.

Олександр Ткачук: І так далі.

Дійсно, проникнення російських спецслужб у структури влади на той момент було дуже серйозне. Але тут одна деталь в тому, що їм не було великої необхідності ховатися, приховувати дуже таємно свій зв'язок. А з боку російських спецслужб не було необхідності сильно цю агентуру конспірувати.

– А зараз, через два роки після Майдану?

Декларують патріотизм і працюють на російські спецслужби
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: Зараз дійсно ту агентуру, яку ми виявляємо, у нас в самих іноді дуже великий подив: як, такі декларують своїм друзям, своїм близьким патріотизм і так далі, фактично впродовж тривалого часу працюють на російські спецслужби? Тому не треба дивуватися, коли таких людей знаходять.

– Ви можете назвати, хто це? З яких підрозділів українських?

Агентуру знаходимо і в Міноборони, і в Нацгвардії, і в СБУ. В минулому році співробітник зв’язку з управління СБУ в Донецькій області, підполковник
Олександр Ткачук

Олександр Ткачук: Я можу привести один з прикладів. Фактично таку агентуру ми знаходимо і в Міністерстві оборони, і в Нацгвардії, і в СБУ.

Найбільш коректно, напевне, з мого боку було б сказати про те, що в минулому році зокрема співробітник зв’язку з управління СБУ в Донецькій області, підполковник.

– Сподіваємося, що представники полку «Азов» теж висловлять в ефірі Радіо Свобода свою думку щодо цих подій навколо справи проти пана Краснова.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG