Доступність посилання

ТОП новини

Контроль всередині «шенгену» не завадить українцям при безвізовому режимі з ЄС – Огризко


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Шенген» мусить втриматися, бо це одна із засад європейського проекту. Якщо «шенген» завалиться, завалюється вся конструкція, на якій сьогодні стоїть ЄС»

Нечувана мігрантська криза, загроза терористичних актів та націоналістичні тенденції всередині 26 держав Шенгенської зони – простору без кордонів – призвели до того, що контроль, і як наслідок, величезні черги людей та автомобілів знову повертаються, зводячи нанівець те, чим так пишалася об’єднана Європа впродовж майже трьох десятиліть. У ЄС усе частіше лунають пропозиції про тимчасове скасування дії «шенгену», щоб зберегти ЄС від подальшої навали мігрантів. Ба більше, окремі держави-члени ЄС від слів перейшли до дій: Австрія, Данія, Франція, Німеччина, Швеція та Бельгія тієї чи іншою мірою поновили тимчасовий контроль на своїх кордонах. Експерти передбачають, що збитки Європи в разі краху «шенгену» можуть сягнути 1,4 трильйона євро. У Києві за цими діями спостерігають із занепокоєнням, побоюючись, що ЄС відмовиться від ідеї формування безвізового простору з Україною. Радіо Свобода розмовляло на тему кризи «шенгену» з колишнім міністром закордонних справ України Володимиром Огризком.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

– На Вашу думку, чи встоїть «шенген», чи переживе нинішню кризу ідея вільного пересування всередині ЄС?

Я не виключаю, що на якісь короткотермінові періоди можуть бути введені певні обмеження, але – я дуже в це вірю! – ситуація з вільним пересуванням залишатиметься такою, якою вона була

– Мені здається, що мусить втриматися, тому що це одна із засад європейської єдності і сучасного європейського проекту. Якщо «шенген» завалиться, завалюється вся конструкція, на якій сьогодні стоїть ЄС. Тому я передбачаю, що будуть вжиті всі необхідні заходи для того, щоб цей ключовий елемент європейської єдності був збережений.

Я не виключаю, що на якісь короткотермінові періоди можуть бути введені певні обмеження, але, по суті, – я дуже в це вірю! – ситуація з вільним пересуванням залишатиметься такою, якою вона була.

– Тобто в принципі, ці труднощі Шенгенської зони зараз на тлі мігрантської кризи – це десь навіть удар по європейській ідеї?

Cпільними зусиллями, долаючи труднощі, які переживають окремі країни, Європа зможе вистояти

– Звичайно, і це провідні європейські лідери прекрасно розуміють. Тому я переконаний у тому, що спільними зусиллями, долаючи труднощі, які переживають окремі країни, Європа зможе вистояти, і ми знаємо з історії Євросоюзу, що попри різні і складні етапи в розвитку ЄЄ все ж таки він долав ці труднощі. Я думаю, що таким самим результатом буде і теперішня ситуація.


– Все ж таки наскільки глибока ця криза нині в Шенгенській зоні? Принаймні, вже шість країн «шенгену», так чи інакше, відновили прикордонний контроль на своїх кордонах?

З одного боку – це дуже серйозний чинник внутрішньої напруги і дестабілізації. З іншого боку – це серйозний удар по економічній ситуації, по бюджету, потрібне спільне європейське рішення

– Криза ця, насамперед, політико-економічна. Тобто, з одного боку, це дуже серйозний чинник внутрішньої напруги і дестабілізації, це очевидно. З іншого боку – це серйозний удар по економічній ситуації, по бюджету. Тому тут, безумовно, потрібне спільне європейське рішення, яке буде справедливим для всіх і яке всі мають підтримати. Якщо окремі країни вводять певні обмеження, це не означає, що такий крок робиться раз і назавжди. Я думаю, що спільна колективна думка в цьому плані візьме гору.


– Для України ця криза в Шенгенській зоні матимете якісь наслідки? Оскільки Україна прагне безвізового режиму з ЄС цього року і тут раптом така криза в Шенгенській зоні! Чи це реальний вплив на Україну має?

Якби ми свої зобов’язання виконали на 100%, то питання про надання безвізового статусу, я думаю, не стояло б. Але я все ж таки впевнений, що цей статус цього року таки отримаємо

– Мені здається, нам насамперед потрібно виконати все те, що ми повинні були давно зробити. І це має бути ключовою темою для нашого українського політикуму. На превеликий жаль, досі повною мірою такого не сталося. Але я з Вами погоджуюся, все відбувається на доволі негативному політичному тлі і це може певною мірою дещо затьмарити цей процес. Хоча, скажу Вам відверто, якби ми свої зобов’язання виконали на 100%, то питання про надання безвізового статусу, я думаю, не стояло б. Але я все ж таки впевнений, що, зважаючи на ту велику роботу, яка вже проведена, у підсумку ми, я думаю, цей статус цього року таки отримаємо.


– Запитання такого практичного характеру. Наприклад, якщо все нормально і Україна отримає безвізовий режим, то як виглядатиме тоді подорож з українським паспортом Шенгенською зоною в практичному плані з тимчасовим контролем на кордонах у деяких країнах «шенгену»? Українці зможуть все-таки вільно пересуватися тими країнами, які відновили тимчасовий контроль? Чи як?

Контроль на кордоні – я не думаю, що це велика проблема для українських громадян

– Ізараз, коли європейці перетинають кордони, їм не потрібна віза. Їм потрібен офіційний документ, який засвідчує, що це саме вони. Тому, власне, не йдеться про введення віз всередині Шенгенської зони, а йдеться про прикордонний контроль. Тобто про контроль при перетині кордону. Але це контроль особи, а не на наявність візи. Тому я не думаю, що це якось може позначитися на можливостях для українців вільно пересуватися Шенгенською зоною. Але, так чи інакше, ми ж подорожуємо з паспортами. Тому мати при собі паспорт – це об’єктивна, як кажуть, необхідність. Без цього ми ж не можемо навіть залишити українську територію! Тому контроль на кордоні – я не думаю, що це велика проблема для українських громадян.

– Тобто показав паспорт – і поїхав безперешкодно далі?

– Так!


На цю ж тему:

29.02.2016
Ніколи ми не були так близько до розпаду «шенгену» – Шиманський

Паспортний та митний контроль у Шенгенській зоні повертають «за принципом доміно» далі

29.02.2016
Гош: безвізовий режим залежить не від мігрантів, а від реформ в Україні

«Необхідно завершити формування керівного складу Нацагенції з питань протидії корупції та запустити роботу цієї інституції в І кварталі 2016 року» – експерти далі

29.02.2016
ЄС ніколи не скаже «ні», він скаже: відкладається – експерт про безвізовий режим

«Ми довго їм розказували про технічні причини – тепер вони нам відповідають тим самим» – Бачо Корчилава далі

04.01.2016
Виклики для ЄС у 2016-му: мігранти, популісти і Росія

Києву доведеться добряче попрацювати, щоб «українське питання» далі лишалося в перших рядках порядку денного ЄС далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG