Доступність посилання

ТОП новини

Суд звільнив патрульного, якого підозрюють в умисному вбивстві


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Адвокат родини загиблого говорить, що відповідати має не стільки патрульний, скільки керівництво

Суд випустив під домашній арешт патрульного, якого підозрюють в умисному вбивстві юнака. 17-річний загиблий перебував біля п’яного водія – той наїхав на поліцейського і втікав на великій швидкості від правоохоронців. Слідство щодо загибелі триває, але підозрюваний патрульний буде чекати на його завершення не в СІЗО, де його побили, а в гуртожитку. Сторона загиблого не проти домашнього арешту.


Апеляційний суд Києва відпустив під цілодобовий домашній арешт патрульного Сергія Олійника. Його підозрюють у вбивстві 17-річного Михайла Медведєва – пасажира автівки, яку патрульні обстріляли вночі 7 лютого. Одна з більш ніж 35 випущених куль влучила в пасажира. Водій Ростислав Храпачевський перебував у стані алкогольного сп’яніння. Він не постраждав.

Патрульного, підозрюваного в умисному вбивстві, випустили під домашній арешт (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Прокуратура вимагала залишити патрульного в СІЗО – його звинувачують в умисному вбивстві. Втім, слідство досі не закінчило експертизи і не може встановити, який саме постріл став смертельним, і коли його зробив підозрюваний. Погоня за машиною тривала більше ніж 30 хвилин – по ній стріляли і під час зупинок, і під час руху.

Суд задовольнив клопотання захисту частково – домашній арешт замість виходу під особисте зобов’язання. Олійник мусить здати закордонний паспорт і цілодобово перебувати в поліцейському гуртожитку – саме там він офіційно проживає в Києві.

«Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши останньому залишати місце проживання цілодобово. Визначити термін дії ухвали до 17 квітня 2016 року», – оголосив головуючий суддя Олександр Бець.

Він наїхав на мого напарника, а я цілився в радіатор і двигун – підозрюваний

Олійник говорить, що повністю співпрацює зі слідством. У СІЗО його побили інші арештанти, коли впізнали в ньому поліцейського. За словами самого патрульного, це відбулося, коли його перевели з окремої камери до гуртової. За клопотанням адвокатів, прокуратура погодилася розслідувати цей інцидент.

Автомобіль збив мого напарника. Мій напарник впав на проїжджу частину. Я здійснив 4-5 пострілів, цілячись в радіатор і двигун автомобіля
Сергій Олійник

Патрульний наполягає, що стріляв, по-перше, через напад на його напарника, і по-друге – через небезпеку громадян з боку п’яного водія.

«Я намагався підійти з боку водія, щоб наказати йому вийти з автомобіля. Але він різко здійснив рух вперед, у результаті чого збив мого напарника. Він у цей момент різко здійснив рух назад, а мій напарник впав на проїжджу частину. Я здійснив 4-5 пострілів, цілячись в радіатор і двигун автомобіля», – розповів Олійник.

Я нікому не раджу сидіти в СІЗО, поки провина не доведена – адвокат

Підтримати Олійника до Київського апеляційного суду приїхали люди з його рідного села Тирлівка Вінницької області, а також інших сіл неподалік – Шляхового, Джулинки, Дяківки, і міста Гайворон.

Одна з учасників мітингу, селищний фельдшер Надія Шамрай розповіла: «Я його з дитинства знаю, тому що працювала патронажною медсестрою. Ходила до нього ще змалечку, відвідувала дітей. І так, як він ріс, ми його знаємо – чесним, розумним, добрим».

Представник родини загиблого, адвокат Анатолій Башловка говорить, що зміна запобіжного заходу для Олійника не завадить правосуддю. Патрульний не втече з під варти, вважає Башловка, тому що це підставить під сумнів усю поліцейську реформу, отже за ним будуть пильнувати.

«Я не радив би нікому, і не хотів би, щоб хтось перебував у СІЗО, поки провина його не доведена. Питання встановити всі обставини справи і зрозуміти, хто дав цим непідготовленим людям зброю і хто не пояснив, як нею користуватись», – наголосив Башловка. За його словами, відповідальність має нести не стільки сам Олійник, скільки високопосадовці.

Слідство у справі Олійника триває і розгляд у суді, за словами Башловки, розпочнеться після передачі результатів слідства до суду.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG